reklama

Na připálenou mastnotu jedině Bril

Zapomněli jste před zimou umýt gril? Mně se to podařilo. Ne, že bych zapomněla, ale po posledních hodech jsem gril jen přikryla s tím, že v následujícím víkendu vše umyji, odmastím, vyčistím, zazimuji. Jenže pak jsme se na chalupu nedostali skoro měsíc a na gril jsem si už ani nevzpomněla.

Na připálenou mastnotu jedině Bril

O víkendu jsme opět vyrazili na chalupu. Plánů jsem měla spousty, především práce na zahradě je víc než dost, ale chtěla jsem se odměnit i nějakou tou baštou. Jaké bylo moje překvapení, když jsem sundala ochranný obal z grilu a vykoukl na mě popel a mastnota.

Jak na připálenu mastnotu? Jedině s Brilem!
Jak na připálenu mastnotu? Jedině s Brilem!
Jak na připálenu mastnotu? Jedině s Brilem!
Jak na připálenu mastnotu? Jedině s Brilem!

Na připálenou mastnotu jsem použila přípravek Bril čistič na trouby od společnosti Marca CZ. Odstraňuje důkladně a bez námahy veškeré druhy mastnoty. Je ideální i při čištění špinavých pekáčů či grilů. V návodu píšou, že stačí nastříkat na znečištěnou plochu, nechat chvíli působit a odstranit vlhkým hadříkem. Tak jsem to vyzkoušela.

Jak na připálenu mastnotu? Jedině s Brilem!
Jak na připálenu mastnotu? Jedině s Brilem!
Jak na připálenu mastnotu? Jedině s Brilem!
Jak na připálenu mastnotu? Jedině s Brilem!

Není to o tom, že jednoduše setřete, je třeba použít trochu lidské síly, ale jde to. Některá opravdu zanesená místa jsem musela postříkat dvakrát, ale přípravek mě příjemně překvapil. Samozřejmě z rok používaného roštu neuděláte jako mávnutím kouzelného proutku nový, ale umýt ho díky Brilu můžete skutečně dobře.

Jak na připálenu mastnotu? Jedině s Brilem!
Jak na připálenu mastnotu? Jedině s Brilem!
Jak na připálenu mastnotu? Jedině s Brilem!
Jak na připálenu mastnotu? Jedině s Brilem!

A na závěr mám pro vás dva zajímavé recepty. Nejsem klasický "masožrout", proto jeden recept bude o mase, druhý zeleninový:

Grilovaná cuketa s česnekem

Mladé cukety oloupeme a podélně rozkrojíme. Pokud obsahují jadérka, tak je vydlabeme. Osolíme a necháme cca 20 minut odpočinout. Poté je osušíme ubrouskem. V oleji rozmícháme utřený česnek a oblíbené koření (např. grilovací, steakové nebo, jako já, jen vegetu). Položíme na rozpálený gril, potřeme ochuceným olejem a z obou stran ogrilujeme dozlatova.

Kuřecí prsa na grilu

Na marinádu potřebujeme olej, česnek, lehce sójové omáčky, jemně nakrájenou cibuli, hořčici, kečup, sůl - vše od oka a podle chuti. Maso marinujeme cca 2 hodiny. Poté vyjmeme a položíme na rozpálený gril. V polovině doby otočíme. Podáváme nejlépe s čerstvým pečivem, popř. s cuketou z předešlého receptu. Přeji vám dobrou chuť!

Více o přípravcích Bril najdete na www.marcacz.cz.

Publikováno: 27. 4. 2012, Autor: Pavla (text a foto), Profil autora: Redakce