Čistění skla u trouby je záležitost otravná a nekonečná. Sotva se nám povede sklo vycídit k naší úplné spokojenosti, během jednoho, dvou pečení můžeme začít znovu. A navíc musíme neustále kupovat čisticí prostředky, protože bez chemie se to prostě neobejde... anebo ano?

Čistění skla u trouby
Sklo u trouby bývá krásně lesklé a čisté opravdu jen v době, kdy si tento spotřebič koupíme nový a přivezeme jej domů. Sotva se v troubě usadí nějaká ta bábovka, kachnička a další laskominy, na skle se začnou objevovat nevábné prskance z omastku, sklo se začne zatmavovat a brzy místo dozlatova vypečeného bůčku vidíme jen špinavé sklo.
Je tedy dobré, když si povíme, jak se ke sklu v troubě chovat a jak ho čistit, abyste na této práci nenechali ruce a nestrávili s cíděním zašlého skla celé mládí. V první řadě byste měli vědět, jak se sklo z dvířek trouby vyjme. Také si pamatujte, že sklo ve dvířkách je dvojité a mezi oběma skly je vzduchová mezera, po stranách dvířek je gumové nebo plastové těsnění.

Rozebrání dvířek
Většina starších modelů dvířek trouby má sklo připevněno pomocí šroubků, které jednoduše (ale velmi opatrně, aby po našem zásahu šroubovákem sklo neprasklo) vyšroubujeme a sklo vysuneme z drážek dvířek. Pro vyjmutí skla použijte kvalitní šroubovák ze své stěny na nářadí. Druhá možnost je, a to je u novějších typů spotřebičů, že na horní straně, kde je umístěno madlo, máme plastový kryt, který jde "vycvaknout".

Jakmile odstraníme kryt, sklo již půjde dobře vysunout. Pokud budeme sklo čistit po delší době používání trouby, raději se budeme snažit dvířka rozebrat a sklo čistit mimo dvířka. Použití silných čistících přípravků může mít neblahý vliv na ostatní části dvířek, jako je právě těsnění, a my bychom mohli nešetrným zásahem těsnění poškodit.

Mytí skla
Sklo u dvířek trouby je tvrzené, ale to neznamená, že vydrží všechno. Pokud nechcete sklo drbat drátěnkou a přípravkem s abrazivem, čímž se vystavujete problému, že povrch skla poškrábete a tyto jemné prasklinky a rýhy pak budou vstupní branou dalším nánosům nečistot, vsaďte na speciální přípravky na odstranění nečistot a připálenin. Tyto prostředky se nanášejí na znečištěné sklo, kde vytvoří pěnu, nechají se patřičnou dobu působit a posléze se smyjí. Vždy se při použití chemických přípravků podívejte na složení, ne všechny prostředky jsou vhodné k použití na skleněné materiály, a ne všechny přípravky se mohou používat na spotřebiče, které přicházejí do styku s potravinami.

Ideální je, pokud sklo nejprve mechanicky omyjeme jarovou vodou, čímž odstraníme největší podíl mastnoty a nečistot. Poté bychom měli na sklo nastříkat samočisticí přípravek a nechat jej uvedenou dobu působit. Pokud je sklo přeci jen silně znečištěno, použijeme tekutý písek s jemným abrazivem a houbičku, a sklo jemným pohybem očistíme od připálenin a usazenin. Na závěr bychom měli sklo vyleštit.

Pokud nejste příznivci chemie v domácnosti, zkuste jedlou sodu. Potřebné množství jedlé sody smíchejte s trochou vody a vytvořte hustou pastu. Tou sklo potřete a pomocí hadříku nebo starého zubního kartáčku vyčistěte. Podobnou službu, jako jedlá soda, vám udělá i kypřicí prášek. Sklo lze vyleštit stejně dobře lihovým přípravkem jako octovou vodou. Připravte si roztok ze 2/3 vody a 1/3 octa a sklo omyjte a vyleštěte. Dalším osvědčeným přípravkem na přírodní bázi je jedlá soda a citronová šťáva. Opět vytvoříme hustou pastu, natřeme jí na sklo trouby a necháme působit. Poté sklo umyjeme.
Pro více tipů na čistění trouby bez chemie si přečtěte i náš další článek.
Citron je čistící i dezinfekční zároveň. Pokud vezmeme zapékací misku, nalijeme do ní trochu vody a přidáme čerstvý citron nebo citronový koncentrát, předehřejeme troubu na cca 160 °C, vložíme do ní misku, máme postaráno o samočištění. Nechte roztok v troubě asi čtvrt hodiny odpařovat. Po vypnutí troubu ale hned neotevírejte – nechte páru, aby rozpustila co nejvíc mastnoty. Až trouba úplně vychladne, vyndejte misku a otřete troubu hadříkem.

Abyste se nemuseli s čištěním trouby trápit, snažte se vzniklé nečistoty a mastnotu odstraňovat vždy po každém pečení. Otřít dvířka trouby zvenčí i zevnitř není nic, co by vás okrádalo o čas. Pokud se naučíte umýt sklo v troubě vždy, když troubu používáte, vyhnete se postupným nánosům a napečeninám, které pak půjdou dolů jen těžko a bude vás to stát mnoho času a trpělivosti.
Podívejte se, jak využít saponátovou drátěnku:
TIP
Nebaví vás pravidelné čištění trouby? Pořiďte si samočistící troubu. V krásně vyčištěné troubě si potom můžete upéct třeba lahodnou bábovku s kondenzovaným mlékem a rozinkami.
Publikováno: 12. 8. 2021, Autor: Martina Pilzová (text), Depositphotos (https://cz.depositphotos.com) (foto)
, Profil autora: Martina Pilzová