reklama

Staré ráfky není potřeba vyhazovat do sběru, postavte si z nich gril

Gril ze starého ráfku je další z řady nekonečných vychytávek, díky nimž si můžete jednoduše a hlavně levně vyrobit zajímavý doplněk na vaši zahradu nebo terasu a nemusíte utrácet v obchodě. A protože tento gril budete mít hotový dříve, než se uvaří brambory, rovnou si z nich uděláme na grilu placky.

i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Spojením dvou disků vznikne jednoduchý, ale funkční gril (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Gril ze starého ráfku

Staré otlučené nebo zohýbané disky čili ráfky na pneumatiky vašich osobních automobilů velmi často končí na šrotišti. Prostě proto, že pro ně nemáme žádné jiné smysluplné využití. Ale pozor, jeden opravdu šikovný nápad by tu byl. Pokud máte po ruce dokonce dva staré disky, můžete si z nich vyrobit jednouchý, ale opravdu vychytaný gril.

Co budeme potřebovat:

  • dva vyřazené disky
  • svařovací soupravu
  • úhlovou brusku
  • pilník na kov

Oba vyřazené disky jednoduše položíme na sebe a svaříme. Pokud sami nemáte oprávnění ke svařování CO, lze použít i malou svářečku pro kutily a ráfky svaříte obloukem. Anebo zkuste požádat někoho, kdo svářečku a zkušenosti má.

Jakmile máme ráfky svařeny, bude potřeba do spodního dílu vyříznout postranní otvor, abychom si mohli vyrobit topeniště. Výhoda je, že disky jsou plné a nebude potřeba topeniště jako takové vyrábět.

Do boční stany spodního disku tedy vyřízneme dostatečně velký čtvercový otvor a pilníkem na kov řezné hrany obrousíme dokulata. Není nic hloupějšího, pokud se o neobroušené hrany řízneme. 

Pak už stačí jen v našem novém grilu zatopit a důkladně nechat oheň rozhořet. Tímto způsobem dostaneme z povrchu disků barvu. Je tu samozřejmě i druhá možnost - použijeme odstraňovač starých nátěrů ve spreji, a jakmile začne působit, starou barvu z povrchu disků odstraníme. 

Zkuste na grilu také smažit
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Zkuste na grilu také smažit

Na horní stranu grilu položíme kousek roštu např. ze starého a již nepoužívaného grilu. Rovněž si takový rošt můžeme udělat doma, postačí nám k tomu kousek pevného kovového pletiva nebo kari síť s jemnějšími oky. Úhlovou bruskou jej seřízneme dokulata a okraje opět zabrousíme.

Recepty na gril

A když už máme roztopený gril, rovnou si na něm můžeme připravit nějakou dobrůtku. Co byste řekli na úplně obyčejné, ale nestárnoucí bramborové placky? Ostatně brambory ve slupce můžeme dát vařit ve chvíli, kdy se vrhneme na výrobu grilu, a pokud půjde všechno jako po másle, budou uvařené ve chvíli, kdy budete v hotovém grilu roztápět.

Co budeme potřebovat:

  • vařené brambory ve slupce
  • hrubou mouku 
  • 1 vejce
  • sůl
  • strouhanku
  • škvarky
  • povidla
  • sádlo
Na bramborové placky budete potřebovat mouku, vejce a sůl
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Na bramborové placky budete potřebovat mouku, vejce a sůl

Uvařené a vystydlé brambory oloupeme, rozmačkáme nebo nastrouháme najemno do mísy či přímo na vál. Vál předem pomoučíme hrubou moukou. Do brambor klepneme 1 vejce, osolíme a přidáme cca lžíci strouhanky. Podle chuti naslano můžeme přidat třeba domácí škvarky, chceme-li mít placky nasladko, škvarky vynecháme.

Spojíme v pevné těsto jako na knedlíky. Utvoříme kompaktní váleček, ze kterého nakrájíme stejně velká kolečka, ta v ruce nebo válečkem rozválíme na silnější placky, zhruba 1 cm vysoké. Placky obalíme ve strouhance. Na gril přichystáme pánev, ve které jsme rozpustili sádlo. Placky smažíme z obou stran dozlatova. 

Placky osmažíme z obou stran na sádle
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Placky osmažíme z obou stran na sádle

Tip na venkovní náčiní:

Abychom nemuseli neustále odbíhat domů pro kuchyňské náčiní, vyrobíme si jednoduchou, ale opět vychytanou obracečku ze staré hliníkové lžíce. Lžíci uchopíme za rukojeť, obrátíme "dnem vzhůru" a na pevném, nejlépe kovovém podkladu, ji kladívkem rozklepeme do placata. A obracečka je hotová.

Upravenou obracečkou zvládnete placky i namazat
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Upravenou obracečkou zvládnete placky i namazat

Osmažené placky necháme okapat. Pokud je chceme mít nasladko, potřeme je povidly nebo marmeládou, případně pouze posypeme moučkovým nebo skořicovým cukrem.

Placky s nádivkou

Co budeme potřebovat:

  • 1/2 kg hladké mouky
  • voda
  • sůl
  • nebo listové těsto

Nádivka:

  • 50 g měkkého tvarohu
  • trochu mléka
  • 30 dkg uvařených brambor ve slupce a propasírovaných najemno
  • sůl
  • pepř

Omáčka:

  • 25 dkg měkkého tvarohu
  • 0,5 l mléka
  • špetka soli
  • česnek

Dále budeme potřebovat osmaženou cibulku a kysané zelí. Omáčku můžeme vylepšit také přidáním kysané smetany, strouhané Nivy nebo mléko vyměnit za kefír.

Placky s bramborovou náplní a studenou tvarohovou omáčkou
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Placky s bramborovou náplní a studenou tvarohovou omáčkou

Pokud použijeme rovnou listové těsto, rozválíme ho na pomoučeném vále na cca 0,5 cm vysokou placku, ze které např. skleničkou vykrájíme kolečka. Do každého kolečka vložíme lžíci nádivky, pevně spojíme okraje a dáme vařit do vroucí osolené vody. Uvařené placičky vybereme sítkem, necháme okapat a na talíři posypeme osmaženou cibulkou. Přidáme čerstvé kysané zelí. Jako obměnu můžeme vynechat zelí i cibulku a placičky namáčet do studené omáčky z tvarohu, mléka a česneku.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Vyzkoušejte další z vychytaných Láďových receptů:

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 4. 4. 2022, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová