Holdujete čajovnám? A chtěli byste si udělat podobnou atmosféru doma? Atmosféru jistě navodíte lehce, ale co je potřeba k přípravě opravdu kvalitního čaje?
K přípravě kvalitního čaje je v prvé řadě potřeba samozřejmě kvalitní čaj. Pokud nemáme tuto základní ingredienci, těžko budeme kouzlit zázraky v sebelepších čajových servisech. Víme-li však, kde čajovou kvalitu opatřit, můžeme se vrhnout na přípravu tohoto lahodného moku.
Čaj bez vody neuvaříš
Kromě kvalitního sypaného čaje bychom měli mít i kvalitní vodu, která však neteče z každého kohoutku. Pro ty, kterým voda z kohoutku se svými příměsemi chloru či jinými složkami nestačí, je určen speciální filtr na domácí úpravu vody, který se nainstaluje přímo na vodovodní trubku a přefiltruje až 700 litrů vody.
Nechceme-li investovat do filtru, ale voda z kohoutku doma neteče příliš dobrá, není nic jednoduššího než na čaj použít vodu balenou a kupovanou.
V čem vařit?
K přípravě čaje je jistě vhodná varná konvice, pro speciální čaje je dobré vědět, jak teplá voda se v konvici nachází, ne vždy totiž potřebujeme právě vřící vodu. Nemáme-li konvici, jistě postačí klasický sporák.
Čajové sety
Milovníkům čajových sáčků stačí k přípravě čaje obyčejný hrnek, na trhu jsou však všelijaké čajové servisy s menšími či většími konvičkami a hrnky či kalíšky. Záleží vždycky na tom, jestli si chceme čaj spíše vychutnat nebo naopak spláchnout žízeň.
Malé čajové sety jsou určeny spíš tomu prvnímu, tedy příjemnému posezení s přáteli nad šálkem silného čaje, a pomalému upíjení. K setům je možné přikoupit i podšálky, cukřenku nebo mlíčenku.
Sypané čaje
Poslední dobou se dostává do popředí zájmu čaj sypaný, který chutná mnohem výrazněji než klasický čaj ze sáčku. Jeho předností je, že není tak jemně nasekaný jako pytlíkový čaj, ale louhují se přímo kusy čaje, jejichž chuť pak mnohem lépe rozeznáme. Nezbytností je v tomto případě sítko, které se dnes prodává i přímo k čajovým setům.
Nejdůležitějším na celé přípravě je ale doba louhování a množství čaje! Černému čaji stačí méně času i méně čajové směsi, to stejné se týká čaje zeleného. Naopak ovocné a bylinné čaje potřebují jak víc času, tak více směsi na zalití.
Martina Tlachová
Foto: Krásný domov, Borglass, Beem Germany, Sophi
Publikováno: 25. 4. 2008, Autor: