Astronomické jaro začíná ve chvíli, jakmile se střed sluníčka vyhoupne nad rovníkem. Díky přestupným rokům k tomu dochází každý rok o cca 16 hodin déle, ovšem v přestupném roce o 18 hodin dříve. Ale aby si to člověk nemusel počítat, stačí konstatování, že v následujících necelých třicet let bude první den vždy 20. března. Přesnou hodinu si netřeba pamatovat, však ony nás na to v televizi rosničky upozorní.
Ještě minulý týden jsme si užívali na lyžích, udělali první jarní ohníček a obdivovali sněženky deroucí se na slunce přes vrstvu loňského listí. Do Velikonoc zbývá ještě pár dní, to ještě několik dekorací stihnu vyrobit a radši než mytí oken si užívám chození po zahradě a těsím se na to, až se budu moci opět hrabat v hlíně.
Prvnímu jarnímu dni se přisuzovala zvláštní moc. Existuje například pověra, že pouze v ten den je možné postavit syrové vejce na špičku. Hmm, kdoví jestli... Zkusím radši něco jiného. Třeba zeptat se vás, čtenářů, jestli pečete perníčky nebo mazanec? Dekorace kupujete nebo vyrábíte? Umíte uplést pomlázku?
A taky jestli zdobíte kraslice a hlavně, co děláte s vyfouklými vajíčky, tedy jejich obsahem?
Jednu inspiraci jsme si pro vás připravili (je přímo z vařečky našeho šéfredaktora), tak se na ni můžete podívat, vyzkoušet a pak se nám taky pochlubit, jaké dobroty z vajec umíte připravit vy.
Hlavně si jaro i Velikonoce užijte v pohodě a ve zdraví!
Publikováno: 21. 3. 2010, Autor: Petra, PePa (text a foto), Profil autora: Redakce