Máte chuť upéct na vánoce nějakou tradiční dobrotu? Tady je na jednu recept - upečete si podle něj výtečnou nekynutou štólu z tvarohu.
![](https://img.primadoma.cz/w_10/bb/45/column/bb45b309b40d68e465102f87728358cd_30750-dsc-2637.jpg)
![Recept na nekynutou vánoční štolu z tvarohu](https://img.primadoma.cz/r/3f/0c/column/3f0c6ac3352c1645349b298888e92e45_30749-dsc-2577.jpg)
![Recept na nekynutou vánoční štolu z tvarohu](https://img.primadoma.cz/r/94/75/column/9475e196c6769984f449134ee07f52b1_30748-dsc-2615.jpg)
Na těsto budeme potřebovat:
- 370–400 g hladké mouky
- ½ lžičky soli
- 1 ½ balíčku prášku do pečiva
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 lžičku pomerančové kůry
- 125 g cukru krupice
- 1 měkký tvaroh
- 2 vejce
- 150 g rostlinného tuku na pečení
- hrst (50 g) nahrubo nakrájených rozinek
- hrst (50 g) nahrubo nasekaných vlašských ořechů
Dále bude třeba:
- 60 g másla na potření hotové štóly
- 50 g moučkového cukru na posypání
- alobal
- pečicí papír
Postup:
![Recept na nekynutou vánoční štolu z tvarohu](https://img.primadoma.cz/w_10/c2/c8/column/c2c85996ad1e305b5c52a135b8e3e993_30747-dsc-2586.jpg)
Rozpustíme rostlinný tuk a necháme ho stranou vychladnout. Odložíme si trochu hladké mouky k posypání prkénka. Zbytek mouky smícháme se všemi ingrediencemi a dohněteme ručním šlehačem. Správně vláčné těsto se odlepuje od stěn. Troubu předehřejeme na 220 °C.
![Recept na nekynutou vánoční štolu z tvarohu](https://img.primadoma.cz/w_10/3b/91/column/3b9179505baa4cb2b3ac796a29139d07_30746-dsc-2593.jpg)
Těsto dáme na moukou posypané prkénko či stůl a rukama nebo válečkem z něj vytvoříme asi 1 cm vysokou placku.
![Recept na nekynutou vánoční štolu z tvarohu](https://img.primadoma.cz/w_10/82/0c/column/820c1c35a74e3548e9378f9ad7024bcd_30745-dsc-2601.jpg)
Placku přeložíme vrchním a spodním dílem do prostředku, a poté ještě jednou přehneme spodní díl do 2/3 směrem nahoru.
![Recept na nekynutou vánoční štolu z tvarohu](https://img.primadoma.cz/w_10/ff/46/column/ff46fa22d8698cf4d2b42fdd83952245_30744-dsc-2608.jpg)
Plech vyložíme pečicím papírem a opatrně na něj přeneseme štólu. Dáme ji do předehřáté trouby a pečeme 10 minut, pak zmírníme teplotu na 160 °C a dopékáme dalších 20 minut.
![Recept na nekynutou vánoční štolu z tvarohu](https://img.primadoma.cz/w_10/68/4b/column/684b8dc4facacec0d0e6a6ba7347c7bb_30743-dsc-2610.jpg)
Po upečení štólu za horka potřeme právě rozpuštěným máslem a posypeme vydatnou vrstvou moučkového cukru. Štólu zabalíme do alobalu a necháme ji zcela vychladnout. V chladu ji necháme uležet alespoň týden.
Publikováno: 18. 12. 2020, Autor: Eva Kybalová (text a foto), Profil autora: Redakce