reklama

Čerstvě vyrobená pálenka si zaslouží více péče než žena

Uskladnění pálenky, třeba pravé slivovice, vyžaduje péči. Dobrý kvas a zkušený palírník je totiž jen část úspěchu. Nevhodným uložením můžete pálenku poškodit, nebo dokonce úplně znehodnotit. Čerstvě vypálené slivovici proto musíte věnovat tolik pozornosti jako ženě. Tedy více, než se na první pohled může zdát. Bohatě se vám však odmění.

Jak správně uskladnit slivovici (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Pálenku si z palírny odvezete patrně v PET lahvích nebo přímo v demižonu. Sklo je pro uskladnění samozřejmě lepší, ale ani plastu se bát nemusíte – pokud ho tedy použijete pouze pro převoz destilátu, nehodí se pro dlouhodobé uložení. Tam by už problém mohl nastat, protože plasty mohou při působení alkoholu uvolňovat do destilátu látky, které se v něm přirozeně nevyskytují. Pokud tedy dovezete z palírny alkohol v plastu, doma ho přelijte do skleněných demižonů nebo alespoň do lahví.

Před uskladněním slivovice je potřeba destilát přelít do skleněných demižonů
Před uskladněním slivovice je potřeba destilát přelít do skleněných demižonů (Zdroj: Jaroslav Kropáč)

Čerstvá pálenka ještě nemá tak kvalitní senzorické vlastnosti (zejména vůni), se kterou bychom mohli být bez výhrad spokojeni. Proto je nutné nechat čerstvý destilát takzvaně odvětrat. Nejde o nic jiného, než že láhev nebo demižon s destilátem necháte bez víčka nebo s lehce povoleným uzávěrem, aby se těkavé látky mohly z alkoholu odpařit. Jak dlouho nechat láhev otevřenou? Stačí dva týdny, maximálně měsíc. Déle netřeba. K odvětrání nežádoucích pachových stop by mělo dojít při pokojové teplotě.

Jak správně uchovat slivovici
Jak správně uchovat slivovici (Zdroj: Jaroslav Kropáč)

Znáte octomilky? Tyhle miniaturní mušky dokážou slivovici vycítit lépe než vy – klidně i na míle daleko. Ne, že by ji upíjely, ale vletí do lahví i demižonů a v destilátu se utopí. Na chuť slivovice samozřejmě nemají žádný vliv, ale na estetiku ano. Pokud tedy chcete zabránit tomu, aby vám mušky do pálenky vlétly, překryjte během jejího odvětrávání hrdlo demižonu gázou. Přes jemnou látku se octomilky nedostanou a zároveň bude umožněn odpar destilátu.

Obvaz přes hrdlo demižonu zabrání vletu octomilkám
Obvaz přes hrdlo demižonu zabrání vletu octomilkám (Zdroj: Jaroslav Kropáč)

Po odvětrání destilátu můžete gázu sejmout a hrdlo láhve či demižonu pevně uzavřít. Ideálním místem pro uložení pálenky je chladný a vlhký sklep. Nejhorší místo je okenní parapet nebo další plochy, kam svítí slunce a kde je teplo. Žádný uzávěr totiž není tak těsný, aby zabránil dalšímu odparu destilátu. Proto je lepší chladný a vlhký sklep, který dokáže odpar omezit. Jak dlouho můžete nechat destilát uskladněný, aby se nezkazil? Neomezeně dlouhou dobu. Pozor, destiláty mohu přejímat pachy z okolí. Pro degustaci ovocných pálenek si můžete pořídit speciální skleničky. Od běžných „panáků“ nebo „čtvrtek“ se liší tvarem. Zúžené hrdlo kalíšku koncentruje aroma pálenky a dává mu vyniknout.

Skleněné demižony jsou pro uskladnění destilátu ideální
Skleněné demižony jsou pro uskladnění destilátu ideální (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Jak poznat kvalitní slivovici?

Hodnocení kvality slivovice je příjemná záležitost, protože nejde o nic jiného než o její ochutnávání. Slivovice musí mít čirou barvu. Nepřijatelné jsou jakékoli barevné odchylky nebo zákal, ačkoliv ten nemusí mít na chuť destilátu vliv. Nepřípustný je také zápach po acetonu (ředidle). Ten vzniká obvykle vypálením špatného kvasu, v němž se rozjelo octové kvašení. Kvalitní slivovice musí mít vůni po ovoci. Aromatické jsou především některé druhy švestek, třešní nebo jeřabin.

Vůně by měla zůstat v kalíšku ještě pár vteřin po jeho vypití. Kapku slivovice můžete také rozetřít na zápěstí a chvíli počkat, než se těkavé látky z kůže odpaří. Pak je možné ucítit ovoce, z něhož byla pálenka vyrobena. Poslední hodnocenou složkou je chuť – nesmí být štiplavá, ale jemná a v některých případech i lehce kořeněná. Pokud hodnotíte více druhů destilátu najednou, mezi jednotlivými vzorky přikusujte jablko. Ovoce neutralizuje chuť pálenky v ústech a zajistí objektivní posouzení jakosti.

Degustační sklenička na pálenku. Hodí se obzvláště pro konzumaci aromatických destilátů jako je třeba třešňovice nebo pálenka z jeřabin
Degustační sklenička na pálenku. Hodí se obzvláště pro konzumaci aromatických destilátů jako je třeba třešňovice nebo pálenka z jeřabin (Zdroj: Jaroslav Kropáč)

Tipy a triky:

Pro převoz pálenky z palírny domů jsou vhodné PET láhve a plastové demižony. Převážet destilát ve skle nemusí skončit dobře – s demižony stačí jemně klepnout a roztříští se. Sklo je naopak vhodné pro skladování alkoholu. V obchodech si můžete pořídit speciální etikety na vyrobenou pálenku. Hodí se především tehdy, když chcete láhev někomu darovat.

Pro uzavření lahví s destilátem můžete použít klasické šroubovací uzávěry i korek. Korek je náchylnější na plíseň, hlavně ve vlhkém prostředí. Na trhu se dají sehnat trychtýře s hranatým ústím. Na přelévání pálenky z demižonu do lahví jsou naprosto ideální. Hranaté ústí totiž umožňuje odvod vzduchu z láhve, který u běžných trychtýřů průtok kapaliny zpomaluje.

Zdroj: autor

Vyrobte si servírovací tác na panáky:

Publikováno: 4. 11. 2021, Autor: Jaroslav Kropáč (text a foto), Depositphotos (https://cz.depositphotos.com) (foto) , Profil autora: Jaroslav Kropáč