Kdo někdy ochutnal pizzu z pece, okamžitě si ji zamiloval. Pokud si chcete připravit tuto delikátní pochoutku i doma, budete k tomu potřebovat postavit speciální pec na pizzu. V tomto článku vám ukážeme, jak lze pec na pizzu postavit a na co si dát při stavbě pozor.
Stavba pece na pizzu vyžaduje důkladnou přípravu
Před tím, než se pustíte do nákupu materiálu a samotné stavby, je ideální si připravit plánek. V plánku by mělo být uvedeno, jaké bude mít pec tvar a rozměry. Díky tomu bude možné spočítat přesně, kolik materiálu potřebujete. Pokuste se už rovnou v plánku vyladit všechny detaily. Například byste měli počítat s tím, že pec nebude hned na zemi, ale minimálně 0,5 m nad ní. Má to praktický důvod. Při vyndání z pece bude pizza velmi horká. Proto se hodí mít vedle stoleček, na který ji hned umístíte.

Seznam materiálu, který budete potřebovat:
- dřevěné latě
- beton
- betonové tvárnice
- cihly
- vzpěru (lze vyrobit z polystyrenu)
- pletivo
- izolaci na pece a kamna
Začněme se základy
Nejprve si připravíte základní desku. Na vhodném místě si zarovnejte terén a následně připravte dřevěné latě. Z latí vytvořte ohraničenou plochu, která bude odpovídat připraveným rozměrům základní desky pece. Následně pomocí betonu vyrobíte základní desku, která bude rovným podkladem pro stavbu.
Podstavec pro pec
Dalším krokem je vytvoření podstavce pro pec, aby byla lépe dostupná a mohla se horká pizza z pece následně odkládat na stoleček. K výrobě podstavce postačí několik betonových tvárnic, které spojíte klasickou maltou. Mohou být však využity například i staré cihly, které vám zbyly po rekonstrukci. Jakmile máte podstavec hotový, můžete na něj umístit izolační vrstvu z porobetonových tvárnic.

Stavba kopule
Nyní přichází na řadu stavba kopule. Připravte si plánek, který jste si nachystali, a podle něj umístěte nejprve první řadu cihel. Ty spojujte žáruvzdornou maltou, aby spoje vydržely i vysoké teploty. Poté, co máte první řadu hotovou, přichází na řadu druhá řada. Pro snadnější stavbu si můžete nachystat podpěru, třeba z polystyrenu. Postupně tak tvořte kopuli, a jakmile už je její tvar zřejmý, umístěte keramický komín. Zbylé cihly nařežte tak, abyste dodělali tvar kopule.
Izolace a finalizace
Jakmile máte hotovou kopuli, přichází na řadu instalace izolační vrstvy. Při výběru se zaměřte na izolace, které jsou určeny přímo pro pece a kamna. Tím zajistíte, že izolace odolá i velmi vysokým teplotám, které v peci budou. Touto izolací obložte celou kopuli. Můžete ještě přidat i druhou vrstvu izolace. K tomu lze využít například izolační vatu do komínů. Jakmile máte izolaci hotovou, na kopuli umístěte pletivo. Na pletivo nakonec naneste beton. Ten bude poslední vrstvou pece. Díky tomu zajistíte, že vaše pec bude mít hezký kulatý tvar i přes možné nerovnosti u cihlové vrstvy. Po nanesení nechte vše důkladně vytvrdnout před první zkouškou.
Zkouška pece
Jakmile vaše nová pec na pizzu pořádně proschne, přichází čas na první zkoušku. V peci doporučujeme topit pouze tvrdým vysušeným dřevem. Pokuste se během prvního zatopení vytopit pec alespoň na 300 °C, aby se pořádně zatížila a vyzkoušela pevnost spojů. Počítejte s tím, že nahřát pec na tuto teplotu může trvat i pár hodin, proto si na zkoušku pece na pizzu připravte dost času.

Tip na závěr:
Jakmile bude vaše pec hotová, budete se po zatěžkávací zkoušce určitě chystat na první ostré pečení. Aby byla už vaše první pizza z pece dokonalá, doporučujeme vám udržovat teplotu v peci mezi 300-320 °C. V peci pizzu nechte pouze zhruba minutu, bohatě to stačí. Tím zajistíte, že se pizza nespálí a zároveň bude křupavá a lahodná.
Jednoduchý recept na pizzu z rohlíků:
Publikováno: 22. 9. 2021, Autor: Nicholas Nazarčuk (text), Depositphotos (https://cz.depositphotos.com) (foto)
, Profil autora: Nicholas Nazarčuk