Slyšeli jste již někdy o dřívkáči? Já se přiznám, že ne. Proto ve chvíli, kdy jsem měla možnost jej vyzkoušet, jsem zajásala. Výlet do divočiny k tomu rozhodně vybízel. Do batohu jsme přibalili i lahev s vodou, malý kastrůlek a již zmiňovaný dřívkáč. Že stále netušíte, o co se jedná? Prozradím, že jde o outdoorový dřívkový vařič.
V návodu k použití se dozvíme, že je určen pro použití ve venkovním prostředí k ohřívání či opékání pokrmů. Jako palivo lze použít šišky, kůru, klacíky a jiné přírodní materiály. Pokud jako palivo použijete grilovací uhlí a vhodnou grilovací mřížku, můžete na něm i grilovat. Výhodou je nízká hmotnost i vysoká skladnost, vařič WOOD - Dřívkáč je nenáročný na prostor i údržbu.
Vařič funguje na jednoduchém principu výhně. Přiloženým foukačem (který je na 1,5 V monočlánek) vháníte do spodní nádoby vzduch a tím udržujete oheň. Díky tomu můžete spalovat i vlhký materiál. A kupodivu tento produkt splňuje i předpisy pro přepravu v letadle.


Postup

Jakmile jsme dorazili na určené místo, sesbírali jsme okolo trochu šišek, přidali trochu suchého jehličí, pár klacíků (dle návodu lze použít i zaschlý trus býložravců) a vzhůru do experimentu.

1 - spodní nádoba, 2 - topeniště, 3 - rošt, 4 - držadlo
Sestavte jednotlivé díly vařiče do sebe (bez držadla) a položte ho připravené místo.

Ještě že můj muž nosí všude sebou zapalovač. Na tuto nezbytnou součást nesmíte zapomenout, jinak by vám byl celý vařič k ničemu. Bez ohně to prostě nejde. I když v rámci pokusu byste mohli zkusit rozdělat oheň třením klacíku a dřeva.

Vařič je nutné postavit na rovnou nehořlavou plochu. Do topeniště vložíme připravené palivo a zapálíme oheň. Zapněte dmychadlo a můžete začít na ohni vařit. Počítejte s tím, že nádoba, kterou na oheň postavíte, bude krapet černá. Zvlášť, pokud bude hliníková.

Interval přikládání závisí na druhu paliva, jeho velikosti a okolních podmínkách. Způsob regulace je srovnatelný s klasickým táborovým ohněm. Na ohni si můžete opéct i buřtíky.

Při našem experimentu nám ohřátí vody netrvalo ani pět minut. Pokud budete vařič používat v zimě, mějte na paměti, že není bezpečné ho provozovat na ledu či sněhu, protože ten pod ním taje a vařič se naklání a mohl by se i s připravovaným pokrmem převrhnout.

Bezprostředně po provozu je vařič velmi horký a proto ho nechte zcela vychladnout. Dokud je horký, tak s ním manipulujte pouze v případě nutnosti a to za použití přiloženého držadla a vhodných prostředků (např. rukavice). Vyjměte z otvoru ve spodní nádobě grilovací rozfoukávač a zasuňte do něj držadlo (zobáčkem nahoru).

Jediné, co mi k dokonalé kávě chybělo, bylo mléko (kafíčko 3 v 1 mě moc neuspokojí), ale uznejte, že tahat se s krávou po skalách není dvakrát moc ideální. Čerstvé mléko vám dřívkáč sice neumožní, ale čerstvou kávu ano. A to je občas k nezaplacení.
Pepův tipVeškeré údaje včetně návodu k použití najdete na stránkách výrobce, kterým je Meva a.s., divize Urbanka, www.meva.cz.
Publikováno: 22. 6. 2014, Autor: Pavla (text a foto)
, Profil autora: Redakce