Cibule ze semen nebo ze sazečky?

Pokud nahlédneme do starých semenářských katalogů, najdeme celou řadu odrůd cibule, pěstovaných výhradně z osiva. Pěstování ze sazečky je výsadou posledních desetiletí, ale dochází tak k zúžení možnosti vybírat odrůdy mnohdy kvalitnější a trvanlivější, než je tomu u cibule pěstované ze sazečky. Pojďme se tedy vrátit do dob našich babiček a vyzkoušet možnost vypěstovat si atraktivní odrůdy sice cestou pracnější a delší, ale s podstatně lepším konečným efektem.

Cibule ze semen nebo ze sazečky? (Zdroj: Ludmila Dušková)

Cibule ze semen i sazečky má specifické nároky na pěstování

Cibuli mužete pěstovat ze semen nebo sazečky. Vyžaduje především slunnou polohu a záhřevné půdy, z nichž pak mívá jemnou a nasládlou chuť. V těžkých, jílovitých, kyselých a studených půdách krkatí, hůře vyzrává a podléhá chorobám. Nedaří se jí příliš ani ve vyšších polohách s vlhčím klimatem, kde také špatně a pomaleji vyzrává. Ze živin cibule vyžaduje především fosfor a draslík. Dusíkatá hnojiva by se měla používat opatrně, protože nadbytek dusíku v půdě zpomaluje zrání a cibule je při uskladnění méně trvanlivá.

Grenada
Grenada patří mezi červené odrůdy cibule (Zdroj: Ludmila Dušková)

Sortiment nabízených odrůd je velmi široký. Většina pěstitelů se ale bohužel zaměřuje na pěstování cibule ze sazečky, a tím může vybírat pouze několik málo odrůd. Dalším odrůdám, pěstovaným výhradně z osiva, již nevěnují pozornost. A to je jistě škoda, vždyť právě tato skupina zahrnuje velmi atraktivní cibule nejen barvou, ale i tvarem a chutí.

Pěstování cibule Globo z osiva
Pěstování z přímého výsevu má vliv na konečnou hmotnost výsevu (Zdroj: Ludmila Dušková)

Pěstování cibule z přímého výsevu se provádí v teplejších oblastech a především pak ve velkovýrobě. Někteří zahrádkáři však praktikují tento způsob pravidelně, osvědčuje se především sklizní velmi vitálních, trvanlivých a zdravých cibulí, které jsou podstatně déle skladovatelné než cibule vypěstovaná ze sazečky. Semena vyséváme v první polovině března do řádků vzdálených od sebe 25-30 cm. Hustě vzešlé rostliny je nutné vyjednotit na 8 – 10 cm od sebe, aby si vzájemně nekonkurovaly. Na 10 m² přímého výsevu je potřeba 4,5 až 5,5 gramů osiva. 1 gram obsahuje 200 – 300 semen.

Odrůdy pěstované výhradně z výsevů

Tosca je cibule netradičního dlouze oválného tvaru, která se velmi dobře krájí. Tosca je dobře skladovatelná, vyznačuje se značnou odolností ke krčkové hnilobě. Chuť má velmi jemnou, využívá se především do salátů.

Tosca
Cibule Tosca má netradiční oválný tvar (Zdroj: Ludmila Dušková)

Globo je pozdní odrůda salátové cibule s vynikajícími chuťovými vlastnostmi. Cibule je velká, široce elipsovitého tvaru a slámově žluté barvy. Vzhledem k dlouhé době vegetace a pro dosažení rekordní hmotnosti je vhodné pěstování z předpěstované sadby s termínem výsevu únor. Při tomto způsobu je možné sklízet cibule o váze až 1 kg. Pokud se spokojíme s hmotností o něco nižší, je možné pěstování z přímého výsevu v březnu až začátkem dubna. Odrůda není vhodná pro dlouhodobé skladování. Sladká chuť a množství šťávy ji však řadí mezi nejoblíbenější odrůdy.

Globo
Globo je pozdní odrůda salátové cibule (Zdroj: Ludmila Dušková)
Cibule Globo
Ve vhodných podmínkách dorůstá do váhy 1 kg (Zdroj: Ludmila Dušková)

Blanco Duro potěší všechny milovníky sladké bílé cibule lahodné chuti. Cibule jsou bílé barvy, kulovitého tvaru a dorůstají obří velikosti 0,5 – 1 kg.

Blanco Duro
Blanco Duro se vyznačuje sladkou lahůdkovou chutí (Zdroj: Ludmila Dušková)

Cibule se pěstuje z přímého výsevu v březnu až začátkem dubna a vzhledem k velikosti je vhodné dodržet při jednocení větší spon 30x10 cm. Vzhledem k velikosti této odrůdy musíme počítat s poměrně dlouhou vegetační dobou a sklizní od konce srpna do září. Skladovatelnost je poměrně krátká, ale je vyvážena vynikající křehkostí a jemností této odrůdy.

Tandem je poloraná, výnosná odrůda. Kulovitá, žlutohnědá, středně velká cibule je obalena pevnými a dobře přiléhajícími suknicemi. Krček je středně silný, dobře zatahuje. Je určena převážně pro přímé jarní výsevy. Dužnina je pevná, bílá až nažloutlá, příjemné mírně palčivé chuti.

Tandem
Tandem má příjemnou, lehce palčivou chuť (Zdroj: Ludmila Dušková)

Unico F1 je novější výnosná odrůda. Vytváří velké kulaté cibule s pevnou žlutohnědou suknicí a velmi dobrou skladovatelností. Mezi její přednosti patří i mohutný kořenový systém, který ji předurčuje i pro pěstování v sušších oblastech.

Avalon je výnosná pozdní odrůda bílé cibule s jasně bílo-stříbřitou barvou, a to jak slupky, tak i uvnitř. Cibule jsou vřetenovitého tvaru. Při krájení zůstává kompaktní a nerozpadává se. Je určena pro přímou spotřebu, krátkodobé skladování i průmyslové zpracování. Je poměrně odolná k plísni cibulové.

Bílá cibule Avalon
Avalon je cibule s jasně bílo – stříbřitou barvou (Zdroj: Ludmila Dušková)

Odrůdy pěstované převážně ze sazečky

Všetana je tradiční osvědčená poloraná odrůda pro pěstování z jarních výsevů, ale především ze sazečky. Velmi dobře se skladuje. Vegetační doba od výsevu je 130 dní, od výsadby sazečky 90-110 dnů. Cibule je oválného tvaru, okrově žlutá s tenkým, dobře zatahujícím krčkem. Dužnina je bílá až nažloutlá, jemné nasládlé chuti.

Sazečka určená pro výsadbu
Sazečka určená pro výsadbu musí být nepoškozená (Zdroj: Ludmila Dušková)

Štutgartská je osvědčená odrůda s dobrými konzumními hodnotami a výbornou skladovatelností. Cibule je ploše kulovitá, větší se zlatožlutými až nahnědlými suknicemi. Dužnina je bílá, pevná, poněkud ostřejší chuti.

Karmen je poloraná odrůda červené cibule. Dužnina je velmi jemná, bílá, pevná, s karmínově červeným probarvením mezi suknicemi. Má výbornou pikantní chuť. Odrůda je velmi dobře skladovatelná.

Vysazování sazečky
Cibulky vysazujeme do řádku asi 5 cm od sebe (Zdroj: Ludmila Dušková)

Z dalších odrůd připomeneme Sturon a Agostana, které se rok od roku těší větší oblibě pěstitelů.

Jaké jsou choroby cibule?

Autor: Ludmila Dušková (text a foto)

Související k tématu