reklama

Vyberte si ideální zahradní udírnu a vychutnejte si lahodné domácí uzené

Domácí uzené chutná nejlépe, ale jak na něj? Základ je pořídit si zahradní udírnu. Nemusí se jednat o velké stavení, které zabere půlku zahrady. Dnešní udírny jsou kompaktní a nezaberou víc místa než zahradní gril. K dispozici jsou také různé typy, které se liší palivem, materiálem a funkcemi. Pojďte se podívat na přehled různých typů udíren.

Vyberte si ideální zahradní udírnu a vychutnejte si lahodné domácí uzené (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Jakou zahradní udírnu vybrat, na elektřinu nebo na dřevo?

Při výběru zahradní udírny musíte začít podle toho, jaké palivo chcete používat. V nabídce jsou jak udírny na dřevo, tak i elektrické udírny. Elektrické udírny mají v sobě zabudovanou spirálu, která se stará o ohřev. Díky tomu je možné velmi přesně regulovat teplotu a upravovat ji podle aktuální potřeby.

Oproti tomu u udíren na dřevo je regulace teploty podstatně složitější. Uzení za pomocí dřeva proto chce trochu zkušeností a mnohem více práce. Výsledek je však podstatně voňavější.

Tip: Do udíren na dřevo sáhněte po bukovém nebo dubovém dřevě. Tato tvrdá dřeva jsou ideální pro uzení a dodají masu skvělé aroma.

U udíren na dřevo je regulace teploty podstatně složitější
U udíren na dřevo je regulace teploty podstatně složitější (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Udírna ze dřeva, kovu nebo cihel?

Dále se udírny liší podle materiálu. Jedná se o dřevo, kov a cihly. Cihlová udírna je klasikou, která se využívá už po staletí. Není však úplně praktická.

Zaprvé ji nemůžete nijak přemístit, takže jakmile ji někde postavíte, už tam bude umístěna natrvalo. Zadruhé zabírá poměrně hodně prostoru. Dřevěné udírny jsou o něco menší a navíc je můžete i přemístit. Tyto udírny mají obvykle oddělené topeniště, ze kterého proudí kouř do dřevěné udírny. Nevýhodou těchto udíren je však jejich životnost, která je například ve srovnání s cihlovými a kovovými podstatně nižší.

Poslední aspekt, podle kterého je možné dělit udírny, jsou jejich funkce
Poslední aspekt, podle kterého je možné dělit udírny, jsou jejich funkce (Zdroj: grilykrby.cz)

Kovové udírny vynikají jak kompaktní velikostí, tak i přenositelností a životností. Není v nich problém udržet stabilní teplotu a nemusíte se bát, že by vám někde unikal kouř. Pořizovací cena tohoto typu udírny je poměrně nízká a kvalitní kusy se dají sehnat už za zhruba deset tisíc.

Tip: Pokud se rozhodnete pro kovovou udírnu, zvažte pořízení prosklené udírny. Díky tomu budete mít celý proces uzení pěkně na očích.

Kovové udírny vynikají jak kompaktní velikostí, tak i přenositelností a životností
Kovové udírny vynikají jak kompaktní velikostí, tak i přenositelností a životností (Zdroj: grilykrby.cz)

Udírny se speciálními funkcemi

Poslední aspekt, podle kterého je možné dělit udírny, jsou jejich funkce. Ty se obvykle týkají automatického udržování předem nastavené teploty. Ta se udržuje pomocí termostatu. Na něm se u prémiových kusů dá dokonce nastavit jak dlouho, na jakou teplotu a s jakým množstvím kouře se má udit. Dalším doplňkem můžou být teploměry, které se zapíchnou do masa a pomocí zabudovaného displeje pak umožňují sledovat průběh uzení. S těmito vychytávkami už není problém stabilně dosahovat profesionálních výsledků.

Dřevěné udírny jsou o něco menší a navíc je můžete i přemístit
Dřevěné udírny jsou o něco menší a navíc je můžete i přemístit (Zdroj: grilykrby.cz)

Nakonec pak některé udírny tvoří doplněk pro zahradní gril. Tyto udírny je možné zakoupit samostatně nebo rovnou jako set grilu s udírnou.

Některé udírny tvoří doplněk pro zahradní gril
Některé udírny tvoří doplněk pro zahradní gril (Zdroj: grilykrby.cz)

Tyto sety jsou praktické, protože topeniště i kouřovod jsou součástí grilu a samotná udící komora nezabírá tolik místa. Pokud jste milovníky nejen uzení, ale i grilování, jedná se o ideální řešení.

Zdroj informací: grilykrby.cz

Vyrobte si udírnu třeba ze starého sudu:

Publikováno: 19. 12. 2021, Autor: Nicholas Nazarčuk (text), grilykrby.cz, Depositphotos (https://cz.depositphotos.com) (foto) , Profil autora: Nicholas Nazarčuk