Jak si doma vypěstovat vlastní pepř

Pepř - aromatické koření, které je nepostradatelným společníkem snad každé domácnosti. Pro svou specifickou štiplavou chuť a vůni se toto koření společně se solí stalo nedílnou součástí prostřeného stolu. Málokdo však ví, že pepř můžeme pěstovat sami doma v květináči.

Jak si doma vypěstovat vlastní pepř

Pepř se stal velikánem mezi veškerým kořením. Původem pochází z Indie, kde se pěstuje už více než 3000 let. Na světě jsou tisíce druhů pepře, avšak v našich domácnostech je nejznámější pepř černý, zelený, červený a bílý.

Pepř provází lidstvo už od prvopočátku
Pepř provází lidstvo už od prvopočátku

Pepřovník černý (Piper nigrum)

Pepřovník je stálezelená popínavá rostlina s tmavě zelenými a srdčitými listy. V tropických oblastech dosahují jeho liány až 15 metrů. U nás se s touto rostlinou můžeme setkat převážně v botanických zahradách. Čím dál tím častěji se však pepřovník objevuje jako dekorativní rostlina mnoha domácností. Nejenže se stal okrasou parapetů, ale při správném pěstování se mohou v domácím prostředí sklízet i vlastní kuličky pepře.

Pepřovník černý se může pěstovat jako převislá nebo pnoucí rostlina. Jeho pěstování není nijak náročné. V tropických oblastech sice dosahuje mnohametrové délky, avšak v domácím prostředí se toho bát nemusíme. I tak je však potřeba při jeho pěstování počítat s vhodnou oporou, okolo které se rostlina obmotá. Použít se dá například kokosová tyč, nebo se rostlina pěstuje v závěsných květináčích. I když se pepřovník pěstuje v domácnostech především jako okrasná rostlina, dodržením podmínek správného pěstování je možné dočkat se i plodů.

Pepř se dá úspěšně pěstovat jako pokojová rostlina
Pepř se dá úspěšně pěstovat jako pokojová rostlina

Podmínky pěstování

Rostlinu lze vypěstovat ze semen či odnožemi. Odstříhnutá odnož se ponoří do vody a čeká se, až zakoření. Při pěstování rostliny ze semen je vhodné použít substrát určený pro výsev, nebo je možné vhodný substrát namíchat. Skládat by se měl z jednoho dílu písku, dvou dílů rašeliny a jednoho dílu zeminy, například ze zahrádky. Výsev semen pepřovníku černého je vhodný po celý rok. Zasejí se do hloubky 0,5 cm až 1 cm za pokojové teploty a květináč se zasetými semeny umístíme na teplé a slunné místo. Semena začínají klíčit zhruba po 6 až 8 týdnech. Pepřovník miluje vzdušnou, kyprou půdu, bohatou na živiny a půdní vlhkost. Nikdy jej však nesmíme přemokřit. Před osycháním listů chráníme rostlinu občasným rosením. Toto je nezbytné hlavně v suchých panelákových bytech.

Pepř se dá vysévat celoročně
Pepř se dá vysévat celoročně

Výběr správného stanoviště

Při pěstování pepřovníku je nutné zvolit vhodné stanoviště. I když je tato rostlina na pěstování vcelku nenáročná, měli bychom mít na paměti její přirozený původ. Pepřovník by měl být umístěn na teplé místo, kam dopadá spíše rozptýlené světlo. Vhodný je i polostín. Zejména mladším rostlinám by mohlo ostré slunce uškodit. Ideální pokojová teplota v letních měsících se pohybuje mezi 20 až 22 °C. V zimních měsících by teplota neměla klesnout pod 16 °C. Jako zálivka se používá odstátá či dešťová voda.

Pepř je rostlina, které se vyhýbá většina škůdců
Pepř je rostlina, které se vyhýbá většina škůdců

Velice důležité je také hnojení. Od jara do podzimu je vhodné pepřovník přihnojovat dvakrát až třikrát za měsíc. Přijatelným hnojivem je tekuté hnojivo pro rostliny s okrasnými listy. V zimních měsících se hnojení úplně vynechává.

Pepřovník černý je vcelku odolná rostlina, které se vyhýbají téměř všichni škůdci a nemoci. Plodů se můžeme dočkat za tři až čtyři roky po výsevu. Nejbohatší úrodu je možné očekávat mezi šestým až patnáctým rokem. Z počátku je možné pepřovník přesazovat každý rok, ale jakmile rostlina zesílí, přesazuje se každým druhým rokem.

Plody pepřovníku

Kuličky pepře jsou všem známé. V domácnostech se nejčastěji používá pepř černý, zelený, červený a bílý, přičemž každý z nich dodává pokrmům specifickou chuť. Zbarvení těchto kuliček záleží na jejich vyzrálosti. Sklizeň plodů pepřovníku probíhá tedy postupně.

V našich kuchyních nejčastěji používáme 4 druhy pepře
V našich kuchyních nejčastěji používáme 4 druhy pepře

 

  • Pepř černý se získává sběrem nezralých plodů pepřovníku. Sbírají se ve chvíli, kdy začínají lehce červenat. Poté se suší na slunci. Usušené plody ztmavnou a seschnou do své typické podoby a barvy.
  • Pepř zelený je získáván sběrem nezralých, plně zelených plodů. Namáčejí se do octa nebo solného nálevu. Tím si zachovávají svou zelenou barvu, typické aroma a měkkou konzistenci. Zelený pepř je méně ostrý než pepř černý.
  • Pepř červený jsou temně červené zralé bobulky.
  • Pepř bílý se získává z dozrálých červených kuliček. Plody se namáčí a odlupováním se zbavují červené slupky. Poté se suší na slunci, dokud nezískají krémový odstín. Tento druh pepře je jemnější a méně štiplavý než ostatní druhy.

Účinky pepře

Pepř je nejen oblíbeným a nepostradatelným pomocníkem v kuchyni, ale také má léčivé účinky. Pro své stimulační účinky je taktéž považován za přírodní afrodiziakum. Zvyšuje krevní tlak, čímž zrychlí krevní oběh, a tím jsou orgány v lidském těle lépe vyživovány. Dále podporuje trávení a urychluje metabolismus. Podporuje spalování tuků a pomáhá při nadýmání. Pepř má také lehce dezinfekční účinky.

Autor: Dáša Linhartová (text), Depositphotos (foto)

Související k tématu