Ukládání a broušení nožů

Ačkoliv to vypadá paradoxně, mnohem častěji se pořežeme nástroji tupými než ostrými. Na ostré nože dáváme podvědomě větší pozor, zatím co při pižlání potravin tupou čepelí vydáváme o hodně víc síly a nůž nám snáz sklouzne.

Ukládání a broušení nožů
Ukládání a broušení nožů
Ukládání a broušení nožů

Když si koupíme nůž, je ostrý. Takový ovšem nezůstane věčně: otupí se jednak užíváním, jednak nesprávným uložením. V některých domácnostech stále přežívá neblahý způsob zacházení s noži, kdy prostě umyté nože naházíme do vyhrazené zásuvky. Leží zde přes sebe, navzájem se poškozují a navíc se při přehrabování v ní a hledání toho pravého nože můžeme snadno zranit.

Existuje způsob, jak nože bezpečně ukládat? Kutil může doporučit hned několik variant – do bloků (takový stojánek na nože si snadno uděláme i sami), nebo na šikovné magnetické lišty, kde budeme mít nože navíc pěkně přehledně na očích.

Jednoduché broušení s Roll-Sharp

1. Přitlačte Roll-Sharp na rovný povrch. Ostřič je určen jak pro praváky, tak pro leváky.2. Vložte nůž do vodicí drážky; jako při řezání ostřičem protáhněte celou čepel po celé délce čepele čtyřikrát až pětkrát tam a zpět. Jemně ostří přitlačujte do řezu.3. Nůž opláchněte ve vodě.4. Nečekejte, až bude ostří opravdu tupé a Roll-Sharp používejte pravidelně.

Připraveno ve spolupráci s firmou Fiskars.

Autor: Jiří Jan (text), Fiskars (foto)

Související k tématu