Máte na zahradě několik třešňových stromů, kompoty moc nezavařujete nebo jich už máte dostatek a špačci úrodu také nestihli očesat? Možná přivítáte recept na jednoduchý koláč nebo vyzkoušíte marmeládu.
U nás třešně chutnají v mnoha podobách a recept na koláč je jednoduchý, zvládne jej i nezkušená kuchařka. Marmeláda se nedá skladovat dlouho, a protože třešně samotné neobsahují moc pektinu, musí se při její výrobě použít želírovací přípravek nebo přidat jablka, ale chutná dětem i dospělým, takže o recept se s vámi rádi podělíme.


Marmeláda:
- 1 kg vyloupaných třešní
- 3 velká jablka
- ½ kg cukru a sáček Želírfixu nebo želírovací cukr dle návodu na balení
- půl kávové lžičky kys.citronové
- 3 kousky celé skořice
- 5-6 ks hřebíčku


Marmeládu vaříme v hrnci do zhoustnutí nebo v domácí pekárně na příslušný program. Skořici a hřebíček navážeme na nitku a do marmelády ponoříme při varu a vytáhneme před tím, než ji slijeme do sklenic.Zavíčkované marmelády ještě krátce sterilizujeme v zavařovacím hrnci.
Koláč s banánem a třešněmi


- 350g hladké mouky
- 150g cukru
- 1-2 vejce
- 150g tuku
- 1 prášek do pečiva
- 2 větší banány
- Vyloupané třešně
- Cukr, lžíce tuku a polohrubá mouka na drobenku
Mouku, cukr, tuk a vejce s jogurtem smícháme a vypracujeme těsto, nakonec vmícháme prášek do pečiva a nalijeme na plech vyložený pečicím papírem. Na těsto pokrájíme na kolečka banán a poklademe třešněmi, navrch posypeme drobenkou.Pečeme ve středně zahřáté troubě cca ¾ hodiny.
Obměna:
Místo banánů můžeme dát pod třešně i mírně oslazený tvaroh nebo půlku tvarohu rozmíchaného s pudinkovým práškem.Dobrou chuť!
Publikováno: 19. 6. 2015, Autor: Petra (text a foto)
, Profil autora: Redakce