Stevia Rebaudiana: přírodní sladidlo – nahradí v budoucnosti cukr?

Je nazývána také sladká tráva z Paraguaje. Je to víceletá bylina z čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae).

Stevia Rebaudiana: přírodní sladidlo – nahradí v budoucnosti cukr?

Původ

Pochází z Paraguaye, kde roste v nadmořské výšce 300–6000 m. V roce 1971 se začala pěstovat v Japonsku, kde se z ní v dnešní době vyrábí asi 3 000 tun sladidla. Pěstuje se také v Číně, Vietnamu, USA a v Bulharsku, kde se z ní vyrábí sladidlo Marumilon.

Využití

Extrakt má 200–300× větší sladivost než cukr a je oproti cukru nekalorický. Je tedy ideálním sladidlem nejen pro diabetiky. Indiáni ji odedávna používají i jako léčivou rostlinu. Bylo prokázáno, že má antibakteriální, protivirové a protiplísňové účinky. Vyrábějí se z ní žvýkačky a ústní vody, neboť steviosid likviduje patogenní bakterie ústní mikroflory a zabraňuje tak vzniku zubního kazu. Steviosid obsahuje celá rostlina kromě kořenů.

Pěstování

Rostlinu pěstujeme asi 15 let. Bohužel jsem nikdy nezkoušel pěstovat ji venku na zahradě. Někteří pěstitelé však tvrdí, že to jde celkem snadno a chce to jen trochu slunnou a závětrnou polohu. Velkou výhodou je to, že pochází z Andských oblastí a je tedy zvyklá na nižší teploty. Já ji pěstuji ve skleníku v květináčích o průměru 12 cm. Nechám ji narůst do výšky 30 až 40 cm a pak ji zakrátím na polovinu. Rychle obrazí a v krátkém čase naroste opět do původní výšky. Tímto způsobem získám větší množství listu k sušení. Pokud z ní někdo pravidelně trhá listy, dostane se rostlina do stadia, kdy má malou asimilační plochu. Rostlina pak pomalu roste a výtěžnost je malá. Pro získání dostatečného množství listů je lépe pěstovat více rostlin. Při pěstování více rostlin ve volné půdě na zahradě by měla být výnosnost mnohem větší. Pěstuji steviu v běžném substrátu pro pokojové rostliny. Přihnojuji běžnými hnojivy. Pokud hodláme používat rostlinu jako sladidlo, neměla by se přehnojovat. Rostliny zimuji ve skleníku, kde je teplota 5 až 13 °C, při omezené zálivce. Zimování v bytě, při pokojové teplotě bude asi problém. Umístíme ji raději na chodbu, verandu apod., kde je teplota co nejnižší, ne však pod 5 °C. Zájemci o pěstování, kteří nemají vhodné podmínky na zimování, to mohou řešit jako u muškátů – koupit na jaře sazenice a pěstovat ji jen od jara do podzimu (v bytě nebo na zahradě). Při vysazování na zahradu bychom neměli s výsadbou příliš spěchat, aby ji nepoškodily jarní mrazíky. Ideální pro výsadbu je konec května nebo červen – podle počasí.

Pěstování
Pěstování

Stanislav Rek, www.tropichukvaldy.cz

Autor: Tropic Hukvaldy (text a foto)

Související k tématu