reklama

Jak trefit hřebík na hlavičku aneb už žádné modřiny

Potřebujete zatlouct hřebík a máte obavy, že se uhodíte do prstů a přivodíte si zranění, přinejmenším modřinu? Pak můžete k přidržení hřebíku zkusit některý z našich prima tipů, jak trefit hřebík na hlavičku. Základní zásada zní: při zatloukání hřebíků je nejdůležitější dívat se na hřebík a ne na kladívko!

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Co budete při zatloukání hřebíků potřebovat

  • hřebíky
  • kladívko
  • hřeben
  • kolíček na prádlo
  • štípací kleště
  • proužek lepenky zhruba 1,5 x 5 cm

Jak budete při zatloukání hřebíků postupovat

K zatloukání hřebíků se používá truhlářské kladivo, které by mělo být tak akorát. Na malé hřebíčky je ideální100g kladívko, na hřebíky od 15 do 50 mm je nejlepší použít 300g kladivo. Nejdříve se hřebík lehkým poklepem upevní do dřeva, stěny apod., a pak se přitluče silnými ranami.

Jak trefit hřebík na hlavičku bez bolesti
i (Zdroj: Publishers)
Jak trefit hřebík na hlavičkubez bolesti

Náš tip:

Protože hřebík se při přibíjení musí přidržovat, může se stát, že se uhodíte do prstu (čím je hřebík menší, tím je přidržování obtížnější). Abyste této bolestivé nepříjemnosti předešli, zkuste některý z triků:

  • Vezměte si starý hřeben a hřebík vložte mezi dva zuby. Při zatloukání máte prsty bezpečně daleko od hřebíku, jelikož držíte madlo hřebenu.
  • Místo hřebenu použijte kolíček na prádlo. Než hřebík dostatečně hluboko zatlučete, prsty máte daleko od hřebíku.
  • Přidržte hřebík špičatými kleštěmi a uvidíte, že je téměř nemožné kladivem trefit prst.
Vyzkoušejte některý z triků
i (Zdroj: Publishers)
Vyzkoušejte některý z triků

Prima tip: hřebíčky si přidržujte pomocí proužku z lepenky

Malé hřebíčky si můžete přidržovat pomocí proužku z lepenky – hřebík vsuňte do přední části proužku a držte jej pevně za zadní část. Jakmile hřebík drží, proužek škubnutím do strany odstraňte. Pokud lepenka nepůjde snadno odtrhnout, odstraňte ji nůžkami.

Zdroj: Archiv FTV Prima

Publikováno: 4. 8. 2024, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce