Únorový Zahrádkář na stáncích od 26. ledna

Víte, proč byste měli v únoru natřít kmeny stromů vápenným mlékem? Ne? Pak je ideální doba abyste zakoupili únorové číslo časopisu Zahrádkář. V nejoblíbenějším časopisu pro hobby a zahradu se rovněž dozvíte, proč je dobré nahrnout sníh z cestiček ke stromům a keřům, jak správně řezat rybíz a angrešt i jak správně postupovat při přesazování pokojových květin. Příznivce přírodních zahrad, a nejen je, potěší článek o tvorbě a funkci vyvýšených záhonů.

Únorový Zahrádkář na stáncích od 26. ledna

Mimo jiné se dočtete:

Petúnie - bohatá a krásná královna letniček

Je jedno, zda truhlík či nádobu osázíte drobnokvětými nebo velkokvětými odrůdami, petúnie budou vždy ozdobou vašeho balkónu či terasy. Podívejte se, jaké novinky se nabízejí pro sezonu 2016. O vaši přízeň se letošní jaro bude ucházet například ROSEA, jejíž obří květ dosahuje v průměru 16 cm. Od strany 5 si můžete vybrat ze sortimentu těch nejzajímavějších odrůd. Zároveň se dozvíte, jak petúnie úspěšně pěstovat, aby byly krásné a bohaté po celé léto.

Okrasné vrby vyžadují řez

Vrba kroucená je stále oblíbenější okrasou zahrad. Pokud však chcete u jakékoli okrasné vrby docílit krásného barevného efektu mladých větví, musíte keře každoročně radikálně řezat. Naučte se různé varianty řezu, díky nimž si na zahradě můžete vypěstovat skutečně originální solitéry bizardních pokroucených tvarů. Seznámíte se také s postupem řezu svíd a dalších okrasných keřů a stromů.

Kanadské borůvky – záliba i byznys

K pěstování kanadských borůvek přivedl učitele semilského gymnázia článek v časopisu Zahrádkář v roce 2006. Nyní tyto vytrvalé keře pěstuje již na třech hektarech a své nové podnikání rozšířil o e-shop. Jiří Mařan se únorovému Zahrádkáři svěřil nejen se svými podnikatelskými úspěchy, ale i s řadou doporučení a postřehů pro začínající pěstitele, včetně popisu a vlastností jednotlivých odrůd, které se v českých podmínkách osvědčily. Borůvkové inspirace najdete od strany 22.

Jak získat domácí pálenku

Pěstitelské pálení zažívá v posledních letech skutečnou renesanci. Stále více pěstitelů přeměňuje nadúrodu v lahodný a trvanlivý nápoj, Přispívá k tomu i hustá síť zahrádkářských palíren. Nahlédněte na stranu 28, kde se dozvíte, co vše vás čeká, když se rozhodnete vypálit domácí úrodu. V pálenici úspěšně přeměníte v „tekuté zlato“ nejen švestky, meruňky a hrušky, ale jablka, broskve, maliny, jahody i rybíz. Základem je ovšem výběr správné odrůdy vhodné pro destilaci.

Nový dům nová zahrada – jak na to

Černá mulčovací fólie, betonová zámková dlažba i zelená stínící folie na plotech. To jsou časté nešvary při zakládání nových zahrad, před kterými varují naši zahradní architekti v obsáhlém materiálu od strany 8. Tato rádoby rychlá řešení škodí nejen rostlinám, ale i kultivovanému vnímání okolního prostoru. Podívejte se, jak tyto prohřešky jednoduše a esteticky napravit.

Mimo jiné se dočtete:
Mimo jiné se dočtete:

Zahrádkářka

Pravidelná příloha Zahrádkářka vás jako vždy naučí chytře hospodařit. S její pomocí přeměníte váš byt či dům na útulný domov a vykouzlíte chutná a zdravá jídla za pár minut. V únorovém čísle se mj. dočtete, jak v kuchyni na maximum využít červenou čočku a jaké vydatné polévky si pro zimní období připravila Pavlína Kinclová. Naučíte se tvořit nádherné dekorace z makovic a zjistíte, jak prospěšná může být šalvěj lékařská.

Informace o časopisu najdete na www.zahradkar.orga na www.facebook.com/Zahradkar. Roční předplatné za 336 Kč můžete sjednávat na 800 100 134. Ideální i jako dárek pro skutečné zahrádkáře.

Autor: Časopis Zahrádkář (text a foto)

Související k tématu