Chovatelé často řeší, jaké krmení poskytnout králíkům v zimě, kdy se jim nedá nabídnout zelená píce v podobě trávy či přebytků z kuchyně (listy z kedluben apod.). Ale i v tomto období jim můžete stravu zpestřovat a obohacovat různými způsoby.
Seno je základem krmení pro králíky v každém ročním období
Nezbytným krmením je pro králíky celoročně seno, které obsahuje nestravitelnou vlákninu a umožňuje tak trávicí soustavě správně pracovat. Králík vzhledem k fungování trávicí soustavy musí téměř neustále žrát, potrava mu navíc slouží k obrušování zubů, které neustále dorůstají. Seno tedy musí být k dispozici neustále (stejně jako voda) a nenahradí ho ani seno granulované, protože nemá tak dlouhé části.

Jak je to s pečivem
Někteří chovatelé se v dobré víře snaží králíkům přilepšit suchým, tvrdým pečivem, které ale není příliš vhodné kvůli obsahu velkého množství škrobů, které způsobují průjem, navíc to, že přispívají k dobrému obrušování zubů, není tak úplně pravda, pečivo se slinami rozpustí a je z něj hmota, která obrušování nepodporuje.

Šťavnatá krmiva
Z čerstvých potravin můžete králíkům ke krmení v zimě podávat řepu, brambory a mrkev. Důležitou zásadou je, aby vše stihli zkonzumovat do té doby, než dojde ke zmrznutí a případnému hnití. Králíkům tato zelenina poskytuje v zimním období dostatek vitamínů a obohacuje jídelníček. Protože se jedná o tzv. krmiva šťavnatá, může se stát, že králíci budou při jejím podávání přijímat menší množství vody než obvykle. Pokud se chystáte jim takto přilepšovat, rozhodně to nepřehánějte, volte spíše menší dávky, jinak byste králíkům mohli způsobit průjem.
- Řepa – můžete zkusit krmnou řepu, cukrovou řepu, vodnici či řepu červenou. Hodí se pro výkrm králíků, jejich chov i pro březí a kojící samice.
- Mrkev – stejně jako řepa se hodí pro všechny králíky, obsahuje mnoho vitamínů a prospěšných látek, zlepšuje kvalitu srsti, u samic podporuje vyvolání říje.
- Brambory – kvůli poměrně vysokému obsahu škrobu jsou vhodné spíše pro výkrm od 3. měsíce, můžete je podávat syrové i vařené, pečlivě ovšem odstraňte případné klíčky. Alternativou mohou být topinambury, které zejména mladí králíci po odstavu uvítají kvůli obsahu inulinu, který podporuje trávení a zlepšuje střevní peristaltiku.
Dále se pro krmení králíků v zimě dají použít jablka nebo celer, který má vysoký obsah vitamínu E a podporuje říji u samic.

Jádro
V krmení pro králíky v zimě je nutné zvýšit běžné dávky jadrného krmiva, které obsahuje škroby – v zimě je králíci využijí pro zvýšení tělesné teploty. Množství navyšte asi o 20 %. Je vhodné do obilí přimíchat i trochu kukuřice.

Čím přilepšit
Králíkům můžeme při krmení v zimních měsících přilepšit i dalšími pochutinami:
- olejninami – slunečnicí či lněným semínkem. Mají vysoký obsah tuku a doplní tak energii potřebnou k vytváření tepla. Kromě toho zlepšují stav srsti, která je pak lesklejší a pružnější. U lněného semínka dejte ovšem pozor na dávkování, příliš velké množství může zapříčinit průjem a úhyn;
- pivovarskými kvasnicemi – stejně jako olejniny je možné je podávat celoročně, obsahují vitamin B, fosfor a další minerální látky a přispívají k dobrému zdravotnímu stavu;
- syrovátkou – která má také vysokou energetickou hodnotu a dobře se tráví;
- mrkvovou natí, větvičkami ovocných stromů či smrku, které podporují trávení a pomáhají k obrušování zubů

Přechod na zelené krmivo po zimě
Jednou z problémových situací při řešení krmení pro králíky může být po zimním období přechod ze zkrmování sena na čerstvou trávu a na podzim zase opačně. Příliš rychlý přechod může způsobit trávicí problémy a u mladých může dojít až k úhynu. Někteří chovatelé to šalamounsky obchází tak, že prostě krmí celoročně pouze suchým krmením. Jak se ale správně po zimě vrátit k trávě?
- Přechod by měl trvat zhruba dva týdny.
- K senu nejprve přidávejte listy pampelišky, zavadlé kopřivy nebo větvičky ze stromů v malém množství.
- Po čtyřech až pěti dnech místo této stravy nabídněte mladou trávu, přibližně jednu hrst na králíka.
- Množství postupně navyšujte, abyste po 14 dnech byli na plné dávce zeleného krmení.

Publikováno: 25. 2. 2020, Autor: Lenka Tajbrová (text), Depositphotos (foto)
, Profil autora: Lenka Tajbrová