reklama

Víte, kdo je to čokolatiér? Odhalte s námi tajemství této profese

Čokoláda je sladký hřích, který dokáže vyvolat v ústech explozi chutí. Pro svou originalitu a symfonii nejrůznějších chutí a vůní se stala bezesporu nejoblíbenější pochoutkou na světě jak u dětí, tak i u dospělých. Jedno z největších potěšení, které nám život nabízí, nalezneme v obchodě buď ve formě geometrických tabulek či nejrůznějších figurek.

Výrobce čokolády, čokolatiér Petr Kovařík (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Výrobci čokolád neboli čokolatiéři jsou umělci, kteří vykouzlí ďábelsky dobré pokušení. Pod jejich rukama se rodí prvotřídní lahůdky, které ocení i ti největší gurmáni.

Výrobci čokolád nás svádějí svými výrobky ke sladkému hříchu

Petr Kovařík je mladý muž, který se věnuje výrobě čokolády. Ke své vysněné práci se dostal souhrou životních událostí. Podanou ruku nepustil a práci v malé čokoládovně si zcela zamiloval. Výroba čokolády je pro něj milou prací, kterou by za nic na světě nevyměnil. Aktivní odpočinek nalezl ve sportu. Díky němu si uvědomil, že skrze tělo může dojít k odpovědím i na duchovní otázky.

Petr vyrábí čokoládu společně se Silvií Steinerovou, která tuto firmu založila. Zhruba před patnácti lety objevila skulinu na trhu v podobě chybějící kvalitní čokolády, která by byla i stylově zabalená, a okamžitě podnikla kroky k jejímu zaplnění. Po pár letech potkala Petra a nabídla mu spolupráci. Taková nabídka se neodmítá. Výzva v podobě ručně vyráběné kvalitní čokolády dala Petrovi nový směr.

Čokoláda způsobí explozi chutí v ústech
Čokoláda způsobí explozi chutí v ústech (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

V současné době se Petr věnuje obchodu s čokoládou a Silvii se otevřely dveře k ženštějším činnostem. Stala se tvůrčí bytostí firmy. Oba společně se však stále věnují i výrobě ďábelsky dobré sladkosti, kterou tak milují. I když je to někdy trochu náročnější, za nic na světě by Petr práci neměnil. V čokoládovně pracuje s partou lidí, kteří jsou pro něj spíše jako rodina.

Mladíkovi hodně záleží na dohledatelnosti jednotlivých produktů. Jestliže se totiž lidé začnou zajímat o jeden produkt, zorné pole se rozšíří a v hledáčku pak postupně spočinou veškeré potraviny a suroviny. Masivní velkovýrobny nejsou tak zajímavé a lidé stále častěji kladou důraz na kvalitní potraviny. Samozřejmě se u potravin zajímají, z jakého zdroje produkt pochází a zda byl výrobek vyroben s láskou.

Receptury čokolád jsou doménou paní Silvie. Vymýšlí, jak má daný produkt chutnat. V hlavě i v ústech se vytvoří obraz chuti a společně s odbornou technoložkou přemění sny v unikátní dílo. Společně tedy vyvíjí veškeré nové druhy čokolád a udávají směr, kam se bude výroba ubírat.

Silvii se otevřely dveře k ženštějším činnostem
Silvii se otevřely dveře k ženštějším činnostem (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Čokoládové produkty jsou vyráběny v čokoládovně, kde veškerá výroba probíhá ručně. V prvním kroku je důležité vybrat kvalitní boby. K tomu dochází v Kolumbii. Po jejich dovezení se boby odšlupkují v odšlupkovači. Kakaové nexi se dále vkládají do kamenných mlýnů, kde se pomalu melou. Do mlýnů se přidávají i další suroviny jako např. kokosový cukr či mléko.

Po vložení všech potřebných surovin se čokoláda mele po dobu 72 hodin, až dojde k přeměně na konzistentní hmotu. Z této hmoty se vytvoří čokoládové pláty, které se musí nechat uležet. Tyto pláty se dále temperují v temperovacím stroji. V posledním kroku se vylijí tabulky milované čokolády. Čokoláda, která není ztemperovaná, může putovat do tanků a dále do dražovacích strojů. Pod tlakem 6 barů se následně vstřikují jemné nánosy čokolády na nejrůznější ovoce či oříšky. Tak vzniká dražé.

Vše začíná u kvalitních bobů, které se odšlupkují a vznikají kakaové nexi
Vše začíná u kvalitních bobů, které se odšlupkují a vznikají kakaové nexi (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Rozdíl mezi výrobou tabulkových čokolád a dražé je velice jednoduchý. U tabulkových čokolád nebo pralinek se musí čokoláda vlít do určitého tvaru. Toto probíhá za přesně dané teploty. Naopak při procesu dražování se vstřikují a nanáší jemné vrstvičky čokolády na oříšek či ovoce. Po temperaci se vylité čokolády odnesou do chladicího boxu, kde dochází k jejich zchladnutí, a poté se zabalí a putují k zákazníkovi.

Petr vidí budoucnost výroby čokolády velice pozitivně. Stále více lidí si dopřává raději kvalitní potraviny. Záleží jim na tom, jaké potraviny ovlivňují zdraví i jejich psychiku. Silvie doufá, že se stále více výrobců zaměří na udržitelnost, neboť bez toho se nedají kvalitní potraviny vyrábět.

Vylité čokolády se odnesou do chladícího boxu
Vylité čokolády se odnesou do chladícího boxu (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Petr se Silvií chtějí i nadále pokračovat ve výrobě čokolády. Pro výrobu sladkého potěšení chtějí používat jen ty nejkvalitnější suroviny, aby mohli ručně vyrobenou čokoládu dopřát lidem po celém světě.

Zdroj informací: pořad Řemeslo nenahradíš

Publikováno: 14. 1. 2022, Autor: Beata Boháčová (text), Prima DOMA MEDIA, s.r.o. (foto) , Profil autora: Beata Boháčová