Tupé nůžky nevyhazujte, snadno je nabrousíte alobalem nebo smirkovým papírem. Ne, nebudeme je ostřit smirkováním či leštěním. Postup je mnohem sofistikovanější a snadnější. Podívejte se, jak na to - za 20 minut máte nabroušené všechny nůžky, co doma najdete.

Broušení starých nůžek není doma tak komplikované, jak by se zdálo. Když se nůžky otupí, tak je určitě nevyhazujte, ale zkuste nabrousit. V kuchyni najdete základní pomůcku pro broušení nůžek svépomocí. A další alternativní pomocníky určitě najdete ve své dílně.
Jak nabrousit staré nůžky alobalem
Ustřihněte si asi 30 cm široký pruh alobalu a několikrát ho přehněte, aby vám vznikl hrubší čtverec s délkou stejnou, jako je délka ostří nůžek. Můžete využít i použitý kus alobalu, třeba z nedělní přípravy oběda, pokud není příliš znečištěný. Využijete tak jeden kus alobalu vícekrát, což je šetrné k vaší peněžence i k přírodě.
Pak postupně stříhejte samostatné tenké proužky, na tloušťce nezáleží. Důležité je, abyste na jeden zátah projeli alobalem celou délku čepele obou ostří, tím dosáhnete rovnoměrného nabroušení. Nastříhejte aspoň 6 až 10 kousků. Na papíře zkontrolujte, zda je broušení dostatečné a případně broušení ještě opakujte.

Jaké jsou další možnosti broušení nůžek
Nůžky můžete doma nabrousit i brouskem na nože. V tomto případě nůžky rozdělte a nabruste každou část zvlášť, jinak se vám nepodaří nabrousit celou délku. Můžete také využít speciální brousek přímo na nůžky, kdy není nutné nůžky rozmontovat, ale je to už o něco větší investice.
Podobně jako alobalem můžete nůžky nabrousit i pomocí smirkového papíru. Ten stačí přeložit jenom jednou, a to hladkou stranou k sobě, abyste měli smirkovou stranu z obou stran, a tak brousili obě čepele najednou. Stejně jako u alobalu pak jednoduše stříhejte jednotlivé proužky pomocí celé plochy ostří nůžek.
Takto si můžete velmi snadno a rychle nabrousit běžně používané kancelářské nůžky, nůžky na papír, nůžky pro stříhání látky či malé kosmetické nůžky. Pro větší nůžky a pravidelné ostření si můžete koupit karborundové kotoučky do vrtačky, nástavce s vidiovými břity nebo diamantovou destičku na vibrační brusku. S každým typem těchto brousítek se pracuje trochu jinak - dosáhnout rovných hran a dobrého ostří je pak věcí citu, pečlivosti a vaši trénovanosti.

U speciálních a profesionálních nůžek doporučujeme obrátit se s broušením na odborníky. Naštěstí ani toto řemeslo ještě nevymřelo a určitě najdete kvalitní firmu či zručného brusiče, kterému se můžete spokojeně svěřit do rukou, respektive vaše nůžky.
Zdroj informací: pořad Minutový manžel, Pepa Libický
Podívejte se, jak jednoduše naostřit dláto:
Publikováno: 1. 4. 2022, Autor: Silva Pokorná
, Profil autora: Silva Pokorná