Kdo vaří rád a dobře, je zpravidla pyšný na své umění a ne vždy druhým prozradí, v čem jeho kuchařská kouzla spočívají. Zpravidla s nedůvěrou přistupuje ke strojům, které některé věci dělají samy. Ale profesionálové vědí, že technika je zbavuje spousty monotónních činností a víc času jím zůstává na doladění nezaměnitelné chuti jejich pokrmů. Buďme také tak chytří a využijme kladů, které nám nabízejí indukční varné desky od firmy Fagor.
Při honbě za největší úsporou energie v kuchyni využili konstruktéři známý princip elektromagnetické indukce a na jeho základě vytvořili varné desky, které devadesát osm procent dodané elektrické energie promění na teplo. Takže v odpovídajícím nádobí můžeme vařit, dusit, péct a smažit za minimum peněz s maximálním efektem. Fagor je v tomto směru průkopníkem a největším výrobcem indukčních desek. Tomu samozřejmě odpovídá i vědeckovýzkumné zázemí, které mu umožňuje být v této oblasti pořád o krok napřed. Výrobní program a odbyt zase dovolují prodávat špičkové výrobky, pokud k hodnocení použijeme poměr cena – výkon, za vcelku přijatelnou cenu.
![Úspora díky indukční desce](https://img.primadoma.cz/r/52/75/column/52756ea47b6185465a957dd11aa1ef37_12786-if-900s.jpg)
![Úspora díky indukční desce](https://img.primadoma.cz/r/e8/dc/column/e8dc3b473dd048dffb977cf5bf7e9c08_12787-if-30alx.jpg)
V čem úspora spočívá
Indukční vaření má vysokou účinnost a malou spotřebu energie, protože ta, přeměněná na teplo, ohřívá přímo dno hrnce. Plotýnka je studená. Školní příklad: když vám překypí mléko, můžete rendlík odsunout a desku hned setřít, protože je jen mírně zahřátá od dna nádoby. Var probíhá díky indukci bezprostředně ve varné nádobě. Nic se tedy nepřipálí, vaření je nejen ekonomické, ale i pohodlné a bezpečné.
![V čem úspora spočívá](https://img.primadoma.cz/r/e3/9f/column/e39f55692b023c3bba0c4f8e03ba415f_12784-if-zone90has.jpg)
![V čem úspora spočívá](https://img.primadoma.cz/r/15/78/column/15789085ac6082aab13f4da423e88070_12785-cfs-900ax-if-30alx.jpg)
Co to je „studené vaření“
Že tato slova nejdou k sobě? Ano a ne. O indukční desku se nespálíte, o hrnec ano. Indukční varné desky od Fagoru jsou totiž chytré – rozpoznají nádobu, v níž chcete pokrm připravit, její tvar i velikost a obsah ohřívají vlastně prostřednictvím hrnce. A v případě, že se pokrm vyvaří, čidla desku vypnou. Rozhodně za úvahu stojí i to, že indukce vaří rychle, takže se to zdravé v potravinách znehodnocuje jen minimálně. Také dna nádobí zůstávají logicky zcela čistá, a co ukápnete, z desky zcela snadno vlhkým hadříkem setřete.
![Co to je „studené vaření“](https://img.primadoma.cz/r/41/89/column/41891ef15da7e8698249a8cda3a57bb9_12782-if-thin90s-09.jpg)
![Co to je „studené vaření“](https://img.primadoma.cz/r/de/fd/column/defdd03d636ff3ab237f4682445fecd1_12783-3cft-tile-if-zone40hs-kat-str-47-image.jpg)
Vaření, jaké nikdy nebylo
Indukční desky Fagor ohřívají mimořádně rychle, při použití funkce Plus nebo Booster se soustředí výkon dvou varných zón do jedné, takže uvaříte dokonce rychleji, než na plynu. A údržba je díky vysoce kvalitnímu tvrzenému sklu Schott Ceran také snadná. Hrnce můžete použít od těch nejmenších po největší, spotřeba se vždycky přizpůsobí průměru jejich dna. Jen si to představte: zvolíte program na určitý pokrm a postavíte hrnce s připravenými surovinami do varné zóny, zadáte, kdy má být jídlo hotové, o víc se už nemusíte starat. A aby toho nebylo málo, lze na všechny indukční desky získat až padesátiměsíční záruku.
Podrobnosti o jednotlivých výrobcích i nádobí na indukční vaření najdete na www.fagor.com.
Publikováno: 13. 9. 2011, Autor: Jiří Jan (text), Fagor (foto), Profil autora: Redakce