Dřevo na otop nemusíte kupovat, pokud tedy máte vlastní zahradu. Fígl spočívá v tom, že výhonky stromů, které na jaře seřezáváte, nehodíte na kompost nebo do drtiče, ale necháte je proschnout. V zimě jimi můžete zatápět. Některé jiné dřeviny, jako je třeba vrba nebo bříza, vám mohou během několika málo let vyprodukovat šikovná polínka. Jejich pravidelné seřezávání se nazývá pařezování.

Jak získat dřevo na zátop
Znaly to už naše babičky, které do snopů vázaly jemné větve, a ty pak v zimě sloužily na zátop. Stejné dřevěné snopy si můžete vyrobit sami na zahradě – stačí během jarního seřezávání stromů větvičky nastříhat na zhruba stejnou délku, šňůrkou je svázat do snopu a nechat proschnout.
Větvičky vyschnou během léta, už na podzim s nimi můžete zatopit. Provázek, ideálně konopný, nechte ve snopu – lépe se vám s ním bude při chystání krbu manipulovat. Úspora při zatápění je značná, zejména při porovnání s cenou komerčně prodávaného palivového dřeva.
Pokud je vám líto výhonky stromů pálit, můžete je využít pro další rukodělnou výrobu – zejména vrbové proutí je oblíbené pro výrobu košíků, oplétání demižonů a podobně.

Pařezování
Pařezování je stará metoda, která využívá obrovský růstový potenciál mladých vrb, bříz, topolů nebo javorů – zkrátka všech dřevin, které dobře obráží. Stačí počkat pár let, než se utvoří zhruba deseticentimetrové kmeny. Ty pak u země odřežete a nakrátíte na polena. Vzhledem k jejich šířce je ani nemusíte štípat.
Na místě ponechaný pařez ještě týž rok obrazí – díky solidnímu kořenovému systému roste nový výhonek velmi rychle. Za několik dalších let můžete celý postup zopakovat. Jeho výhodou je, že na rozdíl od klasického palivového dřeva z lesa nemusíte na „těžbu“ čekat desítky let.

Také dřevo z pařezování musí být přes spálením suché. U měkkých dřevin do průměru 10 cm stačí zhruba rok. Pokud chcete vysychání urychlit, kmínky rozštípněte.
Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů
Publikováno: 29. 5. 2022, Autor: Jaroslav Kropáč (text), Depositphotos (https://cz.depositphotos.com), Prima DOMA MEDIA, s.r.o. (foto)
, Profil autora: Jaroslav Kropáč