Nemusíte být zrovna podnikatel v potravinářství, abyste si museli vyrábět prodejní vozík. Ten totiž může výborně posloužit například při pořádání domácích párty a oslav všeho druhu. Soutěžící si v reality show DREAM TEAM – Mistři dílny prodejního stánku vyzkoušeli. Nezůstávejte pozadu a pusťte se do výroby svého vlastního street food vozíku také.
Nejdůležitější a nejnáročnější je vymyslet originální podobu street food vozíku. Takže je třeba dát hlavy dohromady a přijít s něčím, co bude splňovat představy rodiny a zároveň ohromí všechny návštěvníky zahradní párty. Co když bude vozík vypadat třeba jako obrovské vajíčko? Servírovat v něm ovšem můžete cokoli, tedy nejen vejce, ale třeba hamburgery nebo grilovanou zeleninu.
Správný servírovací vozík musí být pojízdný. Nemusíte se ale trápit s konstrukcí podvozku, kol ani náprav. Vyrazte do sběrných surovin, kde určitě najdete starý dvoukolák. Právě ten může jako základ pro konstrukci servírovacího stánku posloužit. U kovových částí je potřeba odstranit rez – nejsnadněji úhlovou bruskou s upnutým ocelovým kartáčem.
Flexou uřežte původní oje vozíku a na spodní část přivařte třetí otočné kolo, aby měl dvoukolák dobrou stabilitu. Ocelovou konstrukci, a hlavně místa svárů, ošetřete barvou. Jako první použijte základovku a až poté finální email. Myslete na to, že ocelová konstrukce bude držet celý pojízdný stánek.
Takto připravený základ poslouží coby opora dřevěné konstrukce, která bude tvořit samotnou kostru stánku. Konstrukce je tvořena ohoblovanými dřevěnými hranoly. Nabízí se použití KVH hranolů – mají vysokou pevnost a jsou už ohoblované. Konstrukční spoje si můžete ulehčit použitím tesařského kování. Pevnější, ale pracnější jsou truhlářské spoje na čep a dlab.
Spodní část pojízdného stolku tvoří ze tří stran uzavřený celek, který je obložen masivními prkny. Použít se ale dají také palubky. K montáži palubek je vhodné zvolit kvalitní vruty – nabízí se sice i speciální sponky, v exteriéru ale moc dlouho nevydrží. Do spodní horní části pracovní desky vozíku můžete vyvrtat otvor pro umístění dřezu. Odtok vody vyřešíte jednoduše – trubkou s přepadem do kbelíku. Dále doplňte šuplíky a police pro servírovací nádobí a potravinářské suroviny, nezapomeňte na háčky k pověšení zástěry a utěrek.
Samotný vajíčkový tvar vozíku tvoří překližková konstrukce upnutá k už zmiňovaným dřevěným hranolům. Tvar vajíčka si pečlivě rozkreslete a vyřežte přímočarou pilkou. Překližka netvoří nosný celek, ale jen opláštění – proto stačí tloušťka 6 milimetrů. Alespoň ušetříte za materiál i na výsledné hmotnosti vozíku.
Nezapomeňte, že všechny řezné hrany – ať už ty na překližce nebo v masivu, musí být pořádně začištěné. Není totiž nic horšího, než si při chystání hamburgeru zadrhnout pod nehet třísku… Nejrychlejší je srazit hrany vibrační bruskou s papírem o zrnitosti 80. Začistěte také všechny místa, kterými prochází vruty – jejich hlavičky často materiál vyštípnou, a ten pak na povrchu tvoří ostré výčnělky.
Posledním krokem je povrchová úprava street food vozíku. Před tím, než ho natřete, ještě jednou důkladně přebruste celý povrch papírem o zrnitosti 120. Na kvalitě barev nešetřete. Uvědomte si, že vozík bude stát velkou část svého života venku, proto musí být nátěr opravdu kvalitní. Vybírejte barvy s dlouhou životností.
Ale pozor – na vnitřní část vozíku, kde se bude servírovat a připravovat jídlo, použijte barvu, která může přijít do styku s potravinami a zároveň je omyvatelná. Ideální je kus kuchyňské desky, kterou je ale třeba chránit před vlivy počasí. Proto by měla být odnímatelná.
Pozor – takto postavený food street vozík určitě není určený k jízdě po silnici. Jde o funkční dekoraci zahradního posazení. Tak na to nezapomeňte a dobrou chuť i zábavu.
Zdroj informací: pořad DREAM Team – Mistři dílny
***Upozorňujeme, že výrobek zpracovávaný soutěžícími v rámci pořadu DREAM TEAM - Mistři dílny je amatérským soutěžním projektem. Pracovní postup soutěžních týmů pro vás může být inspirací, nejedná se však o návod na výrobu, neboť nejsme schopni garantovat správnost, vhodnost a bezpečnost zvolených materiálů, konstrukce ani celkovou bezpečnost či soulad výrobku s technickými nebo jinými normami. Dodržujte, prosím, vždy zásady bezpečnosti práce a v případě dotazů se vždy poraďte s kvalifikovaným odborníkem.
Publikováno: 7. 2. 2022, Autor: Jaroslav Kropáč, Profil autora: Jaroslav Kropáč