reklama

Stevia je přírodní sladidlo budoucnosti. Nahradí cukr?

Stevia Rebaudiana pochází z Paraguaye, kde roste v nadmořské výšce 300–6000 m. V roce 1971 se začala pěstovat v Japonsku, kde se z ní v dnešní době vyrábí asi 3 000 tun sladidla. Pěstuje se také v Číně, Vietnamu, USA a v Bulharsku, kde se z ní vyrábí sladidlo Marumilon.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Stevie představuje zdravé slazení (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Využití

Extrakt má 200–300× větší sladivost než cukr a je oproti cukru nekalorický. Je tedy ideálním sladidlem nejen pro diabetiky. Indiáni ji odedávna používají i jako léčivou rostlinu. Bylo prokázáno, že má antibakteriální, protivirové a protiplísňové účinky. Vyrábějí se z ní žvýkačky a ústní vody, neboť steviosid likviduje patogenní bakterie ústní mikroflóry a zabraňuje tak vzniku zubního kazu. Steviosid obsahuje celá rostlina kromě kořenů.

Pěstování

Rostlinu pěstujeme asi 15 let. Někteří pěstitelé tvrdí, že ji lze pěstovat i venku, a to celkem snadno, chce to jen trochu slunnou a závětrnou polohu. Velkou výhodou je to, že pochází z Andských oblastí a je tedy zvyklá na nižší teploty. Osvědčené pěstování je ve skleníku v květináčích o průměru 12 cm. Nechte ji narůst do výšky 30 až 40 cm a pak ji zakraťte na polovinu. Rychle obrazí a v krátkém čase naroste opět do původní výšky. Tímto způsobem získáte větší množství listu k sušení.

Pokud z ní někdo pravidelně trhá listy, dostane se rostlina do stadia, kdy má malou asimilační plochu. Rostlina pak pomalu roste a výtěžnost je malá. Pro získání dostatečného množství listů je lépe pěstovat více rostlin. Při pěstování více rostlin ve volné půdě na zahradě by měla být výnosnost mnohem větší. Pěstujte stevii v běžném substrátu pro pokojové rostliny, přihnojujte běžnými hnojivy.

Stevie kvete bílými kvítky. Používáme ji čerstvou, sušenou či v granulované formě
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Stevie kvete bílými kvítky. Používáme ji čerstvou, sušenou či v granulované formě

Pokud hodláte používat rostlinu jako sladidlo, neměla by se přehnojovat. Rostliny zimují ve skleníku, kde je teplota 5 až 13 °C, při omezené zálivce. Zimování v bytě při pokojové teplotě bude asi problém. Umístěte ji raději na chodbu, verandu apod., kde je teplota co nejnižší, ne však pod 5 °C.

Zájemci o pěstování, kteří nemají vhodné podmínky na zimování, to mohou řešit jako u muškátů – koupit na jaře sazenice a pěstovat ji jen od jara do podzimu (v bytě nebo na zahradě). Při vysazování na zahradu bychom neměli s výsadbou příliš spěchat, aby ji nepoškodily jarní mrazíky. Ideální pro výsadbu je konec května nebo červen – podle počasí.

Zdroj informací: Stanislav Rek; tropichukvaldy.cz

Publikováno: 25. 7. 2022, Autor: Tropic Hukvaldy (text a foto), Profil autora: Redakce

Mohlo by vás dále zajímat

Pěstování rostlin pod umělým osvětlením

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Rady, jak lze pěstovat celoročně rosliny v bytech, díky umělému osvětlení.