Na jakém palivu grilovat

Pořídili jste si gril a rádi byste se dozvěděli, čím v něm topit, aby bylo grilované maso co nejlahodnější? Nejrozšířenější grily jsou na dřevěné uhlí a dřevěné brikety. Jsou běžně dostupné a jejich cena je vcelku příznivá. Chuť masa je dobrá a nezaměnitelná. Zajímavou kokosovou chuť dodají masu brikety z kokosových slupek, výhřevné jsou brikety z rašeliny a levné z lisovaného papíru.

Na jakém palivu grilovat
Na čem grilovat?
Na čem grilovat?
Na čem grilovat?
Na čem grilovat?

Nelze pochybovat o tom, že kvalita paliva přímo ovlivňuje chuť grilovaných potravin. Klasické dřevěné uhlí vychází v testech velmi dobře, dřevěné brikety hoří čistě a zůstává po nich méně popela, což je ale u grilování na škodu. Optimální kus dřevěného uhlíku má velikost od dvou do osmi centimetrů. Kokosové brikety kromě toho, že po nich maso pěkně voní, dlouho hoří (čtyři hodiny vydávají žár) a během grilování se nemusí přikládat. Pelety ze sušených pilin bez jakékoliv chemie také provoní připravované jídlo. Brikety z rašeliny mají dlouhou dobu hoření a vysokou výhřevnost. Papírové brikety jsou levné, dobře hoří, ale jejich využití je spíše do kamen a kotlů než do grilu.

Na čem grilovat?
Na čem grilovat?
Na čem grilovat?
Na čem grilovat?

Aby se palivo dobře rozhořelo, je vhodné použít některý z podpalovačů. Výhodný je například tuhý podpalovač se škrtátkem, kterým škrtnete o druhé škrtátko tak, jako běžnou zápalkou, a oheň se rozhoří. K rozdmýchání žáru si můžete pořídit měch na rozdmychávání žhavého uhlí – skoro jako někde u kováře.

Autor: JARA (text), Pavel Zeman (foto)

Související k tématu