Polystyren se dá řezat kdečím – odlamovacím nožíkem, kuchyňským nožem, pilkou apod. Všechny tyto způsoby ale mají svoje nevýhody. Například odlamovací nůž se při řezu silnějšího polystyrenu ohýbá, a hrany tak nejsou kolmé. Kotoučová pila zase hodně práší a polystyren máte po celé dílně.
![](https://img.primadoma.cz/w_10/9c/17/column/9c17bfdb0054094b00f494b52d7b5e48_whatsapp-image-2022-03-31-at-11-24-13.jpg)
Vyčesávat z vlasů kuličky polystyrenu také není nic příjemného. Ideálním pomocníkem je proto vyhřívaný nůž.
![Dělicí čáru si nejprve narýsujte](https://img.primadoma.cz/w_1/f5/f1/column/f5f18fffc38182a827734cd4aaab9643_whatsapp-image-2022-03-31-at-11-24-13-1.jpg)
První krok při řezání polystyrenu elektrickým nožem je stejný jako u všech jiných způsobů – řezaný díl si musíte dobře rozměřit. Pro rýsování na měkkém materiálu se výborně hodí obyčejné fixy. Důležité je, abyste při řezání vyhřívaným nožem připočítali k naměřené délce úbytek materiálu, který si nůž vezme – jsou to zhruba 3 až 4 mm.
![Nůž má ocelovou patku, o kterou ho můžete při práci opřít](https://img.primadoma.cz/w_1/96/c9/column/96c9ca6f3926539a1434700791eb4398_whatsapp-image-2022-03-31-at-11-24-13-2.jpg)
Drobnou nevýhodou elektricky vyhřívaného nože je to, že k jeho napájení potřebuje zásuvku na 230V. Takže na stavbě se bude určitě hodit prodlužovačka. A dále – nůž sice projíždí polystyrenem jako po másle, ale roztavená hmota značně zapáchá. Proto řežte venku nebo alespoň v pořádně větrané místnosti. Snažte se stát bokem kouře nebo použijte respirátor.
![Nevýhodou je šířka řezné čáry. Ta je zhruba 5 mm](https://img.primadoma.cz/w_1/45/15/column/4515141017aaaae0a96d18f301615bc5_whatsapp-image-2022-03-31-at-11-24-13-3.jpg)
Samotné řezání polystyrenu vyhřívaným nožem jde velmi snadno. Řezat můžete přímky i křivky. U přímek se hodí lať, o kterou si při řezu nůž opřete. Snažte se ho držet kolmo k řezu. Elektricky vyhřívané nože se dají koupit v mnoha provedeních – liší se délkou i příkonem. Čím je vyšší, tím rychleji se nůž nahřeje. Užitečnou funkcí je pojistka, která zabrání přehřátí nože, a tím pádem i jeho zničení.
Některé termické nože na řezání polystyrenu obsahují plynulou regulaci teploty – tu si můžete nastavit například podle tvrdosti řezaného materiálu nebo jeho tloušťky. A ještě jedno důležité upozornění – nůž má teplotu kolem 500 °C. Proto s ním manipulujte opatrně, ať se nespálíte nebo nezpůsobíte požár.
Vyzkoušejte pásovku
Pokud se vám nechce utrácet za nůž na polystyren a máte doma pásovou pilu, můžete ji použít. Pásová pila na dřevo má totiž velkou výhodu v tom, že na rozdíl od kotoučové pily nevytváří při práci polystyrenový prach. Přesněji řečeno – z řezu se samozřejmě práší, ale je to snesitelné. Pilu navíc můžete připojit k odsávání, které částečky polystyrenu dokáže zachytit. Výhodou pásovky je rychlý řez a také výška řezu. Běžné hobby pásové pily zvládnou řezat až patnáct centimetrů na výšku, a to pro většinu izolačních prací dostačuje.
![Pokud máte doma pásovou pilu na dřevo, zkuste ji klidně použít](https://img.primadoma.cz/w_10/af/8b/column/af8b848dc3c88b62c6344f88e78aa12f_pokud-mate-doma-pasovou-pilu-na-drevo-zkuste-ji-klidne-pouzit.jpg)
Tip pro nadšené kutily:
Dříve si kutilové vyráběli řezačky na polystyren svépomocí. Dodnes umí krásné pily vyrobit například modeláři, kteří s polystyrenem běžně pracují a potřebují vyřezávat složité křivky. Princip je jednoduchý – jemným odporovým drátem prochází proud, který ho nahřeje na požadovanou teplotu. Chce to hodně laborování – s velikostí proudu i tloušťkou drátu. Určitě to vyžaduje radu odborného elektrikáře.
Polystyren můžete i brousit
Polystyren se dá dobře tvarovat broušením. Nejlépe se k tomu hodí mřížka, která se používá k broušení sádrokartonu. Brusným papírem na dřevo můžete hrubě opracovaný povrch pouze doladit. Při broušení polystyrenu vzniká hodně prachu, proto pracujte v dobře větraném prostřední a s respirátorem.
Zdroj informací: pořad Minutový manžel
Osedlejte si vykružovací korunku:
Publikováno: 6. 4. 2022, Autor: Jaroslav Kropáč (text a foto), Prima DOMA MEDIA, s.r.o. (foto), Profil autora: Jaroslav Kropáč