Dřez udělal od podoby škopku našich prababiček velký vývoj, co se tvarů a také materiálů týká. Úkol má ale stejný. Chceme z něj vyndat čisté nádobí, a proto potřebujeme, aby i dřez byl čistý. A pokud možno, aby vypadal pěkně. Dnes se podíváme, jak pečovat o dřezy z umělého kamene, jako je například corian, staron, Hi-Macs a také o výrobky ze smaltu a keramiky.
Umělý kámen (například Corian) je odolný proti mechanickému poškození a chemikáliím. Proto se v kuchyni používá na pracovní desky, obklady i dřezy. Krátkodobě odolává teplotě do 360 ºC, dlouhodobě snese teplotu 180 °C. Zákazníci jej mají v oblibě také proto, že se vyrábí v mnoha variantách a barevných odstínech. Je antibakteriální, nenasákavý, neporézní a vysoce odolný vůči bakteriím a snadno se udržuje.

Hi-Macs vyrábí celou škálu barevných variant umělého kamene.
Například po montáži bude mít dřez (nebo i pracovní plocha) z Corianu celkově saténově lesklou úpravu. Při používání však nabývá hladšího vzhledu. Aby tento lesk nevznikal nerovnoměrně, používejte jednou nebo dvakrát měsíčně jemný krémový abrazívní čisticí prostředek (například Cif).
Povrch očistěte krouživým pohybem mokrou houbou nebo hadříkem. Opláchněte vodou, nebo otřete vlhkým hadříkem a osušte opět měkkým hadříkem, nebo papírovou utěrkou. Škrábance a drobné vrypy se přebrousí a přeleští, aniž by utrpěl vzhled dřezu.
Aby byl tento materiál dlouho jako nový, neměl by se podle doporučení výrobce vystavovat působení silných chemikálií, jako jsou například čističe na pečicí trouby, čisticí prostředky obsahující methylen chlorid, aceton (odlakovač na nehty) a kyselé čističe odpadových výpustí, nebo i odstraňovače barev, čističe štětců, odrezovač. Pokud se s nimi povrch dostane do styku, rychle jej opláchněte mýdlovou vodou a osušte.
Také ostré a těžké předměty mohou povrch poškodit, proto nikdy nekrájejte potraviny na pracovní desce nebo na dně dřezu a opatrně v něm manipulujte s ostrými předměty. Jestliže do dřezu sléváte horkou vodu z těstovin nebo brambor, doporučuje se napustit do něj nejprve vodu studenou.
Smalt

Smaltované dřezy se vyrábějí ve čtvercovém i kruhovém provedení, s rámem i bez rámu a také s odtokem vhodným pro osazení drtiče odpadků.
Cena smaltovaného dřezu odpovídá asi 70–80 % ceny dřezu nerezového. Jeho povrch ale podléhá rychleji opotřebení a může být poměrně snadno poškozen (odloupnutí smaltu) například při pádu těžkého nádobí do dřezu. Dřezy ale nacházejí uplatnění i v současné kuchyni, například v kuchyních zařízených v retro či rustikálním stylu apod.


Údržba smaltovaných dřezů
Plechové smaltované dřezy jsou vyrobeny z ocelového hlubokotažného plechu, povrchová úprava je provedena základním a krycím smaltem. Svým provedením jsou určeny pro komerční účely (především k použití v domácnostech).
Pro zachování dobrého vzhledu výrobků je třeba dodržovat tyto zásady:
- Chránit výrobek před poškrábáním a hrubším zacházením, nepoužívat ocelovou drátěnku a ostré předměty.
- Chránit výrobek před nárazy tvrdými předměty tak, aby nedošlo k porušení celistvosti smaltu.
- Nepoužívat agresivní chemikálie, zejména pak louhy.
- Nepoužívat čisticí prostředky, určené speciálně pro keramické sanitární výrobky.
Keramika

Přestože se dřezy vyrábějí z mnoha materiálů, oblíbenou zůstává i klasická keramika. Tedy vysoce kvalitní kamenina z jemné keramiky,odolná proti nárazům a poškrábání, stálobarevná i při přímém slunečním záření, žáruvzdorná s komfortní povrchovou úpravou pro snadnou údržbu (například „Clean Plus“ u výrobce Teka).
Tyto speciální povrchové úpravy dokáží – stejně jako je tomu u koupelnové keramiky – různými způsoby odpuzovat nečistotu. Je to například díky hladkému a neporéznímu povrchu, nebo speciální, velmi tvrdé glazuře, odolné oděru i nárazům.
Keramické dřezy se vyrábějí nejen v bílém provedení, ale v celé škále příjemných pastelových barev. Materiál je odolný vůči všem běžným čisticím prostředkům, chemikáliím i bělidlům používaným v kuchyni.

Údržba keramického dřezu
Musíte se k nim ale chovat obezřetně, nepracovat na povrchu s ostrými předměty, vyvarovat se pádu nádobí do dřezu apod. Nejlepší je používat výrobcem doporučené speciální čisticí prostředky. Životnost keramiky je při vhodném zacházení dlouhá. Je srovnatelná s nerezem, ale je nižší než u umělých kamenů. Na povrchu nejsou vidět zaschlé kapky vody a v podstatě pro jejich čištění postačí běžný prostředek na nádobí.
Při nákupu výrobku z konkrétního materiálu se raději vždy poraďte s prodejcem a zjistěte, jak materiál reaguje například na chlor, kyselé látky či abraziva, a pak se vydejte na nákup vhodných čisticích prostředků.
Publikováno: 19. 2. 2011, Autor: Helena Štětinová (text), Norma Frýdlant, Teka, Hi-Macs, Ideal Standard (foto)
, Profil autora: Redakce