reklama

Na mazání nože je nejlepší špek a slanina

Správný muž má mít nůž. Jenže aby byl co k čemu, musí být nůž ostrý. Broušení nožů je téma samo o sobě, základní péči o ostří ale zvládne úplně každý. Povíme si o tom, který tuk je na mazání nožů ideální, co se hodí na impregnaci rukojeti i střenky a upozorníme na to, kde dělají hospodyňky při používání nože nejčastější chybu.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
O nůž musíte pečovat, aby dlouho vydržel. Prozradíme vám jak (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Mazání čepele

Pokud není nůž z nerezové oceli, může velmi rychle začít rezivět. Aby k tomu nedošlo, je dobré udržovat ostří nože lehce namazané. K tomu se skvěle hodí třeba špek – živočišný tuk. Stačí jím ostří jemně potřít ze všech stran a konzervaci máte hotovou. Takto si nůž dlouho udrží dobrou kondici. Pokud na ploše ostří vzniknou tmavší skvrny, nejde o nic závažného – takto se ocel chová normálně.

Speciální péči si zaslouží i rukojeť nože nebo jeho střenka. Zvlášť pokud jsou vyrobeny ze dřeva nebo jiného porézního materiálu. Dřevo stačí impregnovat lněným olejem. Kromě toho, že mu tím prodloužíte životnost, zvýrazníte také strukturu letokruhů. Naopak rukojeti vyrobené ze slonoviny nebo různých kostí žádnou impregnaci nepotřebují – stačí je udržovat v suchu a čistotě.

Kousek špeku i slaniny k namazání čepele stačí
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Kousek špeku i slaniny k namazání čepele stačí

Broušení nože

K broušení nožů se používají speciální brousky a brusné kameny. Většinou mají dvojí hrubost. Pro základní naostření použijte hrubší stranu brousku, pro doleštění ostří jeho jemnější část. Brousí se pod mírným tlakem a plynulými tahy. Vhodné je při broušení brousek oplachovat vodou, která odplavuje jemné částice brusu.

Jestli má nůž čepel hodně poškozenou, například vylomené části ostří, určitě je lepší zajít s nožem k nožíři, který ho dá do pořádku. Zapomeňte na to, že byste takový defekt opravili třeba úhlovou bruskou – čepel byste si akorát zničili.

Brusný kámen udrží čepel ostrou
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Brusný kámen udrží čepel ostrou

Kde lidé dělají největší chybu

Každá hospodyňka jistě bude souhlasit s tím, že v kuchyni se nože tupí nejčastěji. Obvykle je to dáno nesprávným použitím nože, respektive krájením na nevhodném podkladu. Typicky jde třeba o porcování zeleniny přímo na porcelánovém talíři – ten dokáže špičku nože ztupit během několika řezů.

Proto při práci s noži používejte dřevěné prkénko – ušetříte si čas při broušení nože. Pokud používáte nůž v dílně, pracujte rovněž s rozvahou – třeba řezání kabelů noži není ani trochu dobrý nápad. Víc se k tomu hodí kleště.

Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů

Publikováno: 19. 7. 2022, Autor: Jaroslav Kropáč (text), Depositphotos (https://cz.depositphotos.com), Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima (foto), Profil autora: Jaroslav Kropáč