Komfort moderního venkova aneb na návštěvě ve Chvalíkovicích

Obývací pokoj zasazený uprostřed vzrostlé zeleně, voňavá zelená louka nad hlavou, hřebeny Jeseníků na dosah z okna ložnice, zázemí města za humny… Tak by se dal popsat nedostupný sen mnoha domácností, nebo realita jedné vytrvalé rodiny ze severní Moravy.

Komfort moderního venkova aneb na návštěvě ve Chvalíkovicích

Rodinný dům ve Chvalíkovicích u Opavy je bezvadnou ukázkou toho, že jednoduchými, vkusnými výrazovými prostředky a použitím kvalitních materiálů je možné dosáhnout mnohem komfortnějšího bydlení než velkými gesty a okázalou architekturou. Moderní architektura může nenápadně zapadnout do kontextu poklidné vesnice a přitom poskytnout příjemný životní prostor pro moderní rodinu. Chce to ale vytrvalost a asi také kus pověstného štěstí. Stavebníci domu ve Chvalíkovicích měli od počátku jasno v tom, že parcela v satelitu není pro ně tím pravým a že nehodlají zakotvit uprostřed rozkrájeného pole za městem. A tak se vydali na strastiplnou pouť po obecních úřadech na Opavsku. Zklamání následovalo další zklamání a mnohý by již pátrání dávno vzdal, avšak trpělivost se jim nakonec vyplatila. Ve Chvalíkovicích našli vysněnou parcelu na kopci nad vesnicí, s nádherným výhledem na hřebeny Jeseníků a do rozlehlé opavské roviny. Les v sousedství ukrývá soustavu tří rybníků a není vzácné spatřit lesní zvěř pasoucí se na loukách opodál. Lopotná práce přinesla sladké ovoce a navíc pouhých šest kilometrů od města, ve kterém oba rodiče pracují a děti chodí do školy.

Louka na střeše

Louka na střeše
Louka na střeše

Výběr architekta byl pro stavebníky snadný. Práci místního architekta Tomáše Bindra z Ateliéru 38 znali z vlastní zkušenosti. Jeho nadšení po osobní prohlídce parcely je jen utvrdilo v této volbě a pak nastalo čekání na první koncepty. „Z několika variant vyhrála ta vizuálně nejskromnější – přízemní hranol se zelenou střechou, který vyzvedl část louky o patro výš,“ popisuje svůj návrh architekt. Budoucím obyvatelům domu šlo o dosažení prostorově rozumného, ale pohodlného bydlení v přímém kontaktu s přírodou. Velikost parcely umožnila rozvinout dům jen v jednom podlaží, bez nákladných schodišť a stropů. Směrem k jihu se dům otevírá do krajiny velkoryse proskleným obývacím pokojem s krbem, naopak směrem na sever ubývá okenních otvorů u ložnic, aby dům od severu dokonale uzavřela neprostupná kamenná stěna chránící dům před severním deštěm a sněhem.

Materiály pro zdravé bydlení

Materiály pro zdravé bydlení
Materiály pro zdravé bydlení
Materiály pro zdravé bydlení
Materiály pro zdravé bydlení

„Rozhodli jsme se pro kvalitní materiály s dlouhou životností a maximálním uživatelským komfortem. Nosnou konstrukci domu proto tvoří pórobetonové zdivo YTONG, které doplňuje dřevěný skelet v průčelí obývacího pokoje. Již při tloušťce 37,5 cm zajistí stěny nadstandardní tepelnou pohodu v zimě i bez zateplení. V létě zase v kombinaci s těžkou zelenou střechou brání letnímu přehřívání domu. YTONG navíc pomáhá regulovat vlhkost vzduchu uvnitř stavby, což se pozitivně projevuje na zdraví jeho obyvatel. Je také velmi přesný a snadno se s ním pracuje, takže zdění jde rychle a stěny jsou rovné,“ vysvětluje volbu stavebního materiálu architekt Tomáš Bindr. Okna a dveře jsou ze dřeva. Exteriér i interiér vkusně doplňují režné pohledové stěny z kamene z nedalekého lomu. Příjemnou atmosféru domu podporuje přírodní linoleum a četné prvky z masivního dřeva, které našlo uplatnění i v koupelně. Zařízení nábytkem je nenucené a namísto nepraktického efektního designu zvolili investoři prostou praktičnost a jednoduchost. Shodují se na tom, že nejkrásnějším prvkem interiéru je výhled do okolní krajiny.

Připraveno ve spolupráci s Xella CZ, s.r.o.

Autor: Jan Neuwirth (text), Xella CZ, s.r.o. (foto)

Související k tématu