Šikovných lidí je mezi námi dost a nás vždycky potěší, když se někteří z vás, čtenářů, pochlubí tím, co vymysleli, vyrobili, vylepšili. Kolem svátků se zajímáme o vaše dekorace, recepty a tentokrát jsme nemuseli chodit daleko, šikovné ruce máme u nás ve vesnici. A pro vás máme foto na inspiraci i s receptem.
Petra, která se kromě běžného zaměstnání věnuje trénování malých i velkých fotbalistů, se pochlubila, že už několik let spolu s kamarádkami vytváří perníkové vánoce pro známé i kamarády.
Recept na perníčkové potěšení je zde:
- 200 g tuku
- 500 g cukru moučka
- 6 vajec
- 4 lžíce medu
- 2 lžičky sody
- 4 lžičky perníkového koření
- 1 kg hladké mouky
Tuk spolu s medem zahřejeme, rozpustíme, necháme trochu vychladnout. Mezitím už mícháme vejce, perníkové koření a cukr, přidáme tuk s medem a nakonec mouku se sodou. Těsto necháváme odležet do druhého dne v chladu. Když máme upečeno, necháme perníčky odpočinout, vydýchat a pak zdobíme polevou, kterou připravíme takto:
- 150 g cukru moučka
- 1 lžička citronové šťávy
- jeden bílek
Cukr prosijeme a bílek přecedíme přes punčochu. Pak hmotu mícháme ručně, pomalu cca 20 min. Vznikne sníh, kterým plníme zdobící sáčky a pak už jen tvoříme.
Kromě vykrajovaných tvarů vytvářejí i rybky - adventní kalendáře, perníkové chaloupky nebo adventní věnce. Zdobí je klasickou cukrovobílkovou hmotou z kornoutků, kořením a v případě rybek třeba i barevnými lentilkami. Perníčky potěší oči i chuťové buňky, i když při prvním pohledu nás napadlo: "To je škoda sníst, jak je to krásné!"
A co vy, máte nějaký svůj oblíbený recept? Pečete perníčky na stůl nebo i na stromeček a pro štěpánské koledníky? My v redakci máme vyzkoušené těsto na perníčky "na poslední chvíli", které nemusí dlouho měknout, i klasické medové perníčky, můžete se podívat zde.
Máte chuť pochlubit se svojí šikovností? Pošlete fotografii na e-mail redakce@ceskykutil.cz, budeme se těšit..
Publikováno: 14. 12. 2016, Autor: Petra M. (text), Petra P., Jarka, Lenka (realizace a foto), Profil autora: Redakce