reklama

Které dřevěné brikety jsou na grilování nejvhodnější?

Grilování na dřevu zažil každý. Ale slyšeli jste o tom, že dřevěné brikety do krbu se dají také využít do grilu? Představíme si ty, které jsou pro tyto účely nejvhodnější.

Které dřevěné brikety jsou na grilování nejvhodnější?

Z čeho jsou a jak vznikají dřevěné brikety?

Dřevěné brikety do krbu vznikají z biomasy v podobě štěpky, hoblin a pilin. Ty zůstávají jako zbytkový materiál po zpracování kmenů stromů na trámy a prkna pro truhlářské účely. Vyrábí se v různých typech lisů za působení teploty a tlaku. Dřevěné brikety mají vzhled kvádrů se zaoblenými hranami nebo válců zcela vyplněných nebo se středovou dírou. Specialitou jsou brikety dřevěné s průřezem mnohoúhelníku a dírou uprostřed.

Kde všude použijete a jaké vlastnosti mají dřevěné brikety?

Dřevěné brikety se hodí do všech krbů, kotlů a kamen určených na topení pevnými palivy. Pro soudržnost hmoty se nepoužívají aditiva ani lepidla. Brikety drží pohromadě lignin přirozeně obsažený v dřevité biomase. Tlakem a teplotou je aktivován a zcelí jednotlivé kousky. Dřevěné brikety do krbu obsahují nízký podíl vody, proto jsou vhodné pro okamžité topení. Tyto charakteristiky také předurčují dřevěné brikety na grilování.

Dřevěné brikety se hodí do všech krbů, kotlů a kamen určených na topení pevnými palivy
Dřevěné brikety se hodí do všech krbů, kotlů a kamen určených na topení pevnými palivy (Zdroj: Freepik)

Ze kterých stromů jsou nejlepší dřevěné brikety na grilování?

Pro grilování je nejvhodnější dřevo z tvrdých listnatých stromů. Své vlastnosti přenáší i do podoby dřevěných briket, které jsou silně stlačené a koncentrují tak vlastnosti originálního dřeva. Bukové dřevěné brikety jsou z nich naprosto nejlepší, protože žhnou dlouho za stabilní teploty. Zachovají navíc originální a neutrální chuť masa a dalších pokrmů. Pokud se chystáte na zvěřinu, jsou dobré i dřevěné brikety na grilování ve směsi dub a buk.

Pini Kay s nejlepšími vlastnostmi dřevěných briket na grilování

Válcové dřevěné brikety na grilování jsou nejvhodnější. Některé mají i zuhelnatělou krustu po výrobním procesu s vysokou teplotou. Pini Kay se jmenují ty nejvíce doporučované dřevěné brikety na grilování. Jsou převážně z bukového dříví, někdy ve směsi s dubovým. Jsou to nejtvrdší dřevěné brikety a nejlépe se hodí na tyto letní radovánky.

Válcové dřevěné brikety na grilování jsou nejvhodnější
Válcové dřevěné brikety na grilování jsou nejvhodnější (Zdroj: Freepik)

K přírodě šetrné dřevěné brikety

Brikety dřevěné vám poskytují hned několik výhod. Pro zastánce ochrany životního prostředí je důležité, že dřevěné brikety jsou uhlíkově neutrální. To znamená, že při jejich spalování se do ovzduší uvolní stejné množství oxidů uhlíku, jako se uložilo během růstu stromu. Odpadá vám zpracování dřeva štípáním na špalky za každého počasí. Nemusíte se starat o časově vleklé sušení. Dřevěné brikety si jen uskladníte tak, aby nepřišly do přímého kontaktu s vodou a UV zářením. Tohle je podmínkou pro zachování těch nejlepších vlastností dřevěných briket.

Kde koupíte dřevěné brikety?

Prodej dřevěných briket probíhá na paletách, na kterých jsou uložené jednotlivé balíčky o váze 8 až 10 kg. E-shop Optimtop.cz nabízí širokou škálu dřevěných briket na grilování i do krbů, kotlů či kamen. Pro radu si můžete zavolat na infolinku, kde na vás čekají ochotní odborníci. Doprava je po celé České republice zdarma.

Publikováno: před týdnem, Autor: Redakce , Profil autora: Redakce