Odměna za dlouhodobý vztah - proměna pro manžele v důchodu

Proměny a úpravy bydlení jsou a budou vždy zajímavé. Někdo je zkritizuje, jiný se jimi nechá inspirovat. Pokud se rádi díváte na televizní proměny, možná vás potěší, že na některé z nich se můžete podívat i na našich stránkách. Dnes zavítáme do bytu 3+1 v Duchcově. Důchodci Jarka a Evžen jsou spolu skoro 50 let. Jenomže za celý život si nemohli vybudovat byt podle svých představ, protože na něj prostě nebylo. Splní se jim životní sen?

Odměna za dlouhodobý vztah - proměna pro manžele v důchodu

Manželé by si rekonstrukci na vlastní náklady nemohli dovolit do konce života a především kuchyň podle svého je Jarky celoživotní sen! Jenže před designéry Martinou s Lukášem tím pádem stojí něco zcela nového, něco, co jsme tu ještě neměli. Zvládnou naši odvážní designéři splnit i jejich představy?

Před proměnou pro manžele v důchodu

Odměna za dlouhodobý vztah - proměna pro manžele v důchodu
Odměna za dlouhodobý vztah - proměna pro manžele v důchodu
Odměna za dlouhodobý vztah - proměna pro manžele v důchodu
Odměna za dlouhodobý vztah - proměna pro manžele v důchodu

Jarka s Evženem mají velkou rodinu, proto si přejí zvětšit prostor. A jelikož jejich společným prostorem je kuchyně, kde oba rádi vaří, sní o jejím propojení s obývacím pokojem. Jenomže to má malý háček. V obýváku má Evžen prostor vyhrazený televizním sportovním přenosům. Jarka zase sní o kuchyni, neboť v ní žije – zavařuje, peče, má ráda kuchyňské roboty, ale nemá je kam dávat. Ráda by tuhle místnost měla lepší a modernější. Vyřeší danou situaci designéři tak, aby uspokojili potřeby obou?

Po proměně pro manžele v důchodu

Odměna za dlouhodobý vztah - proměna pro manžele v důchodu
Odměna za dlouhodobý vztah - proměna pro manžele v důchodu
Odměna za dlouhodobý vztah - proměna pro manžele v důchodu
Odměna za dlouhodobý vztah - proměna pro manžele v důchodu

Jak se na proměnu dívají designéři Martina a Lukáš ?

Lukáš: „Proměna to byla náročná, na první pohled se prostor nezdál tolik komplikovaný. Postupně jsme ale zjišťovali, že navrhnout smysluplnou dispozici (kuchyně), která bude vypadat dobře, nebude lehká věc – nešikovná pozice jádra, která nešťastně vystupuje do prostoru kuchyně a plynový kotel. Problémem prostoru byla také jeho členitost a rozměry, které byly pro zamýšlený návrh stísněné, pracovali jsme téměř s centimetrovými limity pro vhodné zařízení nábytkem. Celkově jsme vytvořili přívětivý, klidný interiér, pracovali jsme s teplými tóny barev, aby interiér nebyl křiklavý ani sterilně bílý."

Obývák před proměnou...
Obývák před proměnou...
Jak se na proměnu dívají designéři Martina a Lukáš ?
Jak se na proměnu dívají designéři Martina a Lukáš ?
Ložnice před proměnou...
Ložnice před proměnou...
Jak se na proměnu dívají designéři Martina a Lukáš ?
Jak se na proměnu dívají designéři Martina a Lukáš ?

"Dominantou prostoru je přesah podlahové krytiny na stěnu za televizí – prostor se tak sjednotil a zklidnil. Původní nábytek nám vůbec neseděl do charakteru proměny, nebylo možné jej nikam zakomponovat. Jedině sedačka, která byla v dobrém stavu, našla v novém interiéru své místo. Plechová kuchyně přímo volala po vyhození."

Jak se na proměnu dívají designéři Martina a Lukáš ?
Jak se na proměnu dívají designéři Martina a Lukáš ?
Jak se na proměnu dívají designéři Martina a Lukáš ?
Jak se na proměnu dívají designéři Martina a Lukáš ?

"Radost mi udělala skleněná posuvná příčka, která nově odděluje obývací pokoje, které lze nyní jednoduše otevřením této příčky propojit, ale zároveň poskytuje i možnost nerušeného sledování televize v každém pokoji.“

Martina: „Tak jako je každá proměna jedinečná, i tato nebyla výjimkou. Báli jsme se toho, že jakmile stavbu spustíme, stane se něco neočekávaného vzhledem ke klasickému panelákovému jádru, starým rozvodům elektřiny a vody, kotle v kuchyni. Bylo jasné, že propojíme kuchyň s obývacím pokojem, příčka mezi těmito pokoji nebyla nosná. Tušili jsme také, že zasáhneme i do pokoje paní Jarky po její nosnou zeď – předtím byl totiž její pokoj dispozičně trošku větší, ale k ničemu to nebylo."

"Mně osobně se vůbec nelíbil kotel v kuchyni, i když ten nejde jen tak přesunout, a nelíbila se nám ani pozice a vzdálenost původní lednice a mrazáku, které byly v chodbě. Pořídili jsme jim rovněž velký jídelní stůl pro 6 lidí, protože pro rodinu s tolika vnoučaty to byl předtím veliký problém."

Jak se na proměnu dívají designéři Martina a Lukáš ?
Jak se na proměnu dívají designéři Martina a Lukáš ?
Jak se na proměnu dívají designéři Martina a Lukáš ?
Jak se na proměnu dívají designéři Martina a Lukáš ?

"Celý koncept návrhu a jeho uskutečnění bylo vymyšleno v klidných zemitých barvách, v příjemných tónech a materiálech, které se hodí k lidem jejich věku. Věděla jsem, že nemá cenu návrh vymýšlet v duchu ,uděláme něco úžasného‘, cílem bylo vytvořit příjemný domov, který by jim připomínal zahrádku, kde společně tráví tolik času."

Jak se na proměnu dívají designéři Martina a Lukáš ?
Jak se na proměnu dívají designéři Martina a Lukáš ?
Jak se na proměnu dívají designéři Martina a Lukáš ?
Jak se na proměnu dívají designéři Martina a Lukáš ?
Jak se na proměnu dívají designéři Martina a Lukáš ?
Jak se na proměnu dívají designéři Martina a Lukáš ?

"Moc se mi také líbily dekorace ve formě lahví a džbánů, které měl Evžen, a Jaruška zase vlastnila hodně knížek o vaření či zahradě. Dále se nám líbila jejich původní sedačka a fotky vnoučat a rodiny – všechny tyto věci v novém interiéru zůstaly a krásně se tam hodí.“

A co vy? Necháte se inspirovat nebo už u vás podobná proměna proběhla? Pochlubte se nám v diskuzích, na našem facebooku nebo přímo na email redakce@ceskykutil.cz

Autor: TV Prima (text a foto)

Související k tématu