Dnes si ukážeme, jak si vyrobit praktický kovový odkapávač, který nám ušetří mnoho starostí. Grilování je pro většinu z nás velmi příjemná záležitost. Co s tím, když ale musíme neustále řešit odkapávání šťávy z masa? Tuto tekutinu bychom rádi použili znovu, omezili znečištění a následnou nutnost pracného čištění krbu či grilu. Proto se můžeme pustit do výroby.
Pro výrobu kovového odkapávače do krbu si připravte nerezovou gastronádobu a jekl, ten poslouží jako rám. Z nářadí pak budete potřebovat úhlovou brusku, svářečku, kladívko a také žáruvzdornou barvu pro povrchovou úpravu kovového odkapávače.
Šikovný kovový odkapávač si nejprve řádně změřte metrem a jednotlivé délky zakreslete do jednoduchého rozkresu. I když po vás nikdo vaše písmo nepřečte, vy budete vědět, jak mají jednotlivé části rozměrově vypadat.
Následuje řezání úhlovou bruskou. Jekl, který řežete, si řádně upněte do svěráku a při řezání postupujte tak, aby řez byl rovný. Po nařezání všech kusů zlehka zaťukněte konce kladívkem, aby se zúžily a odkapávač bylo možné nasunout do drážky v grilu nebo krbu.
Ještě před svařením nařezaných kusů se vrhněte na přesné zaměření, aby jednotlivé kusy byly přesně navařeny k sobě a nestalo se, že výsledný rám bude pro vkládanou misku malý nebo se velikostí naopak nevejde do krbu. Přesné zaměření dosáhnete magnetickým úhelníkem.
Následuje proces svaření. Poté nechte rám mírně vychladnout, kladívkem sklepněte okuje a pak úhlovou bruskou zaleštěte svár. Používá se k tomu skládaný kotouč. Před nanesením žáruvzdorné barvy ještě rám odmastěte ředidlem, lihem nebo benzinem.
Posledním krokem je nanesení barvy ve spreji. Stříkejte na podložce, aby nedošlo ke znečištění pracovních ploch, výrobek následně nechte jeden den uschnout. Pak již vložte gastronádobu a můžete se pustit do vyladěného grilování. Výhodou takto zhotoveného kovového odkapávače je možnost opakovaného použití šťávy z masa a výrazné snížení znečištění grilu nebo krbu. Nerezová nádoba je také velmi snadno omyvatelná.
Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů
Podívejte se, jak na to krok za krokem:
Publikováno: 31. 1. 2022, Autor: Radoslav Ptáček (text), Prima DOMA MEDIA, s.r.o. (foto), Profil autora: Radoslav Ptáček