Aby byla jízda po svahu bezpečná, musí být lyže dobře seřízené. Podíváme se na to, jak se lyže nastavují, kdy s nimi zajít do servisu a povíme si něco také o další výbavě na hory. Lepší je svěřit zimní výbavu odborníkovi – ostatně některé servisní úkony doma ani neuděláte, protože je k nim potřeba speciální vybavení.
Zbroušení hran a skluznice
Jako první se musí provést údržba skluznice a hran lyží. K tomu slouží speciální brusky. S jejich pomocí se hrana zarovná tak, aby byla rovná, dobrousí se případné záseky na hraně i menší prohlubně. Stejně důležitý je stav skluznice – k tomu se používá další speciální bruska, která dokáže spodní stranu lyže zbrousit tak, že je jako nová.

Jak na vázání
Vázání na sjezdovkách, snowboardech i běžkách se seřizuje pomocí obyčejných šroubováků. Ty má doma každý kutil, jenže v případě seřizování lyží jsou mnohem důležitější znalosti. Proto se i v tomto případě vyplatí odnést lyže do servisu, kde jsou na jejich seřizování speciálně vyškolení pracovníci. Špatně nastavené vázání vám může jízdu hodně znepříjemnit a v nejhorším případě si můžete na svahu přivodit i bolestivé zranění.

Bez přilby už ani ránu
Mezi základní bezpečnostní prvky, bez kterých byste na svah neměli vůbec vstoupit, patří lyžařská přilba a chránič páteře. Přilbu si už sami nastavit můžete. Důležité je, aby na hlavě držela pevně a kryla i čelo lyžaře. U chrániče se vyplatí zkontrolovat, zda není nikde poškozený – u méně kvalitních výrobků často praskají plastové přezky.

Jak často chodit do servisu
Pokud do lyžařského servisu chodíte jen jednou za sezónu, je to špatně. Správně byste si totiž měli nechat lyže seřídit nejen před začátkem zimy, ale i několikrát v jejím průběhu. Typicky pokaždé, když jedete třeba na týdenní lyžařský pobyt. Je to proto, že například skluznice se může poškodit kdykoli během jízdy. Odkládat její opravu až na další sezónu se nemusí vyplatit.
Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů, rubrika Parťáci od fochu
Publikováno: 30. 12. 2022, Autor: Jaroslav Kropáč (text), Prima DOMA MEDIA, s.r.o. (foto)
, Profil autora: Jaroslav Kropáč