Gril z hasicího přístroje je unikátní způsob, jak si připravit lahodné naložené maso kdekoliv na cestách. Řada lidí svou oblíbenou činnost směřuje pouze na zahrady či terasy. Proč se však spokojit a málem. Není důvod pořádat grilování jen v okolí svého domu. Malý přenosný gril je odpovědí na vše.
Pokud milujeme akce, kde je zábava lidí doprovázena lahodnými kousky na ohni připraveného masa, není nic jednoduššího, než se domluvit s přáteli, naložit gril z hasičáku do auta a vyrazit do přírody.
Sezóna domácího rožnění se blíží. Vychytaný přenosný gril vyrobený ze starého hasicího přístroje je přesně tím pravým zařízením, které z nás udělá krále domácí grilovačky. Jednoduchý přenosný gril je výborný nápad, jak uchvátit přátelé svou šikovností. Známe mladého kováře, který tuto vizi zrealizoval a své cesty si nyní může kdykoliv zpříjemnit lahodným naloženým masíčkem upraveným přímo na ohni.
Pro výrobu jednoduchého přenosného grilu potřeboval šikovný kovář starý hasicí přístroj. V první fázi svého projektu z něj musel odstranit povrchovou úpravu, což je v tomto případě nátěr. Barvu z hasičáku tedy kompletně zbrousil a opálil plamenem. Následně si na obroušený přístroj vyznačil prostor budoucích dvířek a místa pro vyvrtání potřebných děr.

Za pomoci aku vrtačky dírky vyvrtal a ruční kotoučovou pilou vyříznul otvor pro vkládání dřeva. Stejnou pilou navíc odříznul vrchní díl hasicího přístroje a to přímo v místě svaru. Z odříznuté části vznikne horní rošt grilu.

Nejdříve však tuto část musel vykovat na kovadlině. Vložil ji do rozžhaveného uhlí tak, aby byl materiál poddajný při opracovávání kovářským kladivem. Po celém obvodu budoucí rošt opracoval a vytvořil z něj mělkou misku, do které prorazil sekáčkem několik děr.
V dalším kroku bylo nutné vyseknout držák pod rošt. Na kovovou rozžhavenou tyč přiložil sekáček a postupnými údery kovářského kladiva půlil tyč na dvě části. Zároveň půlenou tyč postupně roztahoval a tvaroval do potřebného zaobleného tvaru. Aby byl gril kompletní, bylo nutné dodělat dvířka, kterými se dovnitř bude vkládat dřevo.
Do již dříve vyříznutého kusu z hasičáku se nyní musí vyříznout otvor pro správný posun dvířek. Otvor bude mít tvar úzkého obdélníku a dvířka se připevní k hasicímu přístroji na šroubek. Díky tomuto šroubku bude zajištěn hladký pojezd dvířek nahoru a dolu. V posledním kroku si mistr kovář vyrobil z kusu tyče háček, aby mohl hořící dřevo jednoduše posunovat.

Přenosný vychytaný gril je hotový a nyní už jen stačí naložit maso, položit na rošt a nechat je tepelně upravit.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Publikováno: 22. 1. 2023, Autor: Beata Boháčová (text), Prima DOMA MEDIA, s.r.o. (foto)
, Profil autora: Beata Boháčová