reklama

Vyzkoušejte osvědčené tipy na čištění skla u trouby, ušetříte si čas i námahu

Čistění skla u trouby je záležitost otravná a nekonečná. Sotva se nám povede sklo vycídit k naší úplné spokojenosti, během jednoho, dvou pečení můžeme začít znovu. A navíc musíme neustále kupovat čisticí prostředky, protože bez chemie se to prostě neobejde... anebo ano?

Čistění skla u trouby nevyžaduje vždy jen sílu a námahu, zkuste osvědčené tipy (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Čistění skla u trouby

Sklo u trouby bývá krásně lesklé a čisté opravdu jen v době, kdy si tento spotřebič koupíme nový a přivezeme jej domů. Sotva se v troubě usadí nějaká ta bábovka, kachnička a další laskominy, na skle se začnou objevovat nevábné prskance z omastku, sklo se začne zatmavovat a brzy místo dozlatova vypečeného bůčku vidíme jen špinavé sklo. 

Je tedy dobré, když si povíme, jak se ke sklu v troubě chovat a jak ho čistit, abyste na této práci nenechali ruce a nestrávili s cíděním zašlého skla celé mládí. V první řadě byste měli vědět, jak se sklo z dvířek trouby vyjme. Také si pamatujte, že sklo ve dvířkách je dvojité a mezi oběma skly je vzduchová mezera, po stranách dvířek je gumové nebo plastové těsnění.

Trouba
Znečištěné sklo trouby bude potřeba vyčistit (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Rozebrání dvířek

Většina starších modelů dvířek trouby má sklo připevněno pomocí šroubků, které jednoduše (ale velmi opatrně, aby po našem zásahu šroubovákem sklo neprasklo) vyšroubujeme a sklo vysuneme z drážek dvířek. Pro vyjmutí skla použijte kvalitní šroubovák ze své stěny na nářadí. Druhá možnost je, a to je u novějších typů spotřebičů, že na horní straně, kde je umístěno madlo, máme plastový kryt, který jde "vycvaknout".

Hrana
Nejprve uvolněte plastový okraj (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Jakmile odstraníme kryt, sklo již půjde dobře vysunout. Pokud budeme sklo čistit po delší době používání trouby, raději se budeme snažit dvířka rozebrat a sklo čistit mimo dvířka. Použití silných čistících přípravků může mít neblahý vliv na ostatní části dvířek, jako je právě těsnění, a my bychom mohli nešetrným zásahem těsnění poškodit.

Vysunutí
Uvolněné sklo vysuňte (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Mytí skla

Sklo u dvířek trouby je tvrzené, ale to neznamená, že vydrží všechno. Pokud nechcete sklo drbat drátěnkou a přípravkem s abrazivem, čímž se vystavujete problému, že povrch skla poškrábete a tyto jemné prasklinky a rýhy pak budou vstupní branou dalším nánosům nečistot, vsaďte na speciální přípravky na odstranění nečistot a připálenin. Tyto prostředky se nanášejí na znečištěné sklo, kde vytvoří pěnu, nechají se patřičnou dobu působit a posléze se smyjí. Vždy se při použití chemických přípravků podívejte na složení, ne všechny prostředky jsou vhodné k použití na skleněné materiály, a ne všechny přípravky se mohou používat na spotřebiče, které přicházejí do styku s potravinami.

Přípravek
Na mastnotu použijeme vhodný přípravek (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Ideální je, pokud sklo nejprve mechanicky omyjeme jarovou vodou, čímž odstraníme největší podíl mastnoty a nečistot. Poté bychom měli na sklo nastříkat samočisticí přípravek a nechat jej uvedenou dobu působit. Pokud je sklo přeci jen silně znečištěno, použijeme tekutý písek s jemným abrazivem a houbičku, a sklo jemným pohybem očistíme od připálenin a usazenin. Na závěr bychom měli sklo vyleštit. 

Leštění
Sklo se snažíme nakonec ještě vyleštit (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Pokud nejste příznivci chemie v domácnosti, zkuste jedlou sodu. Potřebné množství jedlé sody smíchejte s trochou vody a vytvořte hustou pastu. Tou sklo potřete a pomocí hadříku nebo starého zubního kartáčku vyčistěte. Podobnou službu, jako jedlá soda, vám udělá i kypřicí prášek. Sklo lze vyleštit stejně dobře lihovým přípravkem jako octovou vodou. Připravte si roztok ze 2/3 vody a 1/3 octa a sklo omyjte a vyleštěte. Dalším osvědčeným přípravkem na přírodní bázi je jedlá soda a citronová šťáva. Opět vytvoříme hustou pastu, natřeme jí na sklo trouby a necháme působit. Poté sklo umyjeme. 

Pro více tipů na čistění trouby bez chemie si přečtěte i náš další článek. 

Citron je čistící i dezinfekční zároveň. Pokud vezmeme zapékací misku, nalijeme do ní trochu vody a přidáme čerstvý citron nebo citronový koncentrát, předehřejeme troubu na cca 160 °C, vložíme do ní misku, máme postaráno o samočištění. Nechte roztok v troubě asi čtvrt hodiny odpařovat. Po vypnutí troubu ale hned neotevírejte – nechte páru, aby rozpustila co nejvíc mastnoty. Až trouba úplně vychladne, vyndejte misku a otřete troubu hadříkem. 

Nasazení
Umyté sklo nasadíme zpět (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Abyste se nemuseli s čištěním trouby trápit, snažte se vzniklé nečistoty a mastnotu odstraňovat vždy po každém pečení. Otřít dvířka trouby zvenčí i zevnitř není nic, co by vás okrádalo o čas. Pokud se naučíte umýt sklo v troubě vždy, když troubu používáte, vyhnete se postupným nánosům a napečeninám, které pak půjdou dolů jen těžko a bude vás to stát mnoho času a trpělivosti.

Podívejte se, jak využít saponátovou drátěnku:

TIP

Nebaví vás pravidelné čištění trouby? Pořiďte si samočistící troubu. V krásně vyčištěné troubě si potom můžete upéct třeba lahodnou bábovku s kondenzovaným mlékem a rozinkami.

Publikováno: 12. 8. 2021, Autor: Martina Pilzová (text), Depositphotos (https://cz.depositphotos.com) (foto) , Profil autora: Martina Pilzová