reklama

Nekupujte drahé máslo. Šikovný kutil si vyrobí stroj na jeho stloukání

Stloukání másla po vzoru našich babiček? Proč ne! Stále častěji se setkáváme se skutečností, kdy se lidé snaží vyrobit potraviny doma přesně tak, jak se to dělávalo v minulosti. Masivní průmyslová výroba předražených potravin, plných nejrůznějších přísad a náhražek, ztrácí mezi lidmi popularitu. Lidé chtějí vědět, co jedí, neboť jídlo působí nejen na jejich těla, ale i psychiku.

Láďa Hruška navštívil kutila, který si sestrojil stroj na stloukání másla (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Důmyslný stroj na stloukání másla

V domácím prostředí se dají vyrobit všelijaké potraviny, třeba i podomácku stloukané máslo. Výroba tohoto oblíbeného pokrmu nemusí být vždy náročná jako za dob našich babiček. Šikovný kutil si dokáže poradit i s touto výzvou. Stroj na tlučení másla by byl jistě přínosem v nejedné domácnosti. V domácnosti pana Františka se máslo tlouklo vždy postaru. Dlouho tento šikovný kutil přemýšlel, jak ulehčit své manželce její těžkou práci, až vymyslel stroj, který tluče máslo za ni.

Pro mléko chodí k soukromníkovi, kde kupují tučné a zásadně čerstvé kravské mléko. Mléko se vloží do lednice. Druhý den se z něj sebere smetana a začíná se tlouct máslo. Ještě donedávna vše probíhalo zcela ručně. Pan František však vyrobil manželce úžasného pomocníka.

Základem stroje na tlučení másla je malý motůrek, který pan František sehnal na skládce. Pohon klínovým řemenem vyrobil na soustruhu a celou konstrukci svařil z kovových dílů, které našel ve své dílně. Rám stroje na tlučení másla se vyznačuje jeklem a držákem na sklenici.

Základem je malý motůrek. Stroj je poháněn klínovým pohonem
Základem je malý motůrek. Stroj je poháněn klínovým pohonem (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Sklenice se při tlučení vkládá do držáku a je zajištěna kovovou destičkou, kterou drží aretační šroub. Zafixování sklenice musí být opravdu těsné, aby při tlučení másla nevyklouzla z držáku a nerozbila se.

Pan František se svou ženou používají pro výrobu másla vždy čerstvé kravské mléko. Mléko se vyndá z lednice, odebere se smetana a nechá se zahřát na pokojovou teplotu. Pak se nalije do sklenice, kterou pan František umístí do stroje na tlučení másla. Sklenici pečlivě zajistí a zafixuje aretačním šroubem.

Sklenice se umístí do držáku
Sklenice se umístí do držáku (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Po spuštění stroje se sklenice třese zhruba 20 až 25 minut. Po nějaké době se začnou dělat ve sklenici první malé hrudky a nakonec vznikne jedna větší hrudka másla, která se ve sklenici oddělí od podmáslí.

Dílo je dokonáno. Doma tlučené máslo je mnohem chutnější než to, na které jsme zvyklí z obchodu. Rozplývá se na jazyku a harmonie chuti vytvoří blažený pocit v ústech. Namazaný krajíc chleba navíc můžeme zapít domácím podmáslím, které je naprostou třešničkou na pomyslném dortu chutí.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Publikováno: 19. 1. 2022, Autor: Beata Boháčová (text), Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima (foto) , Profil autora: Beata Boháčová