Citrusy z čeledi routovitých (Rutaceae)
Citrusy pěstujeme v lehké, výživné, mírně kyselé půdě. Přesazujeme je do květináče vždy jen o 2–3 cm většího. Citrusy jsou poměrně náročné na zálivku. Nesnáší totiž přelití ani přílišné přeschnutí.

Nejjednodušší způsob zjištění vlhkosti substrátu je trvale zapíchnutá dřevěná špejle, po jejímž vytažení snadno a přesně zjistíme, jak to vypadá s vlhkostí substrátu hlavně ve spodní části. Hnojení: Citrusy přihnojujeme 1× za 14 dní běžnými hnojivy nebo speciálním hnojivem na citrusy. Hnojíme od února do října. Stanoviště: Od května do října můžeme pěstovat citrusy venku na zahradě. Na zimu je dáme ideálně do chladné místnosti, kde bude teplota 0–15 °C.Pěstování:
Citrusy začínají růst při teplotě 12 °C. Čím více se dostaneme pod tuto hranici, tím méně světla rostlina potřebuje. Totéž bohužel platí i obráceně, takže při teplotě kolem 20 °C již rostlina v zimě trpí nedostatkem světla. Nejkritičtější jsou měsíce listopad a prosinec. Rostlina sice roste, ale čerpá jen ze zásobních látek, které nemůže fotosyntézou doplňovat. Říkáme, že rostlina roste „na dluh“. Navíc je v tomto období kratší den, takže dochází nejen ke snižování intenzity světla, ale také ke zkracování dne, což má za následek i snížení celodenní dávky světla. Toto můžeme řešit přisvětlováním např. zářivkou, která by však měla být umístěna 30 cm nad rostlinou. Citrusy, které jsou roubované nebo řízkované, začínají plodit velmi brzy, což je spíše nevýhoda. Většinou nás totiž zláká nechat si i na malé rostlině alespoň jeden plod. Tímto však rostlinu vysílíme tak, že nám třeba i dva roky skoro neroste, nebo může dokonce i uhynout. Rostlina potřebuje na vyživení jednoho plodu alespoň 30 listů, raději však ještě více. Násadu plodů musíme proto redukovat. Zralé plody bychom měli ihned po dozrání otrhat, jinak ztrácejí na kvalitě a rostlinu zbytečně vysilují. Při kvetení je ideální teplota kolem 15 °C. Při teplotách kolem 30 °C můžou opadnout všechny květy. Většina citrusů je až na malé výjimky samosprašná (Mandarina Klementina).

Jak přimět starší semenáče citrusů plodit
Mnoho lidí si zasadí semeno citronu, mandaríny, pomeranče nebo grapefruitu a těší se, že budou mít pěknou rostlinu.Většinou se podaří vypěstovat pěkný keřík, ale marně roky čekáme, kdy už rostlina konečně zaplodí. Málo kdo ví, že takový semenáč začne plodit v 10. roce, většinou však až mezi 15. a 30. rokem. Plodnost můžeme urychlit naroubováním. U staršího semenáče (10- a víceletého) můžeme jeho plodnost vyvolat několika způsoby. Nejúčinnější je jejich kombinace. Pokud se to podaří a semenáč zaplodí, získáme rostlinu dokonale přizpůsobenou podmínkám, ve kterých ji pěstujeme.
Roubování citrusů
Citrusy roubujeme kvůli urychlení plodnosti, která se u semenáčů dostaví za dlouhou dobu, za 10 až 20 let, někdy až za 30 let.Jedinou výjimkou je semenáč plodící dříve (většinou už ve třetím roce) – rangpur (Citrus limonia).
Je velmi odolný a vhodný i pro bytové pěstování. Mnoho lidí si vypěstuje ze semen kupovaných plodů mladé rostliny, které by rádi naroubovali, ale neví jak na to.Kdo má zkušenosti s roubováním ovocných stromů, lehce to zvládne. Kdo však tyto zkušenosti nemá, ať se raději obrátí na některou citrusářskou organizaci, která mu jistě pomůže.
Několik rad pro ty, kteří to chtějí zkusit sami:
Stanislav Rek, www.tropichukvaldy.cz