reklama

Bojler s vůní uzeného. Koumák Láďa přichází s dalším originálním nápadem

Určit správný čas, kdy začít s přípravami na období velkých grilovaček, je relativní. Vzhledem k tomu, že vynalézavost českých kutilů nezná hranic, nikoho nepřekvapí podomácku vyrobený gril či udírna. Právě naopak. A s výrobou můžeme začít právě teď. Nikdo z nás si neuřízne ostudu, pokud na výrobu zařízení pro úpravu masa použije starý bojler. Přeměna nepotřebné věci určené k likvidaci vám přinese zasloužené uznání všech členů rodiny.

i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Starý bojler nevyhazujte, můžete z něj vyrobit gril či udírnu (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

V bojleru se dá udit i grilovat, vyrobte si pomocníka na zahradu

V naprosté většině domácností slouží bojler převážně k ohřívání vody. Když tento pomocník doslouží, nemusí nutně putovat pouze na skládku. Existuje nemalá skupina lidí, která dokáže proměnit staré a nepotřebné věci v unikátní podomácku vyrobená díla a vdechnout jim nový život. Co Čech, to kutil. Věci, které projdou těmto lidem pod rukama, se narodí v úplně nové podobě. Stejně je tomu i s vysloužilým bojlerem.  Pro ohřev vody již sice sloužit nemůže, ale v podobě unikátního grilu nebo skvělé udírny vykouzlí na tváři nejednoho milovníka masa blažený úsměv.

Skvělý nápad

Ve chvíli, kdy pan Tomáš přemýšlel, co se starým bojlerem, vyvstala mu v hlavě spásná myšlenka. Jako správný Čech, šikovný kutil a milovník masa začal pracovat na projektu přeměny starého bojleru na luxusní udírnu. Jeho první podomácku vyrobená udírna slouží spíše k ohřívání masa a klobás. Jedná se o skvělého pomocníka, který dokáže provonět celou zahradu. Byl to velice jednoduchý nápad. Bojlery jsou vyrobeny z odolného materiálu, který udrží teplo potřebné k uzení potravin.

Celý projekt potřeboval pouze pár úprav. V místě izolace, které udržuje teplou vodu, oříznul pan Tomáš plech a přivařil malá kamínka. Vytvořil také malá dvířka, která přidělal na panty, a do prostoru pod dvířky připevnil pásovinu, aby nedocházelo k nechtěnému úniku tepla. Na zadní straně unikátní udírny přivařil kovový rám, na kterém jsou připevněna kolečka. Udírna se tak stala snadno a jednoduše přemístitelnou.

Udírnu lze jednoduše přemístit
Udírnu lze jednoduše přemístit (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Z bojleru může být skvělá udírna
Z bojleru může být skvělá udírna (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Pevný gril z bojleru

Dalším výtvorem pana Tomáše je hojně využívaný stylový gril z bojleru. Jedná se o bojler, který je v tomto případě položen ve vodorovné poloze. Celá jedna třetina starého ohřívadla byla odříznuta a z této části jsou vytvořena odklopná dvířka. Uvnitř (po obou stranách grilu) jsou přivařeny kovové pláty se zarážkami pro variabilitu nastavení roštu. Otop se přikládá přímo pod rošt. Na tomto grilu pan Tomáš rád griluje nejrůznější druhy masa, rybu, ale i celé kuře.

Přeměna bojleru na gril vyžadovala pouze pár úprav
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Přeměna bojleru na gril vyžadovala pouze pár úprav

Gril na dřevěné uhlí

Posledním užitečným kouskem, který se pyšní svou existencí, je gril na dřevěné uhlí či dřevěné brikety. I tento krasavec je vyroben ze starého bojleru. Uprostřed se musel vyříznout prostor pro nově vzniklá dvířka, za kterými se skrývá rošt pro uložení dřevěného uhlí. Maso se pokládá na druhý rošt, který je umístěn v horní části grilu, a pan Tomáš zde nejraději připravuje různé steaky nebo rybu.

Gril na dřevěné uhlí
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Gril na dřevěné uhlí

Díky své šikovnosti dokázal pan Tomáš proměnit starý a nepotřebný bojler ve skvostné dílo, které rozhodně udělá ještě mnoho práce. Je to kutil se zlatýma rukama. Dokáže starým, vysloužilým věcem vdechnout nový život. Žádné letní posezení na zahradě se již neobejde bez konzumace masa, které rád připravuje na svých grilech či v udírně.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky, kutil Tomáš Nosek

Aby bylo grilování zdravé, udržujte gril v čistotě:

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 12. 1. 2022, Autor: Beata Boháčová (text), Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima (foto), Profil autora: Beata Boháčová