Pokud máte na zahradě také záplavu jahod, zkuste s námi jednoduchý a přitom výborný koláč (troufám se takhle pochválit, protože jsme málem ani nestihli vyfotit úvodní fotku, tak rychle mizel z talířků). A pokud už vám jahody zmizely ze záhonu, nahraďte je třeba mirabelkami nebo hroznovým vínem.
A pokud máte nějaký recept na jahodovou pochoutku, nezapomeňte se nám pochlubit
Písmenek moc není potřeba, upekli byste jej určitě i podle fotek.
Nachystejte si vejce, mouku - hladkou nebo polohrubou, cukr, olej nebo ztužený tuk, bílý jogurt, vanilkový cukr a prášek do pečiva a želatinu.
Kolik váží vejce, tolik navažte mouky a cukru (na menší plech stačí 3 vejce, do klasické trouby vyjde piškot ze 4 vajec)
Cukr, žloutky, půl deci oleje nebo ztuženého tuku ušlehejte do hladka, z bílků našlehejte tuhý sníh. Mouku s práškem do pečiva a sníh přidávejte po lžíci do našlehané směsi a zlehka promíchejte.
Aby byl piškotový základ jemný, můžete přidat dvě lžíce bílého jogurtu. Těsto nalijte na vymazaný a moukou vysypaný plech, nebo lépe na plech vyložený pečicím papírem.
Upečte světlý piškot a než vychladne, rozmačkejte část jahod v misce vidličkou, šťávu slejte stranou.
Rozmačkané jahody rozprostřete po celém piškotu, pak na ně hustě naskládejte celé nebo přepůlené jahody.
Na závěr přelijte jahody želatinou rozmíchanou ve šťávě z rozmačkaných jahod (cca půl litru), šťávu doplňte na potřebné množství vodou a želatinu připravte podle návodu výrobce – některá musí projít varem, jiná nesmí! Želatinu nechte ztuhnout a můžete servírovat. Koláč chutná výborně, když je vychlazený z ledničky.
Tak dobrou chuť!
Publikováno: 29. 6. 2010, Autor: Petra (text a foto), Profil autora: Redakce