reklama

Recept na babiččin pampeliškový sirup

Louky zezlátly pampeliškami, žluté hlavičky koukají i ze záhonků a trávníků na zahrádkách. Milovníci anglických trávníků skřípou zuby a chystají na žluté ďáblíky pomstu, ale ti chytří se vydají nejprve otrhat květy. Proč? No přece na pampeliškový sirup.

i (Zdroj: Pavel Kutil Zeman)
Pampeliškový sirup podle osvědčených receptů

Ať už vás pampelišky v záhonu a na trávníku rozčilují, nebo se jejich půvabem těšíte při pohledu na louky nebo na zahradu, pampeliškový sirup byste vyzkoušet měli. Na internetu, v kuchařkách i jen tak mezi řečí se dozvíte receptů spoustu, liší se většinou v množství cukru a pampelišek, takže neváhejte a pusťte se do toho.

Mnozí z vás mu říkají pampeliškový med, ale protože se včelami nemá nic společného, přísluší mu spíš název sirup. Ať už je to jakkoli, jeho lahodnost si s medem nezadá a pro mnohé je jeho vůně i připomínkou dětství.

Moje babička se celý život řídila příslovím, že není bylina, aby na něco nebyla. Věku se dožila úctyhodného a bylinkové lektvary, čaje a nálevy vařila jak zkušená ježibaba. Zapátrala jsem v šuplíčku a letos uvařila sirup podle jejího receptu.

K pampeliškám přidáme i ostatní bylinky
i (Zdroj: Pavel Kutil Zeman)
K pampeliškám přidáme i ostatní bylinky

Tip:

  • Variantě s pomerančem říkala babička, že je to panský sirup, protože chudáci na něj neměli, ale pokud nechcete moc experimentovat, můžete pomeranče vynechat.
  • Naopak pokud máte k dispozici citrony a pomeranče s chemicky neošetřenou kůrou, nakrájejte je do sirupu celé, neloupané, zvýrazníte jeho chuť.
  • Podobným způsobem můžete připravit i sirup z bezových nebo lipových květů, vyzkoušený recept přineseme zase někdy příště.

Postup

I když babička sirupu říkala pampeliškový, přidávala do něj kromě pampelišek i další bylinky. Množství květů i ostatních bylin je třeba dát ve správném poměru s cukrem, citronem a vodou, pak už je jen na vás, na jak velkou porci si troufnete. Prvosenka jarní, lidově zvaná petrklíč, patří k chráněným rostlinám, někde je její trhání zakázáno, takže pokud nemáte naleziště přímo na zahradě nebo na louce před domem, můžete ji vynechat.

Květy trhejte mladé, nepoškozené a tam, kde nebudou zaprášené a špinavé, tedy určitě ne u silnice nebo přímo vedle prašné cesty. Květy se před zpracováním nemyjí, protože tak bychom přišli o pyl a spoustu v něm obsažených látek. Cukr můžete použít běžný bílý nebo lépe třtinový či nerafinovaný, hnědý. Je sice dražší, ale zdravější.

Co budete potřebovat:

  • 1 kg cukru
  • 400 květů pampelišky
  • 100 květů sedmikrásky
  • 50 květů petrklíčů – prvosenky jarní
  • 20 vrchních částí rostliny hluchavky nebo její listy a květy
  • 1–2 pomeranče
Co budeme potřebovat
i (Zdroj: Pavel Kutil Zeman)
Co budeme potřebovat

Květy pampelišek i ostatních bylin otrháme do hrnce, rostliny hluchavky pokrájíme na menší kousky nebo z nich otrháme jen listy a květy. Citron a pomeranč rozdělíme na dílky a pokrájíme je na půlky. Pokud máme chemicky neošetřené, můžeme je pokrájet na kolečka i s kůrou. Směs zalijeme cca 2 – 2,5 litry vody, tak aby se cukr rozpustil a směs se dala míchat.

Přilijeme vodu
i (Zdroj: Pavel Kutil Zeman)
Přilijeme vodu

15 minut povaříme a pak necháme 24 hodin vyluhovat, zakryté a v chladnější místnosti.

Necháme odstát
i (Zdroj: Pavel Kutil Zeman)
Necháme odstát

Druhý den scedíme směs přes jemné plátýnko a svaříme. Vařit je potřeba 1 – 1,5 hod., podle toho, jak rychle houstne. Při vaření promícháváme tak, aby se sirup nepřichytil na dně hrnce, sbíráme pěnu, která se utvoří na hladině. Hustotu zkoušíme kápnutím sirupu na talířek. Pokud má kapka po vychladnutí tu správnou konzistenci, vaření ukončíme. Když je sirup dostatečně hustý, slijeme jej do sklenic, zavíčkujeme a uložíme do chladu. Po otevření sklenice průběžně spotřebováváme. Protože není dobré sirup ukládat do lednice, je lepší dávat jej do menších sklenic.

Sirup slijeme
i (Zdroj: Pavel Kutil Zeman)
Sirup slijeme

Sirup používáme jako sladidlo do čaje, když je dost hustý, namažeme jím i chleba. Osvěžující nápoj připravíme přidáním jedné či dvou lžiček sirupu do chladné vody, do které ještě vhodíme snítku čerstvé máty.

Pampeliškový sirup je plný zdraví
i (Zdroj: Pavel Kutil Zeman)
Pampeliškový sirup je plný zdraví

Zdroj informací: Pavel Kutil Zeman

Publikováno: před týdnem, Autor: PePa (text a foto), Profil autora: Redakce