reklama

Vánoční štóla z tvarohu - nekynutá

Máte chuť upéct na vánoce nějakou tradiční dobrotu? Tady je na jednu recept - upečete si podle něj výtečnou nekynutou štólu z tvarohu.

Vánoční štóla z tvarohu - nekynutá (Zdroj: Eva Kybalová)
Recept na nekynutou vánoční štolu z tvarohu
Suroviny na nekynutou vánoční štólu z tvarohu (Zdroj: Eva Kybalová)
Recept na nekynutou vánoční štolu z tvarohu
Po upečení štólu necháme uležet v chladu alespoň týden (Zdroj: Eva Kybalová)

Na těsto budeme potřebovat:

  • 370–400 g hladké mouky
  • ½ lžičky soli
  • 1 ½ balíčku prášku do pečiva
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 lžičku pomerančové kůry
  • 125 g cukru krupice
  • 1 měkký tvaroh
  • 2 vejce
  • 150 g rostlinného tuku na pečení
  • hrst (50 g) nahrubo nakrájených rozinek
  • hrst (50 g) nahrubo nasekaných vlašských ořechů

Dále bude třeba:

  • 60 g másla na potření hotové štóly
  • 50 g moučkového cukru na posypání
  • alobal
  • pečicí papír

Postup:

Recept na nekynutou vánoční štolu z tvarohu
Ze surovin vypracujeme těsto (Zdroj: Eva Kybalová)

Rozpustíme rostlinný tuk a necháme ho stranou vychladnout. Odložíme si trochu hladké mouky k posypání prkénka. Zbytek mouky smícháme se všemi ingrediencemi a dohněteme ručním šlehačem. Správně vláčné těsto se odlepuje od stěn. Troubu předehřejeme na 220 °C.

Recept na nekynutou vánoční štolu z tvarohu
Těsto dáme na pomoučený vál a rozválíme ho (Zdroj: Eva Kybalová)

Těsto dáme na moukou posypané prkénko či stůl a rukama nebo válečkem z něj vytvoříme asi 1 cm vysokou placku.

Recept na nekynutou vánoční štolu z tvarohu
Vyválenou placku postupně přehýbáme (Zdroj: Eva Kybalová)

Placku přeložíme vrchním a spodním dílem do prostředku, a poté ještě jednou přehneme spodní díl do 2/3 směrem nahoru.

Recept na nekynutou vánoční štolu z tvarohu
Štólu pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem (Zdroj: Eva Kybalová)

Plech vyložíme pečicím papírem a opatrně na něj přeneseme štólu. Dáme ji do předehřáté trouby a pečeme 10 minut, pak zmírníme teplotu na 160 °C a dopékáme dalších 20 minut.

Recept na nekynutou vánoční štolu z tvarohu
Po upečení štólu potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem (Zdroj: Eva Kybalová)

Po upečení štólu za horka potřeme právě rozpuštěným máslem a posypeme vydatnou vrstvou moučkového cukru. Štólu zabalíme do alobalu a necháme ji zcela vychladnout. V chladu ji necháme uležet alespoň týden.

Publikováno: 18. 12. 2020, Autor: Eva Kybalová (text a foto)