reklama

Dřívkáč

Slyšeli jste již někdy o dřívkáči? Já se přiznám, že ne. Proto ve chvíli, kdy jsem měla možnost jej vyzkoušet, jsem zajásala. Výlet do divočiny k tomu rozhodně vybízel. Do batohu jsme přibalili i lahev s vodou, malý kastrůlek a již zmiňovaný dřívkáč. Že stále netušíte, o co se jedná? Prozradím, že jde o outdoorový dřívkový vařič.

Dřívkáč

V návodu k použití se dozvíme, že je určen pro použití ve venkovním prostředí k ohřívání či opékání pokrmů. Jako palivo lze použít šišky, kůru, klacíky a jiné přírodní materiály. Pokud jako palivo použijete grilovací uhlí a vhodnou grilovací mřížku, můžete na něm i grilovat. Výhodou je nízká hmotnost i vysoká skladnost, vařič WOOD - Dřívkáč je nenáročný na prostor i údržbu.

Vařič funguje na jednoduchém principu výhně. Přiloženým foukačem (který je na 1,5 V monočlánek) vháníte do spodní nádoby vzduch a tím udržujete oheň. Díky tomu můžete spalovat i vlhký materiál. A kupodivu tento produkt splňuje i předpisy pro přepravu v letadle.

Dřívkáč
Dřívkáč
Dřívkáč
Dřívkáč

Postup

  • Dřívkáč
    Dřívkáč

    Jakmile jsme dorazili na určené místo, sesbírali jsme okolo trochu šišek, přidali trochu suchého jehličí, pár klacíků (dle návodu lze použít i zaschlý trus býložravců) a vzhůru do experimentu.

  • Dřívkáč
    Dřívkáč

    1 - spodní nádoba, 2 - topeniště, 3 - rošt, 4 - držadlo

    Sestavte jednotlivé díly vařiče do sebe (bez držadla) a položte ho připravené místo.

  • Dřívkáč
    Dřívkáč

    Ještě že můj muž nosí všude sebou zapalovač. Na tuto nezbytnou součást nesmíte zapomenout, jinak by vám byl celý vařič k ničemu. Bez ohně to prostě nejde. I když v rámci pokusu byste mohli zkusit rozdělat oheň třením klacíku a dřeva.

  • Dřívkáč
    Dřívkáč

    Vařič je nutné postavit na rovnou nehořlavou plochu. Do topeniště vložíme připravené palivo a zapálíme oheň. Zapněte dmychadlo a můžete začít na ohni vařit. Počítejte s tím, že nádoba, kterou na oheň postavíte, bude krapet černá. Zvlášť, pokud bude hliníková.

  • Dřívkáč
    Dřívkáč

    Interval přikládání závisí na druhu paliva, jeho velikosti a okolních podmínkách. Způsob regulace je srovnatelný s klasickým táborovým ohněm. Na ohni si můžete opéct i buřtíky.

  • Dřívkáč
    Dřívkáč

    Při našem experimentu nám ohřátí vody netrvalo ani pět minut. Pokud budete vařič používat v zimě, mějte na paměti, že není bezpečné ho provozovat na ledu či sněhu, protože ten pod ním taje a vařič se naklání a mohl by se i s připravovaným pokrmem převrhnout.

  • Dřívkáč
    Dřívkáč

    Bezprostředně po provozu je vařič velmi horký a proto ho nechte zcela vychladnout. Dokud je horký, tak s ním manipulujte pouze v případě nutnosti a to za použití přiloženého držadla a vhodných prostředků (např. rukavice). Vyjměte z otvoru ve spodní nádobě grilovací rozfoukávač a zasuňte do něj držadlo (zobáčkem nahoru).

  • Dřívkáč
    Dřívkáč

    Jediné, co mi k dokonalé kávě chybělo, bylo mléko (kafíčko 3 v 1 mě moc neuspokojí), ale uznejte, že tahat se s krávou po skalách není dvakrát moc ideální. Čerstvé mléko vám dřívkáč sice neumožní, ale čerstvou kávu ano. A to je občas k nezaplacení.

  • Pepův tipVeškeré údaje včetně návodu k použití najdete na stránkách výrobce, kterým je Meva a.s., divize Urbanka, www.meva.cz.

    Publikováno: 22. 6. 2014, Autor: Pavla (text a foto), Profil autora: Redakce