Máte chuť upéct na vánoce nějakou tradiční dobrotu? Tady je na jednu recept - upečete si podle něj výtečnou nekynutou štólu z tvarohu.
Na těsto budeme potřebovat:
- 370–400 g hladké mouky
- ½ lžičky soli
- 1 ½ balíčku prášku do pečiva
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 lžičku pomerančové kůry
- 125 g cukru krupice
- 1 měkký tvaroh
- 2 vejce
- 150 g rostlinného tuku na pečení
- hrst (50 g) nahrubo nakrájených rozinek
- hrst (50 g) nahrubo nasekaných vlašských ořechů
Dále bude třeba:
- 60 g másla na potření hotové štóly
- 50 g moučkového cukru na posypání
- alobal
- pečicí papír
Postup:
Rozpustíme rostlinný tuk a necháme ho stranou vychladnout. Odložíme si trochu hladké mouky k posypání prkénka. Zbytek mouky smícháme se všemi ingrediencemi a dohněteme ručním šlehačem. Správně vláčné těsto se odlepuje od stěn. Troubu předehřejeme na 220 °C.
Těsto dáme na moukou posypané prkénko či stůl a rukama nebo válečkem z něj vytvoříme asi 1 cm vysokou placku.
Placku přeložíme vrchním a spodním dílem do prostředku, a poté ještě jednou přehneme spodní díl do 2/3 směrem nahoru.
Plech vyložíme pečicím papírem a opatrně na něj přeneseme štólu. Dáme ji do předehřáté trouby a pečeme 10 minut, pak zmírníme teplotu na 160 °C a dopékáme dalších 20 minut.
Po upečení štólu za horka potřeme právě rozpuštěným máslem a posypeme vydatnou vrstvou moučkového cukru. Štólu zabalíme do alobalu a necháme ji zcela vychladnout. V chladu ji necháme uležet alespoň týden.
Publikováno: 18. 12. 2020, Autor: Eva Kybalová (text a foto), Profil autora: Redakce