Léto je pro většinu lidí ve znamení dovolených, cestování, poznávání nových koutů světa. Někdo dá raději přednost pohodlí hotelu a s tím spojeným servisem, jiní raději popadnou kola či nazují pevnou obuv a vydávají se za poznáním na vlastní pěst. Jak ale v takovém případě vyřešit stravování? Máme pro vás tip - pořiďte si vařič THUNDER od Mevy.
Je to velice jednoduché. Proč utrácet zbytečně peníze za jídlo v restauracích, lepší je být samostatná jednotka a postarat se o svůj žaludek sama. Jasně, že jednou či dvakrát to chce jít ke konkurenci a mít to bez práce. Při placení se ovšem většinou rádi vrátíte k samozásobení. A vůbec se nemusíte bát skládání a obsluhy. Vařič zakoupíte v praktickém kufříku, který místo opravdu nezabere. Váhově je také v pohodě, 1,7 kg se dá unést i na zádech, natož pak v přívěsném vozíku za kolem. Podívejme se společně na Meva vařič na cestách.
Pro sestavení vařiče nepotřebujete žádné nářadí, vše do sebe jednoduše poskládáte a je to. Zvládne to i žena, což pány jistě potěší. Nemuset shánět dřevo, když nastane čas oběda. Stačí zastavit na nějakém příjemném místě a jde se na to.
Odpadá problém, který máme u běžných plynových vařičů - kdo poveze či ponese plynovou bombu. Meva vařič na cestách využívá jednorázové kartuše. Jedna kartuš váží 220 g. Při instalaci z kartuše sejmete ochranné víčko, otevřete bok vařiče a kartuš nasadíte.
Ještě by to chtělo gril. Bez něj je kempování tak trochu ošizené. Ani tady vás THUNDER nezklame. K vařiči si můžete přikoupit grilovací rošt s teflonovým povrchem. Je vidět, že výrobce v tomto směru nezaspal, protože dnes se již kvalitní nádobí bez teflonového povrchu neobejde.
Grilovací talíř se skládá ze dvou částí. Vnější část se posadí na ramena vařiče a vnitřní díl nasadíte na vrch. A je hotovo a můžete se začít věnovat přípravě pokrmů. Ještě nesmíme zapomenout na další "vychytávku". A tou je piezozapalování. Kdo zná, tak ví, že se jedná v podstatě o jiskru, která zapálí plamen. Jako u elektrických zapalovačů. Nemusíte se mordovat se sirkami a větrem, který se objeví vždy ve chvíli, kdy potřebujete něco zapálit. Zjistila jsem totiž, že vítr je v podstatě pěkně vykutálený chlapík. Když potřebuji na chalupě zapálit oheň, sfoukne jakýkoliv vytvořený plamínek. Ale nedej bože, abyste v lese odhodili špatně uhašený nedopalek cigarety. Z jediné jiskřičky vytvoří během chvilky požár obrovských rozměrů. Říkám tomu Zákon větrnné poťouchlosti.
Dnešní menu se skládá z ogrilovaných špízů a uzenek, čerstvé zeleniny a přílohou bude francouzský chléb. Můj oblíbený recept na špízy vám napíšu v závěru článku. Tyto špízy byly masové s játry, uzenky zakoupené v obchodě. Nejprve předehřejeme grilovací talíř a když je povrch dostatečně horký, poskládáme jej špízy. A grilujeme. Pěkně do zlatova a ze všech stran.
Když je maso na špízu ze tří čtvrtin měkké, přidáme na gril ještě uzenky. A než se jídlo dodělá, můžeme třeba trochu smočit děti ve vodě, abychom z nich smyli před obědem prach z cesty. Děti osvěžení uvítají a jídlo do nich zapadne rychlostí blesku.
Jídlo je připravené, nezbývá, než zasednout k pestře prostřenému stolu...., pardon, k prostřenému molu. "Táto, přestaň už fotit a pojď taky jíst, než ti to vystydne!"
Několik technických údajů
Přenosný vařič s piezoelekrickým zapalováním je zabalen v praktickém cestovním kufříku. Používá jednorázové kartuše, které nejsou součástí vařiče. K vařiči je možné přikoupit grilovací rošt či teplomet SUN.
- Výkon - 2 kW
- Váha - 1,7 kg
- Spotřeba - 150 g / hodinu
- Rozměry - 340 x 280 x 120 g
- Podrobné informace najdete na stránkách firmy Meva, divize Urbanka, www.mevatrade.cz.
Recept na sýrovo-žampionové špízy
Tento recept asi těžko budete dělat někde uprostřed divočiny, ovšem na chalupě to již nebude problém. Budete k tomu potřebovat:
- Eidam v celku
- žampiony
- hladkou mouku, vajíčko a strouhanku = trojobal
- tuk na smažení
- špejle
- Sýr nakrájíte na kostky velké podle vlastního uvážení. Doporučuji takovou velikost, aby žampiony byly vždy větší. Žampiony oloupete a odstraníte nožičku. Vezmete špejli a napichujete střídavě žampion a sýr s tím, že začínáte a končíte vždy houbou. Takto vzniklý špíz buď lehce osolíte a okořeníte podle vlastní chuti a nebo ochutíte vajíčko, ve kterém budete špíz obalovat. Připravíte si suroviny na obalovaní a když skončíte strouhankou, znovu ještě ponoříte znovu do vajíčka a do strouahanky, abyste mohli špíz důkladně propéct a nevytekl sýr. Dbejte na to, abyste si troj-, resp. pětiobal nikde nenarušili, sýr by při smažení vytekl. Smažte do zlatova, podávejte s čerstvou zeleninou a chlebem či bramborovou kaší. Přeji vám dobrou chuť.
Publikováno: 25. 5. 2014, Autor: Pavla (text), Pavel (foto), Profil autora: Redakce