Nadcházející podzim je pro někoho smutným obdobím plným loučení s létem a příjemnými letními teplotami, ale spousta lidí se na podzim těší. Hlavně kvůli bohaté nabídce sezónního ovoce a zeleniny, které má plnohodnotnou chuť i vůni, příznivou cenu a hlavně k nám nebylo vláčeno přes půl planety. To platí i o hroznovém vínu, které má nejen na podzim bohaté využití jak v kuchyni, tak i v oblasti kosmetiky nebo péče o zdraví. Podívejte se, co se dá podniknout s hroznovým vínem.
Hrozny za studena
Za studena se dají hrozny prostě jen sníst. Jsou vynikajícím osvěžením nebo i svačinkou na cesty. Skvělé jsou jako příloha, oživení stolu, když nabízíte studenou kuchyni pro hosty, ale třeba i k uzeným a grilovaným rybám, které si připravíte podle našeho návodu.
S hrozny se však dá i improvizovat. Opatrně oberte menší kuličky hroznů, rozložte je na tácky a dejte zamrazit. Proč opatrně? Abyste neporušili slupku a aby pak kuličky po rozmrazení nepouštěly mnoho šťávy. Perfektní budou pak na obložených chlebíčkách, jednohubkách nebo jen tak u televize, z misky rovnou do pusy.
Pokud si hrozny chcete nasušit, koukněte se v obchodě po bezsemenných variantách. Často bývají v nabídce letáku Penny i dalších obchodů – a teď na podzim je potkáme za opravdu dobré ceny. Naopak na smoothie nebo na hroznový sirup si vystačíte i s obyčejnými odrůdami se semínky.
Nezapomínejme na zkvašenou hroznovou šťávu, které se často říká burčák (ale ten má svoje specifika). Když necháme hrozny kvasit bez přístupu většího množství vzduchu, za pár dní se dočkáme vynikající čerstvě zkvašené hroznové limonády. Jen pozor, pít se dá pouze 2 – 3 dny.

Hrozny za tepla
Tepelná úprava hroznů spočívá zejména v přípravě džemu, želé, kompotů. Ale často se využívají i k vaření samotnému. Lze je totiž přidat k masu, do omáček, ovšem i k tepelně upravované zelenině, luštěninám, obilninám. Hroznové knedlíky nijak běžné nejsou – ale jestli máte doma bezsemenné varianty, pak vězte, že to stojí za vyzkoušení!
Skvělé jsou i hroznové dezerty, ať už dáte hrozny péci v těstě, nebo jimi pokladete až upečený moučník, hroznovou šťávu využijete pro přípravu krému na tento moučník apod. Fantazii se meze nekladou. Hrozny a hroznová šťáva mají vynikající chuť, která se dá kombinovat s mnoha jinými chuťovými vjemy.

Hrozny v domácí kosmetice
Že jsou hrozny nejen k jídlu a pití, o tom svědčí i mnoho receptů nejen na domácí kosmetiku. Pomáhají hydratovat pokožku, vyživovat kůži i vlasy, redukují kruhy a otoky pod očima a dokonce umějí posílit nehty a zjemnit pokožku rukou i nohou. Dužnina z hroznů umí v kombinaci s tvarohem zklidnit kůži podrážděnou přílišným sluněním.
Tady pro jednotlivé recepty místo není, ale mnoho tipů na ně najdete v článku s názvem Hroznové víno pro krásu. Pokud se setkáte s hroznovým olejem (olejem z hroznových semen), rozhodně si jej pořiďte minimálně pro kosmetické účely. Je totiž přátelský k pórům (neucpává je), blahodárně působí i na pleť trpící akné.

Hrozny pro podporu zdraví
Ani svou fyzickou kondici a zdraví bychom neměli vynechávat, když mluvíme o hroznech. Mají totiž spoustu výživných látek, které jsou přímo blahodárné. Spousta z nich se skrývá i v semínkách hroznů. Ale pozor, pokud máte citlivější trávení, semínka raději „vypreparujte“.
Co víno umí? Hroznové víno odvodňuje, detoxikuje, dodává tělu resveratrol, což je regeneračně působící látka. Dále usnadňuje vylučování a umí i podporovat krvetvorbu, což samozřejmě platí zejména v případě modrých hroznů.
U hroznů se zjistilo, že dokáží snižovat riziko nádorového bujení. Bílkoviny obsažené v hroznech totiž pomáhají korigovat buněčné dělení a buněčnou smrt, proto pak k nádorovému bujení tolik nedochází. Zdravotní benefity jsou u vína redukovány použitými postřiky, rozhodně se tak vyplatí hledat spíše bio varianty.
Vinnou révu můžete pěstovat i doma:
Publikováno: 23. 9. 2021, Autor: Redakce
, Profil autora: Redakce