V únorovém čísle Zahrádkáře se zaměříme na vytrvalé květiny pro nádoby, navštívíme zámecký park ve Štiříně, zahradu našich architektů ve Višňové a také ředitele Radia Dechovka, který nabídne banány ze své zimní zahrady. Zjistíme, jak se zakládají různé typy trávníků a architekt navíc poradí se zahradními cestami a zpevněnými plochami. Krásu sukulentních rostlin doplní článek s radami a informacemi o nocenkách.
V rubrice Ovocná zahrada od A do Z probereme výnosnost drobného ovoce, vinařům nabídneme nové „jahodové“ odrůdy a pak zamíříme k pěstitelům zelí do Dobré Vody. Drobným bonusem je přehledný (foto) přehled sortimentu rajčat. Pokračujeme v seriálu Houby pro zdraví, tentokrát na téma žampiony a seznámíme se s lilkem vejcoplodým neboli baklažánem. Ochrana rostlin se věnuje jahodníku a v biozahradě budeme kompostovat, podpoříme užitečné živočichy na zahradě a zblízka se podíváme na žížaly.
Z obsahu Zahrádkáře
- Banány ze zimní zahrady (na návštěvě), Zámecký park ve Štiříně, Vytrvalé květiny pro nádoby, Založení různých typů trávníků na jedné zahradě, Cesty a zpevněné plochy v zahradě (rady a postřehy zahradního architekta), Agáve, juky a jejich příbuzní (krása sukulentních rostlin), Za tajemstvím souladu (na návštěvě), Kalendárium prací v okrasné zahradě
- Aby bylo všeho akorát (ovocná zahrad od A do Z), Nové „jahodové“ odrůdy (vinařství), Základy obnovovacího řezu u jabloní
- Zeleninová zahrada v únoru (kalendárium), Čerstvý salát po celý rok, Velký přehled rajčat, Zelí z Dobré Vody, Pěstujeme žampiony (houby pro zdraví)
- Lilek vejcoplodý – baklažán, Šetrná ochrana jahodníku proti živočišným škůdcům, Podpora užitečných živočichů – savci (biozahrada), Žížaly (živočichové na zahradě), Základy procesu (kompostování), Zahrádkář mezi paragrafy, Odpovědna a fejeton V. Větvičky, Meteorologické otazníky Aleny Zárybnické, Zahrádkářské akce …
Z obsahu Zahrádkářky

I Zahrádkářka se věnuje dobrovodskému zelí a navíc ještě mrkvi, celeru a petrželi, se kterými nabízí zajímavé recepty. Nechybí ani sladké chutě aneb recepty na krajové speciality (frgále, chodské koláče či mrkvance z Polné). A pokud nevíte, co jsou plantejny a jak je konzumovat, čtěte Zahrádkářku.
- Dobrovodské zelí (chuťopis), Mrkev, celer, petržel tentokrát slavnostněji (únorový receptář Květy Korečkové), Sladké chutě Čech, Moravy a Slezska, Když ztrácíme hlas a chraptíme (lékárna na zahrádce), Plantejn – dobrota s podivným jménem (exotické ovoce)
Únorový Zahrádkář vyjde 24. ledna 2014. Informace o časopisu najdete na www.zahradkari.cz a na Facebooku!
Dárkem v časopise je pro předplatitele Knihovnička Brambory a sáček osiva cibule sečky Gerda.
Publikováno: 24. 1. 2014, Autor: Časopis Zahrádkář
, Profil autora: Redakce