Většina pokojových rostlin vyžaduje každoroční přesazení do větší nádoby. Omezený prostor květináče a poměrně malé množství zeminy vede k tomu, že rostliny trpí nedostatkem živin. Kořeny velmi často prolézají odtokovým otvorem a je tedy vhodné se o rostlinu postarat.
Pro přesazení budeme potřebovat vhodný substrát, nový květináč, keramzit jako drenážní vrstvu a hnojivo s pozvolným uvolňováním živin.

Právě předjaří a pak ještě srpen jsou ideální pro přesazování a rozsazování, chcete-li dělení, pokojovek. Rostliny začínají znovu po zimě vytvářet přírůstky, přijímat živiny především díky prodlužujícímu se dni. Postup je poměrně snadný. Připravíme si o něco větší květináč než byl původní, rostlinu opatrně vyjmeme. Do nového květináče nezapomeneme dát na dno drenáž ze štěrku, keramzitu, drtě ad. Následuje vrstva substrátu a usazení rostliny tak, aby byla uprostřed. Dosypeme zeminu a důkladně utužíme. Pozor – substrát v době přesazování by neměl být přesušený.
V případě velké rostliny, která dokonce doplácí na vyžilý substrát a opadává, zasychá a kořeny prorůstají spodem, se nabízí pouze jediná možnost, a to rozdělení rostliny a její následné přesazení.
Jak budeme při přesazení postupovat?
Připravíme si květináč pouze o 1 - 2 cm větší než předchozí, to rostlinám pro příští rok bohatě postačí, rostlinu vyjmeme z květináče a odstraníme jemně zeminu a následně odstraníme poničené, nebo uhnívající kořeny.





Jaký použijeme květináč?
Rozhodně můžeme sáhnout po novinkách, je jich celá řada, liší se barvou, provedením, materiálem a dekoračními prvky.

Jaký je pro pokojové rostliny vhodný substrát?
Pro přesazení se hodí speciální substrát, který je obohacený o zásobní minerální hnojivo, které působí po dobu prvních 6 týdnů. Další hnojení se pak provádí pomocí tekutých hnojiv nebo tyčinek.
A kdy začneme se zálivkou?
Po přesazení do dobrého a vlhkého substrátu se vyplatí rostliny alespoň dva dny nezalít, aby se podpořilo prorůstání kořenů do zeminy.
Publikováno: 20. 3. 2019, Autor: Ludmila Dušková (text a foto), Depositphotos (foto)
, Profil autora: Redakce