reklama

Pochutnejte si na vlastním sušeném mase

Máte rádi moderní a trendy pochoutky? Pak si zkuste vyrobit vlastní domácí sušené maso. Celý postup sice zabere pár dní, ale je jednoduchý stejně tak, jako vyrobit si vlastní sušárnu - to zvládne i ten, kdo má minimum zkušeností. A na výsledku si můžete pochutnávat s celou rodinou a přáteli. Podívejte se, jak na to.

i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Sušička na výrobu domácího sušeného masa (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Jaké maso na domácí sušení použít?

Na výrobu domácího sušeného masa můžete využít jakékoli maso. Hodí se ale takové druhy, které v sobě mají kousek tuku, jsou pak šťavnatější. Ideálním bude tedy například vepřová krkovice. Stejně tak můžete využít i různé druhy koření - výsledek tak bude vždy jedinečný a podle vaší chuti.

Připravte si pořádný kus masa
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Připravte si pořádný kus masa

Důkladně zasypte solí
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Důkladně zasypte solí

Vybrané maso nakrájejte, dejte do dostatečně velké misky a bohatě zasypejte obyčejnou kuchyňskou solí, maso v ní ze všech stran hezky obalte. Misku s masem vložte do lednice a nechte ho zde 24 hodin odležet, aby pustilo šťávu.

Maso omyjte pod vodou
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Maso omyjte pod vodou

Po uplynutí dané doby maso z lednice vyjměte, vodu vylijte a maso opláchněte pod vodou. Nyní následuje ten samý krok, ale místo soli použijte cukr. Tedy maso obalte v cukru a nechte ho dalších 24 hodin odpočívat v lednici.

Maso na chvíli naložte do octu
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Maso na chvíli naložte do octu

Za 24 hodin misku vyndejte, vzniklou vodu slijte a maso opět opláchněte pod vodou. Vraťte ho do misky a zalijte jablečným octem tak, aby bylo ponořené. Ocet za prvé působí antibakteriálně, za druhé dodá masu zvláštní aroma.

Koření využijte podle své chuti
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Koření využijte podle své chuti

Mezitím si nachystejte koření, octu stačí jen chvilka. Na domácí sušené maso použijte koření podle chuti. V tomto případě je to uzená paprika, harissa, citronový a česnekový pepř a medvědí česnek, dále sójová omáčka a worcester.

Koření smíchejte dohromady
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Koření smíchejte dohromady

Někdo k domácímu sušenému přidává i další chutě, někdy ne zcela typické. Můžete tak sami sáhnout například po slivovici, bourbonu nebo bylinném destilátu, který dodá masu další chuť. Koření smíchejte v misce.

Naložte do směsi koření
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Naložte do směsi koření

Maso vyjměte z octa a opláchněte. Pak ho natřete směsí koření a vložte do sáčku, který zavakuujete, pokud máte tu možnost. Jinak ho pečlivě zabalte nebo dejte do uzavíratelné nádoby. Vložte na další 3 dny do lednice.

Vzduch v sušičce pohání obyčejný větrák
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Vzduch v sušičce pohání obyčejný větrák

Po třech dnech už dejte maso rovnou do sušárny. Takovou šikovnou věc si snadno vyrobíte. Postačí vám k tomu v podstatě korpus z kuchyňské skříňky i s dvířky. Do jedné stěny je třeba připojit ventilátor, například z počítače, a trafo.

Otvory opatřete síťkou, abyste zabránili vniknutí hmyzu
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Otvory opatřete síťkou, abyste zabránili vniknutí hmyzu

Další otvor je na opačné straně ventilátoru, aby vzduch mohl proudit. Oba tyto otvory je vhodné ještě překrýt síťkou, aby se dovnitř nedostaly mouchy. Do horní části skříňky je třeba ještě upevnit tyče, na kterých bude maso zavěšené.

Maso zavěste do sušičky na háky
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Maso zavěste do sušičky na háky

Maso zde sušte 14 dní až měsíc, měsíc a půl. Sušárnu je potřeba umístit tam, kde není příliš vlhko. Klidně může stát i doma v obýváku.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Publikováno: 14. 2. 2023, Autor: Lenka Tajbrová (text), Prima DOMA MEDIA, s.r.o. (foto), Profil autora: Lenka Tajbrová