Gril na uhlí nebo na plyn?

Grilování je pro řadu z nás velmi příjemným letním zážitkem, kdy ochutnáme mnohokrát ještě nepoznané pokrmy. Na grilu si můžeme připravit maso, zeleninu nebo i některé druhy sýrů. Teď jde ještě o to, jaký gril si vybrat. Klasický typ na uhlí je levný, avšak jeho plynový sourozenec zase o mnoho noblesnější.

Gril na uhlí nebo na plyn? (Zdroj: Depositphotos)

Grilování patří již tradičně k neodmyslitelným a příjemným sezonním aktivitám, kdy připravujeme maso a další pokrmy jinak než klasickým vařením. Velké rozdíly spočívají především ve zdroji tepla, které může být generováno dřevěným uhlím, plynem nebo elektricky napájenými topnými články.

Gril na uhlí

Klasické grily, které používají dřevěné uhlí, jsou velmi dostupné a celá léta oblíbené. Jejich obrovskou výhodou je snadná příprava k provozu, jednoduchá konstrukce, a také velmi snadná přemístitelnost v rámci zahrady. Malý gril na uhlí si tak můžeme přibalit například i do auta, pokud míříme na několikadenní výlet s přáteli.

Gril na uhlí
Pohled na klasický gril na uhlí (Zdroj: Depositphotos)

Nevýhodou klasických grilů je zdlouhavější příprava na zažehnutí. Musíme zahřát grilovací uhlí na takovou teplotu, kdy zčervená, a tak poskytne dostatečnou teplotu, díky které si můžeme připravit maso, zeleninu nebo jiné pokrmy. Při použití pevného nebo tekutého podpalovače bychom měli také několik minut vyčkat, až dojde k jeho vypálení a nejsou tak nežádoucí zplodiny s chemickými látkami uvolněny do připravovaných pokrmů. Průchod vzduchu uhlím je možné regulovat klapkovým mechanismem.

Grily na uhlí jsou taky jednoduše čistitelné, výrobky v černé barvě nejčastěji otřeme houbičkou, namočenou ve vlažné vodě, nerezové pak čistíme zásadně a jen papírovými utěrkami, nikdy ne saponáty ani čistícími pastami pro domácí využití. Pro vypálení tuků z grilu ještě zhruba čtvrt hodiny počkáme, až dojde k jeho vypálení. Pak jej přeneseme na suché místo. Grily bez nerezové úpravy nikdy nenecháváme na otevřeném místě, většinou po nějaké době začnou rezivět, pokud budou vystavovány nepříznivým povětrnostním vlivům.

Gril na uhlí přenosný
Gril na uhlí může být i docela malý, použitelný třeba na dovolené pod stanem (Zdroj: Depositphotos)

Gril s plynovou bombou

Plynové grily jsou velmi moderní zařízení pro přípravu pokrmů na terasách či zahradách. Často je vidíme v jejich luxusnější podobě, kdy mají nejen vlastní ohřívací část s plynovými hořáky, ale zároveň s odkládacími plochami. Oproti grilům na uhlí jsou masivnější, ale také dražší. Příprava na grilování je přitom velmi jednoduchá, stačí jen zapálit hořáky a ihned se můžeme pustit do přípravy našich oblíbených pokrmů.

Plynový gril
Plynový gril je elegantní a jeho spuštění je bleskurychlé (Zdroj: Depositphotos)

Alespoň jednou za dva roky necháme zrevidovat přívodní hadici plynu a hořáky odborníkem, abychom měli jistotu, že je celé zařízení bezpečné. Jistě si dokážete představit tu pohromu, která může nastat při úniku plynu z vedení k hořákům. Také bychom neměli zapomínat na zálohu v podobě druhé plynové bomby, která nás zbaví starostí při sobotním večeru, když plyn v používané bombě došel a je problém zajistit jinou. Jako u klasického grilu na uhlí, i zde ponecháme hořáky v chodu ještě 15 minut, aby se tuky a další zbytky vypálily. Poté gril vyčistíme papírovými utěrkami a uklidíme.

Venkovní vaření
Velkou výhodou plynových grilů je i odkládací místo (Zdroj: Depositphotos)

Několik tipů na závěr

  • Klasický gril i jeho plynového sourozence vybíráme zásadně u renomovaných prodejců, většinou na grily narazíme tam, kde se prodává zahradní technika. Nesnažíme se za každou cenu ušetřit, byť nákup může vypadat velmi lákavě.
  • Prodloužená záruka na gril je vynikající, důsledně ale doporučujeme si přečíst ještě před nákupem všechny podmínky takové záruky. Ne vždycky může být všechno tak růžové, jak na první pohled vypadá.
Autor: Radoslav Ptáček (text), Depositphotos (foto)

Související k tématu