K létu neodmyslitelně patří grilování a zahradní slavnosti, které naše chuťové buňky lákají všemožnými kulinářskými specialitami. Chceme-li si prázdniny užít v poklidu, neměli bychom se v prvé řadě zbytečně přejídat. Nevolnost však není jediné trápení, které je spojeno s přípravou a konzumací jídla.
V parném létě se více potíme a tělo rychle ztrácí tekutiny. Měli bychom pobývat spíše ve stínu a dostatečně zavlažovat svůj organismus nealkoholickými nápoji. Je třeba se vyhýbat přehřátí v důsledku nadměrného horka a omezit pobyt u sálajícího grilu jen na nezbytně nutnou dobu.
Sluníčko a horko vyčerpává. Při vaření byste si pro jistotu měli nastavit kuchyňský časovač, aby vás nevzbudili až hasiči. U kuchyňské linky nejsou výjimečné ani pády a zlomeniny po uklouznutí na rozlité vodě.
Hygiena až na prvním místě?
Zejména kuřecí maso důkladně tepelně upravte. Bakterie salmonelly a campylobakter jejuni způsobují nepříjemné zažívací a střevní potíže, které vás přinutí navštívit nemocnici. Ovoce a zeleninu vždy dobře opláchněte pod tekoucí vodou. Pokud se nechystáte ovoce a zeleninu tepelně upravovat, neměli byste je krájet na stejném prkénku, které jste použili k porcování syrového masa. Pozor na podráždění očí. Těsně po krájení pálivé papriky byste si neměli sahat prsty do očí. Alkaloid kapsaicin, který způsobuje její pálivost, by vám mohl poškodit zrak.
![Hygiena až na prvním místě?](https://img.primadoma.cz/w_10/c0/6d/column/c06d44c81c36d4f4b086471c44961951_81878-maso-upr.jpg)
Bezpečně v kuchyni i na zahrádce
Třetí nejčastější příčinou smrtelného úrazu dětí jsou popáleniny a opařeniny. Naše nejmenší pomocníky bychom neměli nechat pobíhat kolem grilu a otevřeného ohně. Opatrní bychom měli být také při vaření na sporáku. Ohlídejte, aby rukojeť pánve nebo rendlíku netrčela do prostoru, a vařte raději na zadnější plotýnce. Řadíte-li se spíše mezi kuchařské začátečníky a přesto chcete v kuchyni experimentovat například s flambováním, měli byste být obzvlášť opatrní. Při pečení nezapomínejte na chňapky a pokličku otvírejte vždy od sebe, abyste se neopařili horkou párou. Nedočkavci si u grilu a otevřeného ohně nešťastně pomáhají třeba benzínem. Neuvědomují si však, že mohou zranit sebe nebo své blízké.
Věděli jste, že…?
Okamžitým zchlazením popáleného místa v ledové vodě můžete snížit intenzitu popálení až o jeden stupeň. Popálené nebo opařené místo rozhodně ničím nemažte a nepoužívejte na něj žádné léčebné přípravky. Postiženou plochu pouze chlaďte a pak lehce překryjte čistou tkaninou.
![Věděli jste, že…?](https://img.primadoma.cz/w_10/f0/1b/column/f01b4f36afa18745a6a58cd5b43967b5_81877-16911984176-28867717c5-o.jpg)
Podle statistik České pojišťovny jsou nejčastějšími úrazy v kuchyni řezná poranění a popáleniny. Velmi častá jsou poranění způsobená noži či jinými řeznými nástroji - od drobných říznutí přes seříznutí měkkých tkání prstů až po amputace prstů. Často se setkáváme také s popáleninami způsobenými rozpáleným tukem při smažení. Potraviny krájejte ostrým nožem. Pokud řežete tupou čepelí, musíte vyvinout větší sílu. Snadno se však stane, že vám nůž sjede a zraníte se. Pokud už k říznutí dojde, ránu byste měli vypláchnout pod tekoucí vodou, abyste z rány odstranili bakterie. Jestliže je poranění malé, můžete přiložit dužninu z listu léčivé rostliny aloe vera, a poté ránu překrýt náplastí. Pokud se vám krvácení nedaří zastavit, měli byste vyhledat lékařskou pomoc.
Během celého roku bychom v kuchyni měli být opatrní a dbát na svou bezpečnost a hlavně na bezpečí našich nejmenších pomocníků. Pro jistotu si sjednejte pojištění proti úrazu, jež bývá často zahrnuto v životním pojištění. V případě nehod při vaření vám pokryje léčebné výlohy.
Publikováno: 1. 7. 2017, Autor: Česká pojišťovna (text a foto), Profil autora: Redakce