Chybí vám v kuchyni při přípravě jídla pomocník, díky kterému by vše nakrájené padalo rovnou do mísy a ne všude okolo? Pak si vyrobte jednoduchou Láďovu vychytávku, díky které bude vše na svém místě – ohýbací prkénko. Pět minut práce vám přinese spoustu ušetřeného času v kuchyni.
Na ohýbací prkénko si připravte:
- velké dřevěné prkénko
- dva vhodně velké panty a vruty k připevnění
- olej na ošetření (klidně ten, co máte doma v kuchyni).
Budete potřebovat dřevěné prkénko a pantíky. Prkénko si nejdřív rozdělte na dvě části. Vyznačte si na něm polovinu a pak rozřízněte.
Řezané hrany nezapomeňte začistit. Ideální na to bude brusná houbička.
Pak už jen vruty a šroubovákem připevníte panty. Na každý okraj přijde jeden.
A je hotovo! Všechno z prkénka teď bude končit tam, kde má. Stačí ho ohnout.
Aby prkénko dlouho sloužilo
Kuchyňská prkénka, obzvláště ta dřevěná, vyžadují pravidelnou péči. Trpí s vámi při vaření každý den – odkládáte na ně horké hrnce, omylem je hodíte do myčky nebo je necháte ve dřezu ve vodě, pak je hodíte na topení, aby rychle uschnula. Aby toto zacházení dlouho vydržela, věnujte jim pár minut času.
K ošetření jsou vhodné oleje. Můžete si vypomoct obyčejným stolním olejem nebo použít speciální minerální oleje, které smí přijít do kontaktu s potravinami. Olej zvýrazní kresbu dřeva, ale hlavně slouží jako impregnace. Prkénko bude odolnější proti vodě a vlhku. Olej nezapomeňte nanést na všechny strany – tedy i z boků. Použijte houbičku nebo hadřík na rozetření. Jestliže by se přebytek nevsákl, vysajte ho papírovou utěrkou nebo suchým hadříkem.
Pokud by byl povrch hodně opotřebovaný, můžete ho vylepšit jemnou brusnou houbičkou nebo papírem a olej použít až po přebroušení.
A do kuchyně si vyrobte i praktickou nástěnku:
Publikováno: 23. 10. 2021, Autor: Lenka Tajbrová (text), Depositphotos (https://cz.depositphotos.com), Prima DOMA MEDIA, s.r.o. (foto), Profil autora: Lenka Tajbrová