Máte rádi moderní a trendy pochoutky? Pak si zkuste vyrobit vlastní domácí sušené maso. Celý postup sice zabere pár dní, ale je jednoduchý stejně tak, jako vyrobit si vlastní sušárnu - to zvládne i ten, kdo má minimum zkušeností. A na výsledku si můžete pochutnávat s celou rodinou a přáteli. Podívejte se, jak na to.
Jaké maso na domácí sušení použít?
Na výrobu domácího sušeného masa můžete využít jakékoli maso. Hodí se ale takové druhy, které v sobě mají kousek tuku, jsou pak šťavnatější. Ideálním bude tedy například vepřová krkovice. Stejně tak můžete využít i různé druhy koření - výsledek tak bude vždy jedinečný a podle vaší chuti.


Vybrané maso nakrájejte, dejte do dostatečně velké misky a bohatě zasypejte obyčejnou kuchyňskou solí, maso v ní ze všech stran hezky obalte. Misku s masem vložte do lednice a nechte ho zde 24 hodin odležet, aby pustilo šťávu.

Po uplynutí dané doby maso z lednice vyjměte, vodu vylijte a maso opláchněte pod vodou. Nyní následuje ten samý krok, ale místo soli použijte cukr. Tedy maso obalte v cukru a nechte ho dalších 24 hodin odpočívat v lednici.

Za 24 hodin misku vyndejte, vzniklou vodu slijte a maso opět opláchněte pod vodou. Vraťte ho do misky a zalijte jablečným octem tak, aby bylo ponořené. Ocet za prvé působí antibakteriálně, za druhé dodá masu zvláštní aroma.

Mezitím si nachystejte koření, octu stačí jen chvilka. Na domácí sušené maso použijte koření podle chuti. V tomto případě je to uzená paprika, harissa, citronový a česnekový pepř a medvědí česnek, dále sójová omáčka a worcester.

Někdo k domácímu sušenému přidává i další chutě, někdy ne zcela typické. Můžete tak sami sáhnout například po slivovici, bourbonu nebo bylinném destilátu, který dodá masu další chuť. Koření smíchejte v misce.

Maso vyjměte z octa a opláchněte. Pak ho natřete směsí koření a vložte do sáčku, který zavakuujete, pokud máte tu možnost. Jinak ho pečlivě zabalte nebo dejte do uzavíratelné nádoby. Vložte na další 3 dny do lednice.

Po třech dnech už dejte maso rovnou do sušárny. Takovou šikovnou věc si snadno vyrobíte. Postačí vám k tomu v podstatě korpus z kuchyňské skříňky i s dvířky. Do jedné stěny je třeba připojit ventilátor, například z počítače, a trafo.

Další otvor je na opačné straně ventilátoru, aby vzduch mohl proudit. Oba tyto otvory je vhodné ještě překrýt síťkou, aby se dovnitř nedostaly mouchy. Do horní části skříňky je třeba ještě upevnit tyče, na kterých bude maso zavěšené.

Maso zde sušte 14 dní až měsíc, měsíc a půl. Sušárnu je potřeba umístit tam, kde není příliš vlhko. Klidně může stát i doma v obýváku.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Publikováno: 14. 2. 2023, Autor: Lenka Tajbrová (text), Prima DOMA MEDIA, s.r.o. (foto)
, Profil autora: Lenka Tajbrová