Řezání skla je tak trochu vyšší dívčí. I když to na první pohled tak nevypadá, při řezání skla potřebujete nejen speciální řezák, ale také šikovnost a cit v rukách. Sklo je přeci jen poměrně křehký materiál a musí se to s ním prostě umět.
Jak se řeže sklo?
Skleněné tabule do oken, krycí deska pracovního stolu nebo po domácku slepené akvárium na rybičky vyžaduje jednu důležitou surovinu. A tou jsou skleněné tabule. Abychom nemuseli s každým kouskem skla běhat ke sklenáři, můžeme si tabule doma nařezat sami. Není to nic složitého za předpokladu, že na to máme to správné náčiní a nemáme obě ruce levé.
Tím náčiním se myslí sklenářský řezák s diamantovým kotoučem. Obyčejné řezáky mají kovovou hlavu s diamantem nebo speciálním kovovým kolečkem a jsou usazeny v dřevěné násadě, která trochu připomíná redispero. Seženeme ale i sofistikovanější řezáky, které mají rukojeť dutou, a ta je naplněna strojním olejem. K čemu je olej dobrý?

Obyčejné řezáky namáčíme do oleje, případně do petroleje nebo do nafty. Proč? Je potřeba, aby plocha řezu byla mastná a aby se do této mastné mikrovrstvy nabalovat skelný prach, který při řezání skla vzniká. Pokud bychom povrch skla nenamastili, snadno se stane, že se řez nepovede nebo se sklo poškrábe. Olej a další činidla nám potom pomohou sklo čistě oddělit do sebe, protože zateče do mikroskopické rýhy po řezu a my sklo snadněji rozlomíme.


Dále budeme potřebovat kovový příložník, který se přikládá k hraně skleněné tabule a podle něj se řez vede. Také se nám bude hodit podložka, která je hladká, ale neklouzavá a dobře přilne ke stolu. K přenášení velkých skleněných tabulí si pak vypomůžeme přísavkami s kovovým madlem, které se podtlakem přichytí ke sklu, a my jej můžeme přemisťovat bez nebezpečí poranění.

Postup při řezání
Pokud je sklo z obou stran hladké, je jedno, z které strany řez povedeme. Pokud máme sklo vytlačované se vzorem, vždy budeme řezat na hladké straně. Pomocí metru si pak naměříme potřebný rozměr, který chceme uříznout, přiložíme příložník a nyní pozor. K rozměru skla, které potřebujeme, musíme připočítat šířku řezací hlavy řezáku, která bývá obvykle 2,5 - 3 mm. Jinak by se nám stalo, že rozměr bude nepřesný.
Příklad: Potřebujeme uříznout 1 m šířky, přidáme tedy při měření 3 mm na řezák. Máme spočítáno, následně tedy přiložíme příložník a uchopíme do ruky řezák, který držíme stejně jako tužku. Nezapomeneme namočit do mastného činidla a silnějším tahem provedeme podél příložníku řez. Snažíme se provést souvislý a nepřerušovaný tah, jinak se nám pak nepovede sklo rozdělit bez poškození. Pamatujeme na to, že tento řez není možné opravit.


Jakmile se nám řez povede, budeme sklo oddělovat. Větší tabule rozlamujeme tak, že pod řez vsuneme tužku nebo samotný řezák a mírným tlakem na obě strany skla tabuli rozdělíme. Další možnou variantou je rozlomit sklo přes hranu stolu. Zde doporučujeme pod sklo umístit měkkou pevnou podložku. Na stole mohou být drobné nečistoty nebo nerovnosti a sklo by mohlo prasknout v jiném místě než v řezu.

Broušení hrany
Dávejte velký pozor, protože odříznutá hrana skla je opravdu hodně ostrá, a navíc jsou okolo ní miniaturní střípky, které se vám zabodnou do kůže, aniž byste to pocítili. Poznáte to ale ve chvíli, kdy se ranka zanítí. Proto při práci se sklem používejte speciální pogumované rukavice pro sklenáře. Klasické pracovní rukavice celokožené nejsou úplně vhodné, protože se mohou snadno proříznout. Při broušení hran řeznou plochu skla vlastně zakulacujeme. Použít se dá obyčejný brousek na kosu nebo na nože, případně pak speciální brousky na zabrušování skla, které jsou ale podstatně dražší. Brousek je potřeba namočit do vody a lehce s ním přejíždět po hraně skla.

Do skla lze také provést tzv. výbrus, který se provádí na vodou chlazeném pískovcovém brusu, který má velmi malé otáčky. To proto, aby se sklo nezačalo zahřívat. Při broušení se používají brusné kameny různé zrnitosti.

Zvláštní způsob řezání skla
Už se vám někdy stalo, že jste natrefili na zajímavě tvarovanou láhev a rádi byste jí využili třeba jako skleničku na pití? Jak ale takovou láhev uříznout? Postačí vám k tomu úplně obyčejný provázek, voda a trpělivost. Láhev obtočíme provázkem a vytvoříme smyčku. Jeden konec provázku přivážeme k něčemu pevnému, na co lze vyvíjet větší tah. Druhý konec sevřeme v ruce. Doporučujeme opět použít ochranné rukavice a nejlépe i ochranné brýle, aby vám úlomky skla neporanily oči.
Koncem provázku, který držíme v ruce, začneme pohybovat tak, aby oko na láhvi vytvářelo řezací pohyb. Láhev se bude postupně zahřívat, proto dáváme pozor, abychom se nespálili. Provázkem "řežeme" stále ve stejném směru a na stejném místě. Chce to dostatek trpělivosti, pomocí provázku láhev nepřeřízneme na dvě, tři minutky. Jakmile spatříme, že se provázek prořezal alespoň do poloviny tloušťky láhve, můžeme zkusit na láhev pustit proud vody. Pokud jsme řezali správně, studená voda řeznou plochu odlomí.

Nakonec je potřeba okraj uříznuté láhve pečlivě zabrousit a očistit.
Propadli jste práci se sklem? Vyrobte si dušičkovou lampu
Publikováno: 20. 6. 2021, Autor: Martina Pilzová (text a foto), Prima DOMA (foto), Depositphotos (foto)
, Profil autora: Martina Pilzová